Názory obyvatel regionu se různí. Přímo v Kroměříži to přitom není žádný velký problém: najde se hned několik podniků, které skutečně plánují otevřít. Občas se ale dostávají do křížku se zaměstnanci, kteří z práce na Štědrý den moc radosti logicky nemají.

„Pochopím sestřičky, doktory, hasiče, ale abych já musela na několik hodin jít na směnu ve čtyři odpoledne a čekat, jestli někdo dorazí, to se mi vážně nelíbilo. Jsou to svátky, kdy máme možnost vidět své rodiny a ne otročit v práci," shrnula to za všechny servírka z Kroměříže Renata Figurová.

Dodává, že by na to měli myslet i zákazníci. „Mám stejně zkušenost, že když jsem se já na Štědrý den v hospodě ocitla, akorát jsem se dívala na otrávené obličeje těch, co by nejradši byli doma zalezlí pod stromečkem," míní.

Jenže otevřít 24. prosince může být pro restaurace i dobrý obchodní tah.

„Jsou tací, kteří tam na Štědrý den chodí. Hlavně lidé, kteří žijí sami nebo prostě nemají rádi rodinné večeře. I pro ty by mělo být někde otevřeno," tvrdí naopak manažer kroměřížského Domu kultury Jan Dušek.

A z čeho tedy konkrétně letos v Kroměříži vybírat? „Na Štědrý den pořádáme akci zaměřenou na pohádky, takže i k nám mohou lidé třeba po půlnoční mši zavítat," hlásí za kroměřížský klub Tabu Mirek Karásek.

Jiná hospůdka roztočí své pípy v centru města. „Už tradičně máme večer na Štědrý den otevřeno, platí to i letos od osmé hodiny," říká Marie Rýdlová z kroměřížského Tam Tam Baru.

Stejné to bude i v Pivovaru Černý orel: i tam toho prý lidé hojně využívají. „Minulý rok jsme hledali, kam večer zajít na pivo. Někdo to odsuzuje, ale myslím, že když zůstane pár otevřených hospůdek, tak si aspoň vydělají," argumentuje Kamil Lehkoživ z Kroměříže.

A Černý orel se skutečně připojí i letos. „Začínáme v sedm hodin večer, v nabídce bude studená kuchyně a různé pochutiny. Navíc mohou lidé navštívit i bar v prvním patře," potvrdil Deníku tamní manažer Michal Farkaš.

Návštěvníky přivítají i v kroměřížském Academy Baru. „Původně jsme mívali zavřeno, ale naši zákazníci projevili velký zájem, abychom otevřeli i na Štědrý den. Mohu říct, že zájem lidí bývá zpravidla velký," tvrdí Adam Toufar.

Naopak zavřeno bude mít restaurace a kavárna Scéna v Kroměříži, Hostinec u Klimešů ve Vážanech, holešovská restaurace Kanada nebo tamní Bouda U Čerta.

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ