Ministerstvo původně počítalo s tím, že by se podíl české zeleniny měl zvýšit. Nyní z tuzemska pochází 29 procent procent produktů, ministerstvo si přálo novelou vyhlášky zvednout tento podíl na 40 procent. Na základě připomínek ministerstva zahraničních věcí, či úřadu vlády ale podmínku nakonec do novely nedalo. Podle zemědělského resortu měla podmínka původu z ČR smysl na začátku projektu, nyní se kloní k variantě podpory regionálních producentů.

V současném školním roce jde do projektu v ČR necelých 200 milionů korun, většina z evropských peněz. V programu dostávají školáci prvního stupně základních škol zdarma ovoce, zeleninu a výrobky z nich. „Do projektu není možné v současné době zahrnout další žáky, nejsou na to finance," napsalo ministerstvo zemědělství.

Kdyby ministerstvo změnu neprosadilo, mohli by dodavatelé sami určovat, jak veliké porce budou na školy posílat a jak často. „Nedošlo by tudíž k zefektivnění realizace projektu ani využití financí, přičemž by existovalo riziko, že počet dodávek klesne na jednu, maximálně dvě dodávky za měsíc," píše se v důvodové zprávě k novele nařízení. Nyní podle důvodové zprávy dováží někteří dodavatelé výpěstky do škol i čtyřikrát za měsíc.

Vláda předloni v červenci schválila nařízení, díky němuž mohou nově ovoce dostávat žáci v přípravných třídách a děti v prvním až šestém ročníku základních škol. Rozšířila se i podpora doprovodných opatření jako exkurze u pěstitelů, přednášky, ochutnávky a soutěže propagující ovoce a zeleninu.

Od jara 2010

Opatření, které v roce 2006 navrhla Evropská unie, funguje v Česku od jara 2010. Program má vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě. Někteří kritici projekt v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu. Zpochybňovány byly také proklamované přínosy projektu. S přihlášením do programu v minulosti nesouhlasilo ministerstvo financí, vláda ale pokračování české účasti v programu schválila.

Loni se v Evropském parlamentu diskutovalo o omezení projektu. České ministerstvo zemědělství bylo však proti. Počet dětí zapojených do projektu roste, v letošním školním roce jich bylo o 30.000 více. Přihlášeno tak bylo skoro 540.000 dětí.

Nařízení by mělo v případě schválení vládou začít platit 15. května, aby se stihli dodavatelé hlásit podle nových podmínek na příští školní rok. Původně ministerstvo počítalo s 15. březnem.