Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Označení "čerstvé" by mohlo mít více potravin

Praha - Potravinářská komora chce označovat "čerstvé" potraviny. Odborníci se zabývají stanovením znaků čerstvosti a metodám jejího určování.

11.11.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/ Ivan Babej

Potravinářská komora má zájem, aby větší počet potravin v obchodech mohl být označen přívlastkem „čerstvé“. Připravuje za tímto účelem ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze metody určování čerstvosti, které by pak byly promítnuty v legislativě. Rozšířenější označení „čerstvé potraviny“ zkrátí distribuční proces, přispěje k podpoře domácích výrobků a zjednoduší spotřebiteli přístup ke kvalitním potravinám, řekl na dnešní tiskové konferenci prezident potravinářské komory Miroslav Toman.

"Čerstvé" hned po rozmražení

„V obchodních sítích je naprosto běžná situace, kdy dlouhodobě skladované potraviny jsou po finální úpravě spotřebiteli nabízeny jako čerstvé a navozují tak logicky v zákazníkovi očekávání, že se o takový produkt skutečně jedná,“ řekl Toman. „Jde například o ‚čerstvé‘ pečivo, které je vyrobené z mražených polotovarů, nebo o ‚čerstvé‘ ryby, které se získávají rozmrazením,“ do­dal.

V současnosti je podle Tomana v Česku povoleno použití přívlastku „čerstvé“ jen u komodit jako například máslo, vejce, ovoce či zelenina. „Jako potravinářská komora se domníváme, že by bylo vhodné vytvořit systém, který by umožňoval použití přívlastku ‚čerstvé‘ u více komodit,“ uvedl Toman. Důležité je podle něj zejména stanovit podmínky pro užívání termínu „čerstvé“.

Podmínky

Podmínka použití přívlastku „čerstvé“ by se podle Potravinářské komory měla vztahovat ke způsobu zpracování výrobku a maximální době mezi zpracováním, výrobou a prodejem spotřebiteli. „Došlo by tím k posílení pozice prodejců a distributorů, kteří mají zájem na prodeji čerstvých potravin. Současný systém je diskriminuje tím, že nemohou účinně prezentovat svou snahu o zkrácení distribučního řetězce a dodávání skutečně čerstvých potravin,“ dodal Toman.

Nejproblémovější jsou v tomto směru nebalené potraviny jako například pečivo, maso, ryby, ovoce a zelenina, míní zástupci Potravinářské komory. U většiny těchto komodit by podle Tomana mělo být možné analyticky spolehlivě určit, zda výrobek byl nebo nebyl před prodejem v maloobchodě zamražen. Vysoká škola chemicko-technologická se nyní zabývá stanovením znaků čerstvosti a metodám jejího určování.

Příslušná pravidla by pak podle Potravinářské komory měla být promítnuta do legislativy. „Mohlo by to začít fungovat během prvního čtvrtletí příštího roku,“ přeje si Toman. Projekt má podle něj podporu ministerstva zemědělství.

Autor: ČTK

11.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
6

Další útok nožem: Mladík v Rusku pobodal osm náhodných kolemjdoucích

Adam Sebastian Helcelet
5

Desetibojař Helcelet: Atmosféra v Londýně? Lepší jsem nezažil

V příštích dnech budou teploty klesat, zastaví se na 20 stupních

V následujících čtyřech týdnech budou teploty postupně klesat, zůstanou ale na dlouhodobém průměru. Také srážkově má být období přelomu prázdnin a školního roku průměrné.

Jak bude vypadat ještě nenarozené dítě? Vědci pracují na ukazování budoucnosti

Vyšetří nenarozené dítě a rodičům ukážou, jak bude vypadat třeba ve třech letech. Prozatím neuvěřitelnou představu se snaží přivést do reality brněnští vědci.

Teror ve finském Turku: policie podnikla noční razii, zatkla pět osob

Finská policie při noční razii ve městě Turku zatkla pět osob. Zároveň oznámila, že motivem včerejšího činu, při němž osmnáctiletý Maročan pobodal nožem deset lidí, byl terorismus. Agresora střelila do nohy a zadržela. Dvě oběti na následky zranění zemřely.

Vydavatelství univerzity v Cambridge se podvolilo čínské cenzuře

Prodáváte svou duši, zní nejčastější kritika na účet akademického vydavatelství Cambridge University Press. Nejstarší nakladatelský dům na světě totiž ustoupil ve sporu s Komunistickou stranou Číny a zablokoval více než tři sta článků ze svého prestižního sborníku China Quarterly.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení