Kdeže ty časy jsou, když si i padělání peněz vyžadovalo poměrně hluboké znalosti a profesionální zručnost kriminálních živlů. S trochou nadsázky můžeme říct, že dnes může být padělatelem každý drobný zločinec za předpokladu, že investuje trochu peněz do inkoustové tiskárny a nemá strach z toho, že by se dostal do křížku s příslušným zákonem.

Tak to alespoň vyplývá z letošní specializované výroční zprávy České národní banky, v níž strážcové měny hodnotí vývoj ve výskytu falešných platidel na území republiky za uplynulý rok. Nemusí přitom nutně jít jen o koruny, stejně tak se vyhodnocuje i vývoj v padělání amerických dolarů a eura.

Podle zmíněné zprávy totiž až dvě třetiny všech padělků domácí měny vznikly loni na obyčejných tiskárnách. Padělatelé tím od odborníků dostali známku čtyři na pětistupňové stupnici, kde jednička má charakteristiku „velmi nebezpečný padělek" a čtyřka „méně zdařilý".

padělky bankovekZdroj: Deník

MINCE UŽ NETÁHNOU

„Naprostá většina padělků byla i v loňském roce vytvořena méně pokročilou technikou. K odhalení pak veřejnosti stačí kontrola základních ochranných prvků, a to ve třech jednoduchých krocích promnutím bankovky mezi prsty, pohledem proti světlu a sklopením papíru," uvádí k tomu člen bankovní rady Vojtěch Benda, který odpovídá za tuto problematiku.

Patrně nepřekvapí, že největší zájem padělatelé projevují o padělání tisícikorunové bankovky, na kterou připadá až 57 procent všech případů zadržených falzifikátů. Na druhém místě jsou pětistovky s patnáctiprocentním podílem. Zato už téměř zmizelým druhem jsou padělané nebo pozměněné mince, jejichž podíl na zdržených platidlech netvoří ani procento.

Podle zákona není možné podezřelé peníze dále používat ten, kdo je objeví, by je měl zanést na policii a informovat o důvodech podezření.

V praxi však taková jednoznačnost vždy neplatí, mnohdy se jedná o ne- úmyslné poškození pravých a platných peněz.

Takové peníze Česká národní banka nahradí. Pro nárok na výměnu je rozhodující druh poškození. Běžně poškozená platidla se vyměňují na počkání, ovšem při nestandardním poškození je Česká národní banka nejdříve posoudí.

Kdybyste při oběhu dostali například bankovku poškozenou (zabarvenou) nástražným systémem při loupeži nebo krádeži, náhradu zcela jistě nedostanete. Za nedostatečnou ostražitost při přijímaní bankovek se totiž platí.

Podobně nepřísluší majiteli náhrada ani tehdy, je-li plocha bankovky menší než padesát procent původní velikosti.

nebezpečnost padělaných bankovekZdroj: Deník

NEROZVÁŽNÉ MLÁDÍ

Policejní statistiky potvrzují, že nejvíce padělků tuzemských platidel (841) bylo také loni zadrženo v Praze. Díky dvěma osmnáctiletým pachatelům mají však v černé kronice loňského roku „čestné místo" i Pardubice s 270 kusy padělků.

V roli penězokazů vystupovali v tomto případě dva středoškolští studenti, kteří uveďme jako zajímavost navštěvovali i hodiny grafiky. Přímo při činu, tedy při pokusu zaplatit falzifikáty útratu, je zadržel bdělý barman.

Při samotném vyšetřování se podle policie oba mladíci chovali sebejistě. Vaz jim zlomila až domovní prohlídka, při které byly v učebnicích jednoho z nich ukryty falzifikáty v různém stupni rozpracování. Protože škoda přesáhla hranici pěti tisíců korun, dvojici hrozí trest odnětí svobody od tří do osmi let.

V HLEDÁČKU EURA

Jestli se o padělcích korun dá říct, že nebyly příliš zdařilé, neplatí to už o napodobeninách eurových bankovek zachycených v tuzemsku. Těch bylo 1187 a mnohem častěji byly hod-noceny 2. a 3. stupněm, tedy jako „nebezpečné", resp. „zdařilé". V tomto případě také převažoval jako způsob výroby klasický tisk z plochy, tedy ofset. Třetí stupeň dominoval rovněž u falšovaných dolarů.