VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenice hlásí rekord. Díky jablkům, švestkám i metanolu

Plzeňsko – V pálenicích na Plzeňsku se během sezony 2012/2013 ještě nezastavili. Destiláty všeho druhu plní láhve všech velikostí, přicházejí osvědčení i neznámí zákazníci. Padají rekordy.

28.2.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Vysokým ziskům napomohla nejen bohatá úroda ovoce, ale také loňská tragická metanolová kauza.

Jindřich Pohanka z pálenice v Polánce u Kasejovic říká, že tak napilno, jako v této sezoně, neměl on a jeho zaměstnanci asi nikdy. „Pálíme moravskou metodou, která trvá dvakrát déle než běžný postup, to znamená čtyřiadvacet hodin v kuse. Kvůli tomu jsme letos museli přibírat další lidi na výpomoc. Máme také málo dřeva, kterým topíme pod kotli. Na takový nápor jsme nebyli připraveni," tvrdí muž s tím, že jeho podniku letos přibylo 100% zákazníků.

Většinu z nich do pálenice nahnal metanol. „Když přijde někdo, koho nemáme v seznamu, ptám se, co ho k nám přivedlo. Hodně lidí letos říkalo, že si nechtějí koupit v krámu něco, o čem nic neví, a že si raději nechají vyrobit spolehlivou pálenku," pokračuje Pohanka. „Nejvíce jsme pálili jablka a švestky, ale zájem byl i o hrušky. Třešně by lidé nejraději hned pili, sbírat se jim je nechce," dodává.

Bedřich Roskovec, který destiluje v Nýřanech, s tvrzením o rekordním období rozhodně souhlasí. „Je toho spousta hlavně proto, že se v loňském roce sešla sezona jablek a švestek. Jindy bývají jablka jeden rok a švestky druhý," konstatuje Roskovec.

Podle prezidenta Unie destilatérů ČR Václava Šitnera je ročník 2012/2013 historicky nejsilnější. Ovoce z loňského roku je mimořádné také v tom, že v sobě má hodně cukru. Zvyšuje se také jeho výtěžnost – lidé už nevozí do pálenic nejhorší, ale naopak kvalitní ovoce. „Stoupá i kultura spotřeby. Sami konzumenti mají dřevěné soudky a nechávají destilát i několik let odpočinout," míní prezident. „Pořád je lepší, aby lidé odnesli ovoce do pálenice, než aby ho pálili doma. Zaplatí spotřební daň, stát to má podchycené a hlavně funguje kontrola," dodává.

V ČR má dnes povolení pálit zhruba 650 pálenic. Nejvíce jich je v moravském okrese Uherské Hradiště.

Autor: Pavel Korelus, ČTK

28.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Omilostněný Jiří Kajínek před bystrckým bytem řekl, že zatím se setkává se samými dobrými reakcemi lidí.
12

Můj soused zabiják: lidé z Bystrce Kajínka většinou vítají, cítí se i bezpečněji

Donald Trump, Emmanuel Macron a Theresa Mayová na sicilském summitu G7.
AKTUALIZOVÁNO
1 13

Víme, jak bolí Bataclan i Manchester, shodli se Mayová s Macronem

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Zkasírovat hosta před každou cigaretou? I to může „přinést" protikuřácký zákon

Jste číšníkem v restauraci a host, který vypil třeba tři piva a jednu štamprli, se zvedne s tím, že si jde ven zapálit. Budete mu důvěřovat, nebo ho zkasírujete hned? I s takovými situacemi si budou muset v restauracích poradit poté, co začne 31. května platit protikuřácký zákon.

Kamiony pustoší silnice v okolí opravovaného tahu z Holic na Vysoké Mýto

Neustálý řev motorů, výfukové zplodiny, na silnici vyjeté koleje, trhající se krajnice. Tak to v těchto dnech vypadá v Jaroslavi na Holicku. Obec doplácí na probíhající rekonstrukci páteřního tahu I/35 z Holic na Vysoké Mýto. Přes Jaroslav teď proudí veškerá silniční doprava včetně kamionové.

Komentář Stanislava Šulce: Jiří Kajínek Superstar

Po šesti dnech a nocích permanentního přímého přenosu se národ dočkal. Nejslavnější vězeň Jiří Kajínek, několikrát trestaný recidivista a odsouzený dvojnásobný vrah, se konečně dostal na svobodu. A opuštění vězení by lépe než Kajínek nezvládla ani Paris Hiltonová, která před lety také musela za katr. Vyšel postarší chlapík, jehož nadprůměrná muskulatura zářila téměř stejně jako již proslulé tílko. Dav čekatelů před věznicí si s ním udělal selfie, veřejnoprávní i další televize celou chvilku přenášely naživo a celý kolotoč zájmu o Kajínka nebere konce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies