Na konci minulého roku evidovali celníci v celém kraji 50 pálenic.

"Bylo hodně švestek a byly kvalitní, měly hodně cukru, protože podzim byl teplý. Pálenka je pak chuťově lepší," uvedl Jiří Smejkal z pálenice ve Stonařově na Jihlavsku. V pálenici se zpracovával také kvas z jablek a hrušek. Sezona začala loni 1. července, jako první přišly na řadu třešně. "Třešní byla nadúroda, pálili jsme je v podstatě tři týdny v kuse," podotkl. Pálenice bude otevřena ještě nejméně měsíc, protože zákazníci pořád přijíždějí. "Sezona bude lepší průměr," shrnul Smejkal.

Spokojenost vládne v pálenici, která funguje v Kozlově na Žďársku. "Sezona byla hodně dobrá a nekončíme, máme ještě asi měsíc pálení," řekl majitel Karel Eliáš. I do této pálenice vozili lidé nejdřív hodně třešní, později převládly švestky. "Je třeba rok, že švestky nejsou a lidé pálí jablka a hrušky. Teď to byly většinou švestky," přiblížil.

Kvas na pálení má stále i palírna v Polné na Jihlavsku. V provozu je třetím rokem a podle Romana Koudely zákazníků přibývá. "Tady s tím lidé dřív neměli zkušenosti," poznamenal.

V roce 2011 bylo podle údajů Celního ředitelství Brno ve všech pálenicích na Vysočině vyrobeno 176 tisíc litrů ovocných destilátů se 100 procenty lihu. O rok dříve to bylo 218 tisíc litrů. "Převedeno na běžnou padesátiprocentní pálenku jsou čísla dvojnásobná," upozornila mluvčí ředitelství Lada Temňáková. Doplnila, že celníci zatím s pálenicemi na Vysočině neměli zásadní problémy.