VYBERTE SI REGION

Pálenice nyní provoněly hlavně třešně

Břeclavsko - Tři týdny. Až na takovou dobu dopředu mají pěstitelské pálenice na Břeclavsku plno. Opravdový nápor však očekávají zhruba za čtrnáct dní. To by totiž měly dokvášet meruňky, tedy ovoce, z kterého se na jižní Moravě pálí nejčastěji.

28.7.2011
SDÍLEJ:

Ladislav Tuček z pěstitelské pálenice ZAPO v Hruškách na Břeclavsku.Foto: DENÍK/Iva Valentová

Následovat je mají broskve, hrušky, švestky, jablka, a dokonce i hrozny či mirabelky. Renesance se podle pracovníků palíren navíc dočkaly i třešně, kterých bylo letos doopravdy hodně.

„Jsme tady od rána do večera. Někdy stihneme slivovici vypálit třeba jen dvěma lidem. Záleží, kolik mají ovoce. Zatím však nejedeme na plné obrátky, to teprve přijde a bude to ještě horší. Počítám, že tak za týden až čtrnáct dní,“ zamyslel se Ladislav Tuček z pěstitelské pálenice ZAPO v Hruškách s tím, že lidé v těchto dnech přivážejí především zkvašené třešně.

Odhad doby kvašení

„Letos jich bylo doopravdy hodně. Začínají však přijíždět už i s meruňkami. Potom přijdou na řadu broskve, těch ale nebývá tolik. No a nakonec budeme pálit zbylé druhy ovoce. Tedy jablka, hrušky a švestky,“ vyjmenoval Tuček.

Jak poznamenal, lidé, jež si chtějí kořalku nechat vypálit, by měli především odhadnout, kdy jim ovoce vykvasí. „Když se jim odhad podaří a zavolají třeba tři týdny dopředu, mají naději, že jim i v tak krátkém termínu ovoce vypálíme,“ usmíval se pracovník pálenice.

V rozběhu je pálení ovoce také v Moravském Žižkově. „Máme objednávky tak na čtrnáct dní dopředu. Zatím jednoznačně vedou meruňky a třešně. Myslím si, že skutečný nápor lidí přivážejících ovoce na vypálení bude tak za tři až čtyři týdny. A to tehdy, kdy dokvasí meruňky, které se u nás pěstují nejvíce. Ty se teď mnohde teprve sbírají. Alespoň dva týdny musejí ještě kvasit,“ vysvětlil pracovník moravskožižkovské Palírny U Zlatého hada Jan Maděřič starší.

Kromě meruněk přijíždějí lidé do tamní pálenice také s broskvemi, hruškami, jablky a švestkami. „Už několikátý rok se však objevují také hrozny. Podle mého je kořalka z nich lepší, než když se pak pálí z vína vínovice,“ podělil se o názor Maděřič starší.

Kvalitní pálenka

Do hrušecké pálenice vyrazil s vykvašeným ovocem také Hubert Šidliák. „Se sousedem jsme dosud pálívali jen zimní hrušky. Vůbec poprvé si nechávám vypálit ty letní. Přemluvil mě k tomu, tak uvidím, co z toho bude,“ prozradil se šibalským úsměvem Šidliák, který s sebou přivezl na sto třicet litrů zkvašených hrušek a doma v sudech mu pracují už také popadané meruňky.

Názory některých, že je lepší pálit doma, protože v palírnách se nečistí trubky a kvalita výsledného moku pak pokulhává, rozhodně nesdílí.

„Podle mého je mnohem lepší ovoce přivést do pálenice. Jsou na to zařízení, kvalita je naopak vysoká a hlavně to mám bez starostí. Navíc v Hruškách mají i malý kotel, takže když přivezu méně ovoce, vůbec nic se neděje,“ pochvaloval si Šidliák.

Podle Tučka se za provozu trubky ani čistit nedají. „Nestalo se nám ale, že by si někdy někdo stěžoval. Špína, která se usadí na popadaném ovoci, zůstane v kotli. Ten se potom vypouští do žumpy, kterou pravidelně vyváží fekální auto,“ uklidnil od případných obav pracovník hrušecké pálenice.

Čtěte také: Na jižní Moravě začali lidé pálit ovoce, je ho dostatek

Autor: Iva Valentová

28.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

„Autobusák" zpříjemnil spoustě lidí jeden den. Nápad ocenil i ředitel DPO

Neobvyklá středeční oslava 27. narozenin šoféra Dopravního podniku Ostrava (DPO) vyvolala nebývalý ohlas. Informace o Martinu Plačkovi, jenž pasažérům ve voze rozvěšel bonbony, oslovila do včerejšího poledne jen na facebooku Deníku 222 tisíc čtenářů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies