Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenice nyní provoněly hlavně třešně

Břeclavsko - Tři týdny. Až na takovou dobu dopředu mají pěstitelské pálenice na Břeclavsku plno. Opravdový nápor však očekávají zhruba za čtrnáct dní. To by totiž měly dokvášet meruňky, tedy ovoce, z kterého se na jižní Moravě pálí nejčastěji.

28.7.2011
SDÍLEJ:

Ladislav Tuček z pěstitelské pálenice ZAPO v Hruškách na Břeclavsku.Foto: DENÍK/Iva Valentová

Následovat je mají broskve, hrušky, švestky, jablka, a dokonce i hrozny či mirabelky. Renesance se podle pracovníků palíren navíc dočkaly i třešně, kterých bylo letos doopravdy hodně.

„Jsme tady od rána do večera. Někdy stihneme slivovici vypálit třeba jen dvěma lidem. Záleží, kolik mají ovoce. Zatím však nejedeme na plné obrátky, to teprve přijde a bude to ještě horší. Počítám, že tak za týden až čtrnáct dní,“ zamyslel se Ladislav Tuček z pěstitelské pálenice ZAPO v Hruškách s tím, že lidé v těchto dnech přivážejí především zkvašené třešně.

Odhad doby kvašení

„Letos jich bylo doopravdy hodně. Začínají však přijíždět už i s meruňkami. Potom přijdou na řadu broskve, těch ale nebývá tolik. No a nakonec budeme pálit zbylé druhy ovoce. Tedy jablka, hrušky a švestky,“ vyjmenoval Tuček.

Jak poznamenal, lidé, jež si chtějí kořalku nechat vypálit, by měli především odhadnout, kdy jim ovoce vykvasí. „Když se jim odhad podaří a zavolají třeba tři týdny dopředu, mají naději, že jim i v tak krátkém termínu ovoce vypálíme,“ usmíval se pracovník pálenice.

V rozběhu je pálení ovoce také v Moravském Žižkově. „Máme objednávky tak na čtrnáct dní dopředu. Zatím jednoznačně vedou meruňky a třešně. Myslím si, že skutečný nápor lidí přivážejících ovoce na vypálení bude tak za tři až čtyři týdny. A to tehdy, kdy dokvasí meruňky, které se u nás pěstují nejvíce. Ty se teď mnohde teprve sbírají. Alespoň dva týdny musejí ještě kvasit,“ vysvětlil pracovník moravskožižkovské Palírny U Zlatého hada Jan Maděřič starší.

Kromě meruněk přijíždějí lidé do tamní pálenice také s broskvemi, hruškami, jablky a švestkami. „Už několikátý rok se však objevují také hrozny. Podle mého je kořalka z nich lepší, než když se pak pálí z vína vínovice,“ podělil se o názor Maděřič starší.

Kvalitní pálenka

Do hrušecké pálenice vyrazil s vykvašeným ovocem také Hubert Šidliák. „Se sousedem jsme dosud pálívali jen zimní hrušky. Vůbec poprvé si nechávám vypálit ty letní. Přemluvil mě k tomu, tak uvidím, co z toho bude,“ prozradil se šibalským úsměvem Šidliák, který s sebou přivezl na sto třicet litrů zkvašených hrušek a doma v sudech mu pracují už také popadané meruňky.

Názory některých, že je lepší pálit doma, protože v palírnách se nečistí trubky a kvalita výsledného moku pak pokulhává, rozhodně nesdílí.

„Podle mého je mnohem lepší ovoce přivést do pálenice. Jsou na to zařízení, kvalita je naopak vysoká a hlavně to mám bez starostí. Navíc v Hruškách mají i malý kotel, takže když přivezu méně ovoce, vůbec nic se neděje,“ pochvaloval si Šidliák.

Podle Tučka se za provozu trubky ani čistit nedají. „Nestalo se nám ale, že by si někdy někdo stěžoval. Špína, která se usadí na popadaném ovoci, zůstane v kotli. Ten se potom vypouští do žumpy, kterou pravidelně vyváží fekální auto,“ uklidnil od případných obav pracovník hrušecké pálenice.

Čtěte také: Na jižní Moravě začali lidé pálit ovoce, je ho dostatek

Autor: Iva Valentová

28.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stephen Bannon.
8

Odcházející stratég Washingtonu: Trumpovo prezidenství je u konce

Melbourne, ilustrační foto
6 10

Kde se žije nejlépe? Vítězí Melbourne a Vídeň. Praha uzavírá šestou desítku

AKTUALIZUJEME / SLEDUJEME ON-LINE

Noční bouřka se prohnala Hradeckem, u Vlachova Březí zavřela silnici

Bouřka, která se prohnala zemí, neušetřila ani Jindřichohradecko. Několik tisícovek domácností v jižních Čechách je stále bez elektřiny. Mimo provoz také stále zůstávají některé železniční tratě.

Smršť zranění kosí hvězdy. Jsou tenisté přepracovaní?

Na kurtech připomínají nezničitelné superhrdiny. Roger Federer, Novak Djokovič, Andy Murray ti všichni umějí s tenisovou raketou v ruce věci, nad kterými se méně talentovaným jedincům tají dech. Přesto to ale jsou normální lidé, ne nezničitelné stroje na úspěchy. Poslední týdny to dokazují víc než kdy jindy.

AUTOMIX.CZ

Sen chalupářů. Nadšenec si z VW postavil pojízdnou chatku, jezdí až 160 km/h

Proč jezdit na chatu, když můžete jezdit přímo s chatou? Tohle sice nebyla záminka pro stavbu tohoto kuriózního vozidla, ale na pojízdné chatce si najde výhody snad každý. Je dílem britského mechanika a trochu překvapivě opravdu může i na silnici.

Jiří Kajínek nazul kopačky a hrál fotbal za rodné Prachovice

Páteční přátelské utkání prachovických fotbalistů s třemošnickým týmem recesistů vzbudilo rozruch. Proč? V prachovickém dresu nastoupil na stadion asi nejznámější rodák této obce – Jiří Kajínek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení