VYBERTE SI REGION

Pálenice začaly brzy, už se pálí třešně i meruňky

Břeclavsko – Pěstitelské pálenice na Břeclavsku očekávají i díky velké úrodě meruněk slušnou sezonu. Někde se už pálí, jinde brzy začnou. 

23.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Milan Zámečník

Ve středu v osm hodin ráno začínáme, hlásil v pondělí spolumajitel pěstitelské pálenice v Hruškách Josef Šmerák. Už se těší, že si po loňské mizérii spraví chuť.

„Sezona bude určitě lepší než ta loňská, která byla spíše podprůměrná. Podepsala se na tom i mizerná úroda meruněk," sdělil Šmerák.

„Když se dostaneme na deset tisíc protečených litrů za rok, jako to bylo loni, je to slabší sezóna. Průměr bývá kolem dvaceti tisíc litrů. A letos to, doufám, bude ještě víc," odhadoval s optimismem.

V Hruškách začnou ve středu ráno se starším kvasem švestek. Následovat bude trojice zájemců s třešněmi. Ve čtvrtek pak přijdou na řadu první letošní meruňky.

„Pomalu to začne nabíhat. Třešně už mají lidé většinou dokvašené, postupně budou přibývat meruňky a broskve. A o něco později také švestky," vypočítal Šmerák.

Jak uvedl, pěstitelská pálenice v Hruškách obvykle na Břeclavsku zahajuje sezonu mezi prvními. Například provozovatel pálenice v Rakvicích včera ještě ani nezvedal telefon. A v Moravském Žižkově hledají nového provozovatele, takže je otázkou, jestli letos vůbec začnou pálit.

„Ani při velké úrodě meruněk by neměl být s vypálením problém. Kapacita v regionu určitě stačí. Když je potřeba, pálíme nepřetržitě čtyřiadvacet hodin," uklidnil Šmerák všechny, kteří právě sbírají padané meruňky.

Jako první letos na Břeclavsku otevřela pěstitelská pálenice firmy Tlak Smolík v Břeclavi. V provozu je už od minulého týdne.

„Pomalu se to rozbíhá, už jsme pálili třešně, něco málo meruněk, někdo přivezl i loňské švestky. Zatím jsme měli asi deset zákazníků," informoval v pondělí vedoucí pálenice Miroslav Dvořák.

Přestože rok zatím díky meruňkám vypadá velmi dobře, přílišnému optimismu se brání. „Hlásí extrémní sucho. Úrodu hroznů to nepostihne, ale švestky by mohlo. Uvidíme," říkal opatrně.

Cestu do pěstitelské pálenice plánuje například Richard Stávek z Němčiček. „Máme nějaké meruňky, budou i švestky a není špatné mít doma pár litrů něčeho dobrého. Pálenic je hodně, ale asi pojedu do Dolních Bojanovic. Termín ještě domluvený nemám, zatím je ještě čas," podotkl Stávek v pondělí.

A kolik takové legální pálení stojí? Břeclavská pálenice uvádí, že litr padesátiprocentní pálenky vyjde na 122 korun. A litr destilované vody k úpravě množství alkoholu na 12,10 korun. Cena se skládá ze spotřební daně (143 korun/litr stoprocentního alkoholu) a poplatku za pálení (105 korun/litr stoprocentního alkoholu včetně DPH).

Kde a co se pálí

Registrovanou pěstitelskou pálenici najdou zájemci v Břeclavi, Valticích, Rakvicích, Hruškách nebo Sedleci.
V pálenicích je povolené zpracovávat výhradně ovoce, které pěstitel sám vypěstoval. Zpracovávat nakoupené ovoce zákon zakazuje.

Autor: Michal Šupálek

23.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záchranné práce u hotelu Rigopiano, který zavalila lavina.
25

Klienti mají strach. Šéf hotelu žádal hodiny před lavinou o pomoc

Vladimír Putin
5

Moskva čeká brzký telefonát Trump-Putin

Fašistický převrat měl začít v Brně. Cíl? Totalitní stát podobný Itálii

Brno - Čtyřiaosmdesát let uplynulo v neděli od neúspěšného pokusu o fašistický převrat v brněnských Židenicích. Událost si na místě připomenou lidé v prvorepublikových uniformách.

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

Motorový surf z Moravy dobyl svět, výroba se blíží továrnám formule 1

Holdujete surfování? Pak máte na českých rybnících problém. Ale jde to i bez mořského příboje. Brněnský inženýr Martin Šula vsadil na vývoj motorizovaného surfu, který si poradí bez vln. Dnes dominuje světovému trhu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies