VYBERTE SI REGION

Palírny jíž čekají, ale úroda ovoce je letos slabá

Českobudějovicko – Jablka, švestky, hrušky, ale i hroznové víno nebo mrkev. Z nejrůznějších druhů ovoce sklizeného na zahrádce si lidé mohou nechat vyrobit kořalku. Palírny na Českobudějovicku již přijímají zájemce. Zdá se, že pěstitelské pálení letos poznamená špatná úroda.

10.9.2013
SDÍLEJ:

Moštování v rudolfovské palírně.Foto: Deník/Edwin Otta

Potvrzuje to například Jaroslav Ledajaks, majitel lihovaru v Poněšicích u Hluboké nad Vltavou. „My jsme připravení, ale letos to asi bude bída s ovocem, tak čekáme. Lidé zatím chodí strašně sporadicky a nosí toho málo. Přitom mi zrovna dnes kamarád, který provozuje palírnu na Moravě, říkal, že tam nestíhají," komentoval.

Do lihovaru si lidé mohou jako základ pro kořalku přivézt prakticky všechny druhy ovoce. Hlavní podmínkou je, aby bylo zralé, zdravé a čisté. Nejoblíbenější je podle Jaroslava Ledajakse pálenka 
z jablek a švestek. „V menším množství se pak objevují například broskve nebo meruňky. Děláme ale třeba i poměrně netypickou pálenku 
z mrkve. Je o ní docela zájem, lidé jí přišli na chuť," dodal.

Kromě pěstitelského pálení se v Poněšicích věnují vlastní produkci pro lihovar. „Letos budeme po dlouhé době pálit mimo jiné jeřabinky. Naše kořalky pak prodáváme přímo v lihovaru nebo v obchodech v Budějovicích a Českém Krumlově," připomněl Jaroslav Ledajaks.

Začnou i moštovat

Nedostatek ovoce pociťují i v palírně zahrádkářů v Mlýnském údolí v Rudolfově. „Tady není dostatek ovoce. Švestky nejsou, jablka nejsou," konstatoval předseda zahrádkářské organizace Jiří Merle. Ve čtvrtek zahrádkáři rozhodnou, kdy se začnou oficiálně přijímat žádosti o pěstitelské pálení. Obvykle sezona startuje v říjnu a končí zhruba v březnu.

Slabší očekává Jiří Merle také sezonu moštování. Jablka kvůli suchu padala ze stromů už v létě a ostatní ovoce na tom nebylo lépe. Velká část letošní úrody tak skončila na kompostech. Kdy se začne 
v Mlýnském údolí lisovat ovoce, ještě není jasné. „Bude to tak během týdne, čtrnácti dnů. Spíš tak za dva týdny a asi jen jeden den v týdnu," odhadl předběžně Jiří Merle.

Zájemce o pálenku už rád přivítá také Zdeněk Kalivoda, který provozuje lihovar 
v Chvalešovicích. „Lidé mohou vozit cokoli, co sklidí doma na zahrádce. Důležité ale je, aby ovoce bylo dobře zralé a nezačínalo chytat plíseň. Ve zralém a kvalitním ovoci je pointa dobré a kvalitní kořalky," zdůraznil.

Nejčastěji si podle něj zákazníci nechávají vypálit jablka, hrušky a švestky. Dále se objevují mirabelky, broskve, meruňky, višně nebo třeba hroznové víno.

Autor: Edwin Otta

10.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.
1

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies