Právě med je jednou z nejčastěji falšovaných komodit. Státní zemědělská a potravinářská inspekce uvádí, že v medu nachází diastázu rostlinného původu, tedy enzym, který se ve včelím medu nikdy nevyskytuje. Jestliže tam je, ukazuje to, že aspoň část medu obsahuje lacinou náhražku. Podobně nepoctivci med přibarvují nebo do něj přidávají cukr či cukerný sirup. Inspektoři loni zkontrolovali asi stovku vzorků, přičemž u poloviny z nich našli nějaké závady.

Falšování potravin přitom není jenom útok na peněženku spotřebitelů. „Jde o významný problém, na který v důsledku doplácejí spotřebitelé, kteří platí za něco, co neočekávají a nechtějí. Tento problém má však také významný negativní dopad i na korektní podnikatelské prostředí," uvedl před časem ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kvalita? Jde především o původ

Češi nejsou zrovna rekordmani v konzumaci medu. Ročně ho v průměru spotřebují asi 0,8 kilogramu. Jen pro srovnání: Němci spotřebují dva a Rakušané 1,4 kilogramu. Jak si ale kvalitní med vybrat? „Nejde jen o zemi, kde byl med stočen do sklenic, ale o jeho faktický původ. Medy, na kterých je konkrétní adresa včelaře, patří vždy k těm nejlepším," poradila například vedoucí chemické laboratoře Výzkumného ústavu včelařského v Dole Hana Vinšová.

Manažerka jakosti ze stejného ústavu Marcela Vořechovská zase upozorňuje, že opravdu kvalitní med se musí projevit i na jeho ceně. „Rádi bychom české spotřebitele naučili, že s medem je to podobné jako s vínem. Všechny produkty musí vyhovovat předpisům, ale jsou vína s přívlastkem, která míří kvalitativně výše. A mají také odpovídající vyšší cenu," doplnila.

Po letech útlumu se Češi ke včelařství vracejí. Ještě v roce 2008 bylo v České republice evidováno 45,6 tisíce včelařů. Loni už bylo toto číslo o osm tisíc vyšší, takže se dostalo nad úroveň roku 2002. Chovatelům ale na přelomu roku varroáza zdecimovala včelstva, přičemž podle místopředsedy Českého svazu včelařů Jaroslava Hrabáka uhynulo kolem 30 procent včelstev.

Cena medu letos vzrostla asi o 20 procent, ale kupodivu na to neměl vliv útok roztočů. „Může za to nedostatek medu na trhu v předešlých dvou sezonách. Medu bylo málo celosvětově," doplnil s tím, že v současné době lze kilo medu pořídit asi za 150 korun. Ještě nedávno stálo 120 až 130 korun.

Včelaři