VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Párky nemusí obsahovat škodliviny

Praha - Konzervační soli v masných výrobcích označují odborníci na výživu již řadu let za velmi nebezpečné pro lidské zdraví. Vědci nyní objevili neškodné náhražky – směsi různých koření.

14.1.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia.cz

„V běžných uzeninách lze nalézt nemálo škodlivých přídatných látek. Jsou to glutamáty, fosfáty a hlavně je třeba připomenout dusitany, které se užívají kvůli lákavějšímu zbarvení a jako konzervanty,“ uvedl odborník na kvalitu potravin Vít Syrový.

Dusitanové soli se do výrobků přidávají kvůli zachování čerstvosti a prodloužení trvanlivosti. „Dusitany jsou přitom v odborných publikacích zařazovány mezi toxické látky,“ upozornil Syrový.

Právě škodlivé soli mohou nahradit rostlinné látky, které podle vědců nabízejí bezpečnou ochranu proti zkažení různých druhů masných výrobků. Podle vědců různé typy koření na rostlinné bázi poskytují bezpečný a účinný antimikrobiální systém, ale na rozdíl od dusitanů nemají negativní vliv na lidské zdraví.

Čeští výrobci se zatím drží svého zavedeného standardu. „V současnosti používáme při výrobě jako základní surovinu dusitanovou solicí směs. Je to potravinářská jedlá sůl s příměsí půl procenta konzervantu dusitanu sodného,“ řekl pro Deník Jiří Pavliš, vedoucí oddělení jakosti Kosteleckých uzenin.

„Do budoucna se nebráníme používání nových rostlinných přídavků, které ale musejí zajistit stejné vlastnosti vyráběných výrobků. Tedy chuť, vůni, vzhled, bezpečnost a trvanlivost, na které jsou naši spotřebitelé zvyklí,“ dodal.

Stejně tak postupuje většina výrobců. „Soli a konzervanty při výrobě uzenin v různých formách samozřejmě používáme. Bez soli si zatím masný výrobek neumím představit,“ uvedl Petr Korejs, manažer divize společnosti LE&CO.

14.1.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
19

Dům si nyní postavíte sami. Stačí odborný dozor

Stanislav Šulc.
5

Pohledem Stanislava Šulce: Zdravá Francie?

Přípravky ve školách budou jen pro děti s odkladem

Během dubna a května probíhají v Praze zápisy na základních školách. Na řadě míst metropole se děti můžou přihlásit do přípravných tříd. Nově jen ty s odkladem.

Kmoníček se setkal s Trumpem. Předal mu pověřovací listiny

Nový český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček se setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Předal mu pověřovací listiny. Kmoníček to uvedl na svém twitterovém účtu.

Bronzový Krpálek: Snad to bude začátek další medailové sbírky

/ROZHOVOR/ Bolelo ho celé tělo, ale jinak se vrátil z „Evropy" v dobrém rozmaru. Judista Lukáš Krpálek, olympijský vítěz z Ria, o víkendu zářil na šampionátu ve Varšavě.

Brambor v jižních Čechách postupně ubývá

Pranostika praví, že brambor vysazených na svatého Marka (25. dubna), bude při sklizni plná jamka. V jižních Čechách ale v současnosti osazují zemědělci jen část dřívějších ploch.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies