VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Paštika šla do světa. A dobyla unii

Praha /PŘÍKLAD ÚSPĚCHU/ - Třikrát týdně vyjíždějí kamiony z Dobřejovic u Prahy do Belgie. Vezou české paštiky do země, která je tradičním výrobcem i konzumentem těchto lahůdek. Zpátky se vracejí se surovinami a kořením.

20.9.2011 1
SDÍLEJ:

MODERNÍ TECHNOLOGIE. Bez ní se dnes neobejde ani výroba paštiky. Na snímku Vladislav Puk při mísení surovin a ingrediencí. Foto: autor

Dobýt paštikářskou baštu opravdu není snadné, ale české firmě Alimpex Maso se to podařilo. Jejich značka Pâté du Chef již od roku 2007 obohacuje český i zahraniční trh o prémiové paštiky, které jsou mezi spotřebiteli populární především díky nevšední kombinaci chutí. A to ve 24 zemích Evropské unie.

Ještě před patnácti lety se u nás i v zahraničí paštiky prodávaly buď v nechlazených konzervách nebo chlazené za lahůdkovým pultem, zabalené do papíru. Svět však mířil jiným směrem.

„Toho si byl vědom můj otec a spolu s několika dalšími lidmi v roce 1999 založil společnost Alimpex Maso. Pomáhal mu i Petr Egrt, dnes technický ředitel podniku, který měl s paštikami dlouholetou zkušenost,“ řekl k tomu Martin Kincl, ředitel marketingu a prodeje. Tehdy se pod značkou Krajanka rozběhla v Praze výroba pasterovaných paštik v praktických plastových obalech.

Když se spolu smísí poctivost, intuice, rozvaha i odvaha riskovat (a snad i kapičkatoho štěstíčka), úspěch se dostaví. „V roce 2004 jsme koupili v Dobřejovicích u Prahy starý kravín a přestavěli ho na moderní výrobnu s kapacitou 6000 tun výrobků ročně. V roce 2006 jsme pak začali s exportem, který nyní tvoří více než polovinu produkce,“ říká Martin Kincl.

Průnik do Belgie

Dalším mezníkem v rozvoji české firmy byla koupě společnosti Sanpareil, belgického výrobce paštik. Tím se nejen rozšířila výrobní kapacita a paleta sortimentu, ale především se vytvořil odrazový můstek k další expanzi do západní Evropy.

Nejen do samotné Belgie, ale také do Velké Británie a Španělska.

A proč v Dobřejovicích nepoužívají české suroviny? Na tuto otázku Martin Kincl odpovídá: „Jen v Čechách máme roční produkci téměř 3000 tun paštik a tolik suroviny nám čeští zpracovatelé masa nejsou schopni dodat. Denně zpracujeme tři čtyři tuny jater! Proto většinu této suroviny dovážíme ze západní Evropy. Navíc každá dodávka má požadovanou kvalitu.“

Nejoblíbenější a nejprodávanější paštikou na českém trhu je bruselská s brusinkami, která kombinuje plnou masovou chuť se sladkým ovocem. Mezi populární paštiky patří také jemná kachní se šampaňským nebo také husí pěna s rozinkami. Rozmanité ingredience jim dodávají nezaměnitelnou a zajímavou chuť.

Mandle a portské

Jsou to například pomeranče, portské, různé druhy barevného pepře, vanilka nebo ořechy. Českou specialitou je mandlová paštika.

Slovo „paštika“ ostatně pochází z italského slova „pasta“, což je pojmenování těsta. V němčině se nazývá pastete, ve francouzštině pâté.

Pro společnost Alimpex Maso se toto slovo stalo přímo podnikatelským osudem. V Čechách i Belgii zaměstnává při výrobě této lahůdky asi 200 lidí, kteří ročně vyrobí 5500 tun paštiky podle nejrůznějších receptů.

co možná nevíte

Původ tohoto jídla spadá již do dob starého Egypta, Řecka a Říma.
K dokonalosti je dovedli v zemi té nejvyšší gastronomie – ve Francii.
Pozadu však nejsou ani Belgičané, kteří rovněž patří k velkým milovníkům této lahůdky.
V České republice jsou první doklady o úpravě pokrmů do podoby paštik z raného feudalismu. Pro přípravu pokrmů se používaly vejce, mléko, lesní plody, ořechy, obiloviny a samozřejmě maso.
Paštiky byly vždy součástí slavnostních tabulí královského dvora. Vyráběly se z masa tetřevů, holubů, kachen a jiného drobného ptactva, ale také z masa vodních živočichů – tresek, úhořů a raků.
Později byla výroba paštiky rozšířena hlavně na vesnicích při tradičních zabijačkách. Základem byla plec a játra.

KAREL SEDLÁČEK

20.9.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
7 15

Tři malí chlapci ubili plameňáka v zoo. Jejich rodiče se nyní omluvili

V Boleslavském Kauflandu byla nahlášena bomba.
2

V boleslavském Kauflandu je nahlášená bomba, pátrá po ní policejní pes

Útok v Londýně: terorista komunikoval přes WhatsApp. Jednal na příkaz?

Pachatel středečního teroristického útoku u britského parlamentu Khalid Masood komunikoval ještě dvě minuty před tím, než najel do chodců na Westminsterském mostě, s kýmsi prostřednictvím aplikace WhatsApp. Informoval o tom dnes bulvární list Daily Mail.

Drama na magistrátě: muž napadl strážného, poslal ho ke špatné přepážce

Neobvyklé pěstní drama se tento týden odehrálo v budově Magistrátu města Ostravy. Čtyřicetiletý muž, který si chtěl vyřídit pas, chtěl zlynčovat strážného.

AKTUALIZOVÁNO

Za německé dálnice budou od roku 2019 platit i osobní auta

Řidiči osobních aut budou muset od roku 2019 platit za jízdu na německých dálnicích. O zavedení mýtného dnes hlasy německé vládní koalice rozhodl Spolkový sněm. Opatření kritizované německou opozicí i některými evropskými státy se citelně dotkne i českých řidičů, kteří hojně využívají dálniční síť v sousední zemi.

Kritika Kremlu Voroněnkova zabil prý na Ukrajině ruský agent

Ukrajinské úřady dnes identifikovaly vraha bývalého ruského poslance a kritika Kremlu Denise Voroněnkova, který byl ve čtvrtek zastřelen v Kyjevě. Byl jím 28letý ukrajinský občan Pavel Paršov, který v minulosti sloužil v ukrajinské národní gardě, jež spadá pod ministerstvo vnitra. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra citovaného agenturou AP byl vrah ruský agent, který absolvoval výcvik u ruských bezpečnostních sil. Moskva již ve čtvrtek jakýkoli podíl na smrti Voroněnkova odmítla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies