VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Paštika šla do světa. A dobyla unii

Praha /PŘÍKLAD ÚSPĚCHU/ - Třikrát týdně vyjíždějí kamiony z Dobřejovic u Prahy do Belgie. Vezou české paštiky do země, která je tradičním výrobcem i konzumentem těchto lahůdek. Zpátky se vracejí se surovinami a kořením.

20.9.2011 1
SDÍLEJ:

MODERNÍ TECHNOLOGIE. Bez ní se dnes neobejde ani výroba paštiky. Na snímku Vladislav Puk při mísení surovin a ingrediencí. Foto: autor

Dobýt paštikářskou baštu opravdu není snadné, ale české firmě Alimpex Maso se to podařilo. Jejich značka Pâté du Chef již od roku 2007 obohacuje český i zahraniční trh o prémiové paštiky, které jsou mezi spotřebiteli populární především díky nevšední kombinaci chutí. A to ve 24 zemích Evropské unie.

Ještě před patnácti lety se u nás i v zahraničí paštiky prodávaly buď v nechlazených konzervách nebo chlazené za lahůdkovým pultem, zabalené do papíru. Svět však mířil jiným směrem.

„Toho si byl vědom můj otec a spolu s několika dalšími lidmi v roce 1999 založil společnost Alimpex Maso. Pomáhal mu i Petr Egrt, dnes technický ředitel podniku, který měl s paštikami dlouholetou zkušenost,“ řekl k tomu Martin Kincl, ředitel marketingu a prodeje. Tehdy se pod značkou Krajanka rozběhla v Praze výroba pasterovaných paštik v praktických plastových obalech.

Když se spolu smísí poctivost, intuice, rozvaha i odvaha riskovat (a snad i kapičkatoho štěstíčka), úspěch se dostaví. „V roce 2004 jsme koupili v Dobřejovicích u Prahy starý kravín a přestavěli ho na moderní výrobnu s kapacitou 6000 tun výrobků ročně. V roce 2006 jsme pak začali s exportem, který nyní tvoří více než polovinu produkce,“ říká Martin Kincl.

Průnik do Belgie

Dalším mezníkem v rozvoji české firmy byla koupě společnosti Sanpareil, belgického výrobce paštik. Tím se nejen rozšířila výrobní kapacita a paleta sortimentu, ale především se vytvořil odrazový můstek k další expanzi do západní Evropy.

Nejen do samotné Belgie, ale také do Velké Británie a Španělska.

A proč v Dobřejovicích nepoužívají české suroviny? Na tuto otázku Martin Kincl odpovídá: „Jen v Čechách máme roční produkci téměř 3000 tun paštik a tolik suroviny nám čeští zpracovatelé masa nejsou schopni dodat. Denně zpracujeme tři čtyři tuny jater! Proto většinu této suroviny dovážíme ze západní Evropy. Navíc každá dodávka má požadovanou kvalitu.“

Nejoblíbenější a nejprodávanější paštikou na českém trhu je bruselská s brusinkami, která kombinuje plnou masovou chuť se sladkým ovocem. Mezi populární paštiky patří také jemná kachní se šampaňským nebo také husí pěna s rozinkami. Rozmanité ingredience jim dodávají nezaměnitelnou a zajímavou chuť.

Mandle a portské

Jsou to například pomeranče, portské, různé druhy barevného pepře, vanilka nebo ořechy. Českou specialitou je mandlová paštika.

Slovo „paštika“ ostatně pochází z italského slova „pasta“, což je pojmenování těsta. V němčině se nazývá pastete, ve francouzštině pâté.

Pro společnost Alimpex Maso se toto slovo stalo přímo podnikatelským osudem. V Čechách i Belgii zaměstnává při výrobě této lahůdky asi 200 lidí, kteří ročně vyrobí 5500 tun paštiky podle nejrůznějších receptů.

co možná nevíte

Původ tohoto jídla spadá již do dob starého Egypta, Řecka a Říma.
K dokonalosti je dovedli v zemi té nejvyšší gastronomie – ve Francii.
Pozadu však nejsou ani Belgičané, kteří rovněž patří k velkým milovníkům této lahůdky.
V České republice jsou první doklady o úpravě pokrmů do podoby paštik z raného feudalismu. Pro přípravu pokrmů se používaly vejce, mléko, lesní plody, ořechy, obiloviny a samozřejmě maso.
Paštiky byly vždy součástí slavnostních tabulí královského dvora. Vyráběly se z masa tetřevů, holubů, kachen a jiného drobného ptactva, ale také z masa vodních živočichů – tresek, úhořů a raků.
Později byla výroba paštiky rozšířena hlavně na vesnicích při tradičních zabijačkách. Základem byla plec a játra.

KAREL SEDLÁČEK

20.9.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

K vraždě došlo na ubytovně v Jevíčku, kde oběť i  vrah bydleli ve stejném pokoji.
AKTUALIZOVÁNO

Vražda na ubytovně otřásla Malou Hanou, muži hrozí až 18 let vězení

Po stopách hrdinů českého odboje: tři králové doháněli okupanty k zuřivosti

Praha /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/ - S Prahou Neznámou protentokrát vyrazíme na vycházku po stopách statečných příběhů „tří králů" českého odboje.

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

Migranti pronikli na španělské území. Překonali šestimetrový plot

Na 360 migrantů dnes časně ráno proniklo z Maroka přes vysoký hraniční plot do španělské severoafrické enklávy Ceuta. Jde o druhý masový případ za posledních několik dnů. V pátek se takto dostalo na španělské území kolem 500 lidí.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies