VYBERTE SI REGION

Pečivo lidem chutná, 
i když je dopečené 
ze zmrazeného těsta

Svitavy /ANKETA/ – Nařízení pro všechny prodejce pečiva zní jasně. Od srpna musí informovat spotřebitele o tom, jestli je čerstvé, nebo dopečené ze zmrazených polotovarů.

18.8.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Josef Němec

Zákazníky netrápí, zda těsto uhnětli pekaři dnes, nebo leželo v mrazáku. Nakupují to, co jim chutná.

Obchodníci mají regály se zbožím řádně a čitelně označené. Chleba a rohlíky z pekáren najdou zákazníci pod cedulkou ´běžné čerstvé pečivo´, dopékané potraviny s visačkou ´ze zmrazeného polotovaru´. Jaké pečivo se pod ní schovává? „Dopékáme některé druhy sladkého jemného pečiva s různými náplněmi a část světlého a tmavého pečiva," informoval manažer svitavské hypermarketu Albert Tomáš Pivoňka. Znamená to tedy, že i některé druhy chleba, housek nebo bulek dopékají pracovníci přímo v obchodech.

Hlavně když chutná

Prodej dopékaných potravin se během posledních dnů nesnížil. Lidé povinnému označení téměř nevěnují pozornost. „Kupuji i pečivo dopékané ze zmrazených polotovarů. Je mi to jedno. Koupím si tolik, kolik spotřebuji," uvedl  Vlastimil Blažík ze Svitav.  Souhlasí s ním i další zákazníci. „Bereme si takové pečivo, které nám chutná. Když je čerstvě upečené, křupe a chutná stejně jako z čerstvého těsta. Koupíme si pečiva tolik, kolik zrovna potřebujeme. Neděláme si zásoby. Abych řekla pravdu, tak se na cedule ani nedívám," poznamenala Martina Kopačková ze Svitav. Také další Svitavačka je s pečivem spokojená. „Polotovarů je málo a nevadí mi," řekla  Žaneta Šarkóziová.

I u polotovarů jsou uvedená data záruky jako u jiného zboží. „Technologie je nastavená tak, aby si zákazník koupil pečivo v garantované kvalitě.  Dopékání není žádná novinka, v republice funguje asi sedm nebo osm let," vysvětlil Tomáš Pivoňka. V posledních letech se podle něho klade důraz na větší informovanost spotřebitele.
Nové nařízení obchodníkům jejich práci nekomplikuje. „Pečivo jsme označovali už dříve, jen si toho zákazníci asi tolik nevšímali," podotkl manažer Pivoňka.

Informační cedule a upozornění najdou lidé i v dalších obchodech přímo u příslušného zboží. „Informovali jsme v různých kampaních, o jaký druh pečiva se jedná. Naši zákazníci byli tedy informováni již dříve. Pro nás se jednalo pouze o formalitu a splnění zákonné normy," sdělil tiskový mluvčí společnosti Kaufland Michael Šperl. Potvrdil, že pro zákazníky nejde o nic zásadně nového a své příznivce má dopékané pečivo i nadále.

Vlastní výroba

Nařízení podpořilo zájem o výrobky, které produkují obchodní řetězce rovněž z vlastních pekáren. „Máme také vlastní výrobu. Vyrábíme si  těsto, ze kterého naši pracovníci pečou. Vyhláška, která platí od  začátku měsíce, pomohla zvýšit tento prodej," konstatoval  Tomáš Pivoňka.
Záležitost s popiskami o čerstvosti nemusí řešit pekárny, kde je součástí také prodejna. Z každodenní dodávky rozpracovaného těsta pracovníci vytvarují a upečou požadované pečivo. Není dopékané, ale přímo pečené.

Kontroly

Dodržování nové vyhlášky je pod dozorem. „Kontroly v prodejnách probíhaly jak před změnou vyhlášky, tak po ní.  Nezaznamenali jsme žádné pochybení. Na nové legislativní změny, které upravují podmínky označování pečiva, jsme se připravovali několik týdnů předem. Ještě před samotnou účinností vyhlášky jsme změnili značení na všech prodejnách," vysvětlila Lucie Borovičková, manažerka a  mluvčí společnosti Lidl.

Všichni prodejci a obchodní řetězce si dávají na označování pečiva a tedy dodržování vyhlášky pozor. Sankce od zemědělské a potravinářské inspekce  se totiž může vyšplhat až do milionů korun.

Jaké kupujete pečivo? Vadí vám
 dopékané z polotovarů?

Mauerová

Jana Mauerová, 42 let
nezaměstnaná, Rohozná
Pečivo z dopékaných polotovarů vůbec nekupuji. Z pečiva kupuji šumavský chleba a občas taky celozrnné rohlíky, které máme rádi.

Gregarová

Jana Gregarová, 64 let
důchodkyně, Svitavy
Nevadí mi dopékané pečivo, ale když potřebuji, aby vydrželo třeba dva dny, tak si raději koupím takové, které je   označené jako čerstvé.

Pospíšilová

Pavlína Pospíšilová, 42 let
dělnice, Pomezí
Vůbec mi nevadí dopékané pečivo ze zmrazených polotovarů. Kupuji víceméně poličské pečivo.

Chleboun

František Chleboun, 45 let
brigádník, Svitavy
Ano, vadí mi dopékané pečivo ze zmrazených polotovarů. Kupuji proto čerstvé, většinou z pekárny v Borové.

Kadlecová

Hana Kadlecová, 53 let
nezaměstnaná, Dětřichov
Nevadí mi to. Nevidím v tom žádný velký rozdíl. Je pravda, že z polotovarů nevydrží tak dlouho, jako když je čerstvě upečené. Ale když si ho koupím ten den a vím, že ho sním, tak mi to nevadí.

Ptala se: Tereza Valentová


Autor: Květuše Korbářová

ANKETA

Jaké kupujete pečivo? Vadí vám
 dopékané z polotovarů?

Nekupuji. Vadí mi to

29

Nevadí mi to

23

Vůbec se nekoukám, jestli je ze zmrazených polotovarů

6

Vůbec jsem netušil/a, kolik pečiva je dopekáného z polotovarů

7

Hlasovalo: 65     Anketa byla ukončena

18.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Spisovatel Jiří Stránský: Škoda každého dobrého slova, které se neřeklo

Praha /ROZHOVOR/ - Autorem oblíbených dětských knih O dešťovém kameni, Povídačky pro moje slunce nebo Perlorodky je spisovatel a scénárista Jiří Stránský (85). Čtenáři a diváci jej přitom znají více jako autora filmů Zdivočelé země, Bumerangu či Štěstí, zachycujících atmosféru komunistického režimu a života politických vězňů v kriminálech a lágrech. „Slíbil jsem ve vězení básníkovi Honzovi Zahradníčkovi, že podám svědectví o lidech, kteří s námi seděli," říká Jiří Stránský, který připravuje další tři scénáře, povídkové knížky a prozrazuje, že brzo vyjde kniha Doktor vězeňských věd, kterou napsali s novinářkou Renatou Kalenskou.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies