VYBERTE SI REGION

Pečivo nejspíš podraží, pekaři s obchodníky jednají o kolik

Praha - Pečivo na pultech tuzemských obchodů patrně brzy podraží. Pekaři, kterým v důsledku výrazného růstu cen obilí vzrostly náklady, chtějí, aby jim obchodníci začali za jejich výrobky platit více než doposud.

9.10.2010 5
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Karel Dvořák

Možný růst cen připouštějí již také některé obchodní řetězce. O kolik ceny chleba a pečiva vzrostou, rozhodne ostré vyjednávání velkých pekáren a řetězců v příštích týdnech, zjistila ČTK v anketě mezi výrobci a prodejci.

„Chceme zvýšit ceny. O kolik, to nedokážeme říct, protože to bude otázkou jednání mezi námi a obchodními řetězci,“ uvedl generální ředitel společnosti Penam, druhé největší tuzemské pekárny, Jaroslav Kurčík. „My jsme nakupovali v létě tunu obilí za 2900 korun (za tunu), dneska ho nakupujeme za 5000 korun. To je obrovský nárůst ceny, to musíte promítnou do ceny pečiva nebo mouky,“ poznamenal šéf Penamu.

„Kdy budeme zvyšovat ty ceny, se nedá určit, ale kdybych to měl přiblížit, tak spíše k 1. listopadu,“ poznamenal Kurčík. Zdražení obilí pekárnu zasáhlo přesto, že má vlastní mlýny. Zvýšila již také ceny mouky, kterou prodává i jiným potravinářským firmám.

Jednání nebude pro pekaře lehké

Zvýšení cen připustil například mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Lukáš Hora. „Ceny pečiva v prodejnách Albert se budou odvíjet od konečného postoje dodavatelů. Budeme se ale snažit zákazníkům nabídnout co nejnižší možnou cenu. Ta se bude odvíjet také od situace na českém trhu. Pokud by ale skutečně došlo ke změně u cen pečiva, rozhodně se nebude jednat o skok, který nastal v roce 2007, kdy cena rohlíku vzrostla až na 2,5 koruny,“ řekl ČTK Hora.

Vyšší ceny pečiva na pultech tuzemských obchodů si kvůli rostoucím cenám surovin dokáže představit také jednatel hypermarketů Globus Petr Vyhnálek. Zda v následujících týdnech či měsících společnost Globus skutečně zvýší ceny pečiva, však nechtěl komentovat. Hypermarkety Globus mají vlastní pekárny, ve kterých vyrábějí hlavní část pečiva pro své prodejny, zbytek nakupují od průmyslových pekáren.

Jednání o vyšších cenách nebude ale pro pekaře vůbec lehké. Na českém trhu panuje na evropské poměry nebývalá cenová konkurence. Český zákazník je na ceny základních potravin velmi citlivý. Obchodníci proto budou zdražovat pečivo jen velmi neradi. „Bedlivě sledujeme vývoj cen základních komodit pro pekařskou výrobu. Nevidíme důvod, proč by mělo dojít ke zvýšení cen u základního pečiva,“ reagovala na dotaz ČTK mluvčí řetězce Tesco Eva Karasová.

Sklizeň je méně kvalitní

Mlynáři již kvůli růstu cen obilí zdražili mouku a avizují další zvyšování cen. „Myslím,si, že během října dosáhne vzestup cen mouky dvě koruny za kilogram. Některé mlýny cenu zvýšily již nyní,“ poznamenal v rozhovoru pro aktuální číslo týdeníku Zemědělec Pavel Filip ze Svazu průmyslových mlýnů ČR. Letošní sklizeň je nejen nižší, ale také méně kvalitní než loňská. Například u žita je využitelná pro potravinářství zhruba jen třetina z letošní úrody, kterou statistici odhadují na necelých 130 000 tun. Mlýny přitom potřebují přibližně 110 000 tun této plodiny.

Nedostatek bude i pšenice. Její spotřeba pro potravinářské účely v ČR se dlouhodobě pohybuje kolem 1,2 milionu tun. Využitelný bude asi jen jeden milion tun z jinak dostatečně veliké letošní produkce této obiloviny. Chybějící obilí se tak bude muset nejspíše dovézt, což může znamenat další zvýšení cen, evropské ceny pšenice jsou totiž ještě o 500 až 1000 korun výše než v ČR.

Na rozdíl od Hory si Filip dokáže představit, že by se cena rohlíku mohla vrátit na 2,50 koruny, jak tomu bylo ještě před několika lety. Pekaři podle něj v současnosti dodávají rohlíky do obchodních řetězců zhruba za 62 haléřů za kus. Již dnes by však měli dostávat minimálně korunu. Po zdražení by oprávněně mohli požadovat 1,20 až 1,50 koruny, míní Filip.

„Myslím, že řetězce mají ještě prostor pro zvýšení cen placených producentům, navíc, když vidí, že výrobci jsou ve ztrátě,“ uvedl. Podle průzkumu Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR totiž v letošním prvním pololetí devět z deseti pekáren skončilo zejména v důsledku nízkých cen své produkce ve ztrátě.

V Česku je chleba nezvykle levný

Obchodní řetězce se v Česku dlouhodobě snaží držet ceny základních potravin, mezi něž chléb a rohlíky nebo housky patří, nízko. V ostrém konkurenčním boji obchodníků jsou tyto ceny jednou ze zbraní k nalákání zákazníků. Řetězce přitom od pekáren odebírají zhruba dvě třetiny jejich produkce.

Pekaři upozorňují, že ve srovnání s Evropou je v Česku například chleba nezvykle levný. „Mýtus levného chleba“ podle nich vznikl před rokem 1989, kdy byla cena prakticky ze sta procent dotována. „V roce 1989 stál jeden kilogram chleba 4,40 Kč a za 20 let se tedy cena zvýšila čtyřnásobně. Náklady na jeho výrobu a průměrná mzda v ČR se však za toto období zvýšily zhruba desetkrát,“ sdělil ČTK šéf pekárenského svazu Jaromír Dřízal.

Autor: ČTK

9.10.2010 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

Kardinálové chtějí od papeže odpověď, Vatikán mluví o skandálu

Vatikán - Za velmi vážný skandál označil předseda jednoho z nejvyšších soudů římskokatolické církve otevřený dopis čtveřice kardinálů, kterým žádají papeže o vyjasnění jeho názoru na rozvedené. Kardinálové z Německa, Itálie a USA odpověď Františka na svůj původní dotaz nedostali, proto s ním vyšli nedávno na veřejnost.

Zadeha v Praze znovu zadržela policie

Praha/Brno - Policie dnes v Praze zadržela obžalovaného podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, celý den u něj prováděla domovní prohlídku, uvedl v tiskové zprávě Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Večer ho podle něj převezla k výslechu do Brna. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu.

V Praze končí kongres evropských socialistů

Praha - V Praze dnes končí třídenní kongres Strany evropských socialistů. V rámci jednoho z diskusních panelů v Kongresovém centru promluví k účastníkům mimo jiné lídr britských labouristů Jeremy Corbyn. Jednání by mělo uzavřít přijetí deklarace.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies