VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pekaři na Vánoce napečou tisíce vánoček

Ostrava /FOTOGALERIE/ - K Vánocům neodmyslitelně patří vedle kapra nebo cukroví také vánočka. Někdo si ji troufne upéci sám, jiný spoléhá na profesionální pekaře. Ti měli v uplynulých dnech plné ruce práce a denně napekli až čtyři tisíce vánoček.

24.12.2010 1
SDÍLEJ:

Pekaři mají v těchto dnech plné ruce práce s pečením vánoček. Denně jich napečou až čtyři tisíce.Foto: DENÍK/Pavel Sonnek

"Jen vánočky jsme teď pekli asi osm hodin denně. Všichni zaměstnanci byli v práci a makali,“ říká třiatřicetiletá pekařka z pekařství Boček Lucie Petrovičová a dodává: „Pekli jsme malé, velké a také speciální obří vánočky. Na výběr máme různé – s rozinkami, mandlemi nebo úplně obyčejné,“ vyjmenovává.

A jak se taková vánočka vůbec dělá? „Z mouky, cukru, špetky soli, droždí, pekařského sládku, margarínu a trochy vody připravíme těsto a necháme ho vykynout. Kdo chce, může si do něj přidat třeba rozinky. Ale nesmí jich být příliš mnoho, abychom těsto nezatížili. To by potom nemuselo vykynout,“ přibližuje postup pekařka. Správně vykynuté těsto prý poznáme tak, že když do něj píchneme dvěma prsty, dolík se hned zacelí.

„Pak si z těsta vyválíme šest stejně dlouhých copů. Tři si dáme na jednu stranu, tři na druhou, nahoře zatížíme a začneme překládat přes sebe. Není to nic složitého a určitě to zvládne každý,“ říká Petrovičová.

Vánočka musí být sladká

„Než vánočku dáme do pece, měli bychom ji nechat na chvilinku takzvaně odpočinout, aby se nám nestalo, že bude navrchu upečená a uvnitř syrová,“ pokračuje pekařka a přidává ještě jednu radu. „Dobře udělanou vánočku poznáme tak, že je uvnitř měkká, není vysušená a hlavně musí být sladká.“
Pekařství Boček má své sídlo v Krmelíně, vánočky odtud putují do celé Ostravy i do Frýdku-Místku. „Když jdu do obchodu, poznám, které vánočky se pekly u nás. Za tu dobu, co se pekařině věnuji, už znám, kdo jaké pečivo dělá,“ usmívá se Petrovičová.

Kdo si myslí, že se Štědrým dnem pekařům ubude práce, mýlí se. Hned po Vánocích totiž budou ve velkém péct veky a rohlíky na silvestrovské chlebíčky a jednohubky. „Na konci roku máme vždycky nejvíce práce, a pak také o Velikonocích, kdy pečeme beránky,“ říká Petrovičová. Za deset let, co se pekařině věnuje, ji ale tahle práce stále baví a ráda peče i doma. „Je to můj koníček a zatím mě to nepřestalo bavit. Doma už mám upečené cukroví a teď se chystám i na vánočku,“ uzavírá pekařka.

Čtěte také:Češi dávají před chlebem přednost jinému pečivu

Autor: Tereza Krumpholzová

24.12.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zdeňka Procházková.
4 6

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Ilustrační foto.
8

Účet koaličních náletů na Islámský stát: za tři roky zemřelo už 352 civilistů

Hokejisté padli s Ruskem po nájezdech. Přesto budějovický turnaj ovládli

Ve svém závěrečném vystoupení na Carlson Hockey Games prohráli hokejisté České republiky bez svých největších hvězd s Ruskem 3:4 po samostatných nájezdech, i tak potvrdili prvenství v turnaji.

AKTUALIZOVÁNO

Finanční zpráva prověřuje v Agrofertu nezdaněné Babišovy dluhopisy

Specializovaný finanční úřad si vyžádal od společnosti Agrofert podklady k veškerým dluhopisům, které firma vydala, řekl mluvčí podniku Karel Hanzelka. Prověřuje tak i dluhopisy, které od firmy koupil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ukrajina zahájila stavbu obří hráze. Na Krym dál nepoteče voda

Úřady Chersonské oblasti na Ukrajině zahájily stavbu velké hráze, která by měla uzavřít přítok vody z Donu dál do Severokrymského kanálu a dál na Krym, který byl po volbách v roce 2014 připojen k Rusku. Kvůli okupaci této oblasti byly proti Rusku zavedeny ekonomické sankce.

Glyfosát? Povolujeme jej, sdělila Unie. Zemědělce to potěšilo

Herbicidní látka glyfosát, která se používá například na hubení plevele, není rakovinotvorná a zemědělci ji mohou dál používat. Definitivně to potvrdila Evropská agentura pro chemické látky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies