VYBERTE SI REGION

Pekaři na Vánoce napečou tisíce vánoček

Ostrava /FOTOGALERIE/ - K Vánocům neodmyslitelně patří vedle kapra nebo cukroví také vánočka. Někdo si ji troufne upéci sám, jiný spoléhá na profesionální pekaře. Ti měli v uplynulých dnech plné ruce práce a denně napekli až čtyři tisíce vánoček.

24.12.2010 1
SDÍLEJ:

Pekaři mají v těchto dnech plné ruce práce s pečením vánoček. Denně jich napečou až čtyři tisíce.Foto: DENÍK/Pavel Sonnek

"Jen vánočky jsme teď pekli asi osm hodin denně. Všichni zaměstnanci byli v práci a makali,“ říká třiatřicetiletá pekařka z pekařství Boček Lucie Petrovičová a dodává: „Pekli jsme malé, velké a také speciální obří vánočky. Na výběr máme různé – s rozinkami, mandlemi nebo úplně obyčejné,“ vyjmenovává.

A jak se taková vánočka vůbec dělá? „Z mouky, cukru, špetky soli, droždí, pekařského sládku, margarínu a trochy vody připravíme těsto a necháme ho vykynout. Kdo chce, může si do něj přidat třeba rozinky. Ale nesmí jich být příliš mnoho, abychom těsto nezatížili. To by potom nemuselo vykynout,“ přibližuje postup pekařka. Správně vykynuté těsto prý poznáme tak, že když do něj píchneme dvěma prsty, dolík se hned zacelí.

„Pak si z těsta vyválíme šest stejně dlouhých copů. Tři si dáme na jednu stranu, tři na druhou, nahoře zatížíme a začneme překládat přes sebe. Není to nic složitého a určitě to zvládne každý,“ říká Petrovičová.

Vánočka musí být sladká

„Než vánočku dáme do pece, měli bychom ji nechat na chvilinku takzvaně odpočinout, aby se nám nestalo, že bude navrchu upečená a uvnitř syrová,“ pokračuje pekařka a přidává ještě jednu radu. „Dobře udělanou vánočku poznáme tak, že je uvnitř měkká, není vysušená a hlavně musí být sladká.“
Pekařství Boček má své sídlo v Krmelíně, vánočky odtud putují do celé Ostravy i do Frýdku-Místku. „Když jdu do obchodu, poznám, které vánočky se pekly u nás. Za tu dobu, co se pekařině věnuji, už znám, kdo jaké pečivo dělá,“ usmívá se Petrovičová.

Kdo si myslí, že se Štědrým dnem pekařům ubude práce, mýlí se. Hned po Vánocích totiž budou ve velkém péct veky a rohlíky na silvestrovské chlebíčky a jednohubky. „Na konci roku máme vždycky nejvíce práce, a pak také o Velikonocích, kdy pečeme beránky,“ říká Petrovičová. Za deset let, co se pekařině věnuje, ji ale tahle práce stále baví a ráda peče i doma. „Je to můj koníček a zatím mě to nepřestalo bavit. Doma už mám upečené cukroví a teď se chystám i na vánočku,“ uzavírá pekařka.

Čtěte také:Češi dávají před chlebem přednost jinému pečivu

Autor: Tereza Krumpholzová

24.12.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Průměrná mzda v ČR se ve 3. čtvrtletí zvýšila na 27.220 Kč

Praha - Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27.220 Kč, tedy o 4,5 procenta. Reálně, po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj na růst mezd v mnoha oblastech tlačil nedostatek pracovníků, o které zaměstnavatelé mezi sebou soutěžili. Růst výdělků se shoduje s odhady analytiků.

CNN: Pražské vánoční trhy jsou mezi desítkou nejlepších na světě

Praha - Mezi desítku nejlepších vánočních trhů na světě zařadila americká televizní stanice CNN tržiště na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Reportér zaměřený na cestování ocenil každodenní otevírací dobu stánků i blízkost obou hlavních tržišť, stejně jako kvalitu zdejších klobás a piva.

Na Kladensku se zřítilo auto ze třicetimetrového srázu

Kladensko - Kuriozní dopravní nehoda se stala v pondělí po poledni v lesním porostu mezi obcemi Svárov a Podkozí. Auto zde vyjelo ze silnice a mezi stromy se řítilo dlouhým srázem dolů na spodní vozovku pod serpentinou. Vozidlo skončilo pod kopcem na spodní vozovce převrácené na střechu. Starší řidič utrpěl zranění a byl převezen do pražské nemocnice. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies