VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pekařům komplikují práci mražené polotovary a obchodní řetězce

Brno  - Tlak obchodních řetězců na snižování ceny, dovoz mražených polotovarů a zdražování přepravy komplikují práci pekařům. Lidé se přitom čím dál více orientují na kvalitu výrobků. Vyplynulo to ze zprávy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů, kterou zveřejnili na potravinářském veletrhu v Brně.

3.3.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Podle zprávy ovládají pekařský trh ze dvou třetin obchodní řetězce, které každým rokem sílí. Vyvíjejí tvrdý tlak na nízkou cenu a zároveň chtějí zásobovat sedm dní v týdnu po celý rok. Od začátku krize v roce 2008 ubylo také pekařům kvůli dopékání mražených polotovarů na prodejnách 15 až 20 procent produkce. Pekařům naopak podle jejich slov výrazně pomohl zákon o významné tržní síle, díky němuž se zkrátila doba splatnosti na 30 dnů, vracení neprodaného zboží do pekárny je zakázané a omezily se nekalé obchodní praktiky jako například prodej za podnákupní ceny.

Současným trendem na pekařském trhu je podle svazu pekařů a cukrářů rostoucí zájem o kvalitní potraviny. Zákazníci čím dál častěji vyhledávají svá oblíbená pekařství, mají oblíbené výrobky a požadují regionální speciality. Také roste význam čerstvosti pečiva, obchodníci často výrobky dopékají těsně před prodejem. Tyto "dopeky" už přesáhly hranici 20 procent prodávaného pečiva. Zákazníci pečivo konzumují rychle po nákupu, nakupují proto menší porce a často už nakrájené.

Marže obchodníků na pečivu se od roku 2007, kdy byly na vrcholu, snížily. Na chlebu z 40,9 procenta v roce 2007 na 25 procent v roce 2011, na pšeničném pečivu z 61,7 procenta na 35 procent. V ČR je podle svazu zhruba 760 pekáren, roční tržby oboru jsou 25 miliard korun. Pekařské obory živí 20.000 zaměstnanců, jejich průměrná mzda je 16.000 korun.

Do budoucna by pekaři uvítali větší společenskou prestiž svého řemesla, větší politickou podporu zemědělců a potravinářů a zvýšení ochrany tuzemského trhu.

Autor: ČTK

3.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 150 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila třípatrová turistická loď s přibližně 150 pasažéry.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies