Několikrát přitom už na zasedání zastupitelstva zazněly plamenné debaty obhajující odkup spalovny od společnosti AVE CZ za 35 milionů korun. „Každá spalovna, i dobře provozovaná, vypouští tuny nebezpečných látek ročně. Spalovna nebezpečného odpadu nepatří do bezprostřední blízkosti zástavby," prohlásil Miroslav Rubeš (ANO).

Vizualizace připravované lázeňské zóny v Pasohlávkách na Brněnsku.
Lázně u Pasohlávek? Hrozí úplný krach projektu

Řadě zastupitelů je však trnem v oku vysoká cena. Právě kvůli ní podle opozice není odkup spalovny v souladu s péčí řádného hospodáře. „Jsme proti zprovoznění spalovny, český právní řád ale má dost nástrojů, abychom se tomu mohli bránit. Odhadní cena spalovny je 6 milionů korun, 29 milionů korun je cena nepovedeného podnikatelského záměru," uvedl Petr Klimpl (ODS).

Podle pardubického primátora Martina Charváta (ANO), který odkup spalovny dlouhodobě prosazuje, však společnost AVE CZ odmítá cenu, za kterou by spalovnu městu prodala, snížit.

„Snažili jsme se o snížení ceny alespoň o symbolický milion. Ale odmítli to. Asi si jsou vědomi hodnoty svého projektu. Je to zásadní výdaj, ale někdy je to potřeba učinit," řekl Charvát.

Lithium na Cínovci - průzkumné vrty. Stejná souprava bude vrtat i v Tisové
Lithium je surovina budoucnosti: Zelení podpořili těžbu na Cínovci

Zazněly ale i názory, že do jiných akcí putuje mnohem víc peněz. „Nedokážu si představit, jak bychom lidem vysvětlili, že investujeme miliony do hokejového klubu, ale ne do ochrany jejich zdraví," prohlásil Milan Košař (Pardubáci).

„Kdyby byla spalovna spuštěna, Pardubice by se staly smetištěm. Částka to není nijak závratná proti tomu, co se ještě letos chystáme schválit," konstatoval Pavel Svoboda (ČSSD).

Pro vyčlenění peněz na odkup spalovny ale nakonec ruku zvedlo jen sedmnáct zastupitelů. Tedy ještě o jednoho méně než minule. Pro schválení jich bylo potřeba dvacet.

Vzhledem k této patové situaci na čtvrtečním zasedání zastupitelstva zazněl i návrh, aby v budoucnosti bylo součástí usnesení o investičních akcích zároveň i vyčlenění peněz. Spalovna totiž není jediným případem, kdy pardubičtí zastupitelé schválili nějakou akci, ale neodsouhlasili si na ni peníze. Podobný průběh má i otázka demolice bytového domu u nádraží. Samotné zbourání domu je odhlasované, peníze na demolici ale neprošly.¨

V obou případech se dá očekávat, že se návrh změny rozpočtu objeví na některém z dalších zasedání zastupitelstva.

Konsorcium vedené Gazpromem již hromadí potrubí pro Nord Stream 2 v Mukranu na ostrově Rujána.
Těžba plynu v EU klesá. Radost z toho má hlavně Gazprom