Společnost Penta dnes nabídla finanční pomoc loterijní firmě Sazka. Ta má spočívat v tom, že Penta by do Sazky vložila řádově miliardy korun a další garantované platby v řádu stovek milionů Kč, za což by v loterijní společnosti získala stoprocentní podíl. S nabídkou dnes seznámila zástupce sportovních svazů, kteří po jednání připomněli, že rozhodnutí a konkrétní kroky musí učinit akcionáři Sazky, tedy zejména Český svaz tělesné výchovy (ČSTV).

„Ve čtvrtek rozešleme naši nabídku všem členům výkonného výboru ČSTV,“ řekl novinářům partner Penty Marek Dospiva. Nabídka podle něj platí do prohlášení insolvence na Sazku. Technický scénář vstupu Penty do Sazky je podle něj nyní předčasné popisovat.

„Nabídka mi připadá rozumná,“ řekl předseda Českého tenisového svazu a člen výkonného výboru ČSTV Ivo Kaderka s tím, že nabídku bude prezentovat na jednání výkonného výboru. Dodal, že mu chybí relevantní informace o dění v Sazce. V plánu vedení Sazky na stabilizaci společnosti prý neslyšel jediné slovo o budoucnosti financování sportu. Možnost jednání s Pentou přivítal i šéf basketbalového svazu Miroslav Jansta. Nový způsob financování sportu by podle něj měly hledat také státní orgány, jako jsou ministerstva školství a financí.

Jednání s konkurencí

Předseda ČSTV Pavel Kořan svou účast na dnešním jednání odmítl, protože se přihlásil spolu s dalšími členy statutárních orgánů Sazky k restruktura­lizačnímu plánu, který byl v pondělí představen. Jednání ostatních akcionářů by považoval za krajně nešťastné. Penta je podle něj konkurenční společnost. „Nevím, proč bychom měli vyjednávat s konkurencí,“ řekl dnes Lidovým novinám.

Insolvenci a následný konkurz Sazky nelze podle Penty odvrátit bez vstupu finančního investora, respektive strategického partnera, který je schopen dohodnout se s jejími akcionáři a věřiteli a okamžitě posílit likviditu společnosti. Potřeba finančních zdrojů Sazky pro rok 2011 je podle Penty zhruba dva až tři miliardy Kč plus další garance, které nový investor musí poskytnout akcionářům a věřitelům.

Vstup investora Penta podmínila dohodou s akcionáři, zpracováním plánu restrukturalizace, bezodkladným jmenováním nového vrcholového vedení, zpracováním plánu prodeje neproduktivních aktiv, včetně prodeje Malé arény, případně O2 Areny, a pozastavením veškerých investic.

Manažerská selhání

Současnou situaci Sazky, která má problémy s placením svých dluhů, způsobila podle Penty série manažerských selhání především současného generálního ředitele Aleše Hušáka. Jde prý především o megalomanské projekty, jako je stavba ekonomicky nenávratné arény v nákladové ceně přes devět miliard Kč, financované prakticky ze sta procent z cizích zdrojů.

Vedení SAZKY večer v tiskovém prohlášení uvedlo, že bude po společnosti Penta požadovat náhradu škody v řádu miliard korun a obrátí se v této souvislosti na soud. „Požadavek souvisí s nepravdivými informacemi, které zástupci společnosti Penta prezentovali dnes sdělovacím prostředkům a představitelům některých sportovních svazů a které se týkaly finanční situace a likvidity SAZKA, a.s,“ uvádí se v prohlášení zaslaném ČTK mluvčím SAZKY Zdeňkem Zikmundem.

Zikmund zdůraznil, že Penta je majoritním vlastníkem konkurenční sázkové kanceláře Fortuna. „Nepravdivé informace, týkající se hospodaření a finanční situace SAZKA, zveřejnili její zástupci s cílem uměle snížit hodnotu SAZKY a získat neoprávněný prospěch. Dalším cílem bylo poškodit konkurenta a zvýšit hodnotu vlastních, veřejně obchodovaných akcií. Podle názoru SAZKA, a.s., se tak dopustili nekalosoutěžního jednání, které je v rozporu s obchodním zákoníkem a způsobili škodu značného rozsahu, jejíž náhradu společnost požaduje,“ uvedl mluvčí Sazky.„Útoky ze strany pana Hušáka vnímáme jen jako snahu o odpoutání pozornosti od jeho manažerských selhání. Nemáme zájem o žádné nepřátelské převzetí,“ uve­dla Penta.

Ředitel Sazky Aleš Hušák v pondělí uvedl, že Sazka čelí bezprecedentním tlakům na nepřátelské převzetí ze strany konkurenční společnosti. O zájmu Penty, která je majitelem sázkové společnosti Fortuna, se spekuluje dlouhou dobu.

Hrozí insolvence

Sazka, kterou výhradně vlastní sportovní sdružení, se dostala v posledních dnech do problémů. Miliardář Radovan Vítek skoupil pohledávky Komerční banky a Raiffeisenbank ve výši kolem 900 milionů korun. Pohledávky chce urychleně splatit, jinak je podle médií připraven podat na Sazku insolvenční návrh.

Společnost ale musí platit i vysoké splátky za výstavbu pražské vysočanské O2 areny držitelům dluhopisů. Podle podnikatele Martina Ulčáka, který nyní za Sazku jedná s věřiteli, teď společnost musí provést velké škrty a prodat nepotřebný majetek.

Sazka je největší tuzemská loterijní společnost, vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu. Provozuje sportovní a kurzové sázkové hry, číselné a okamžité loterie; ze zákona musí ze zisku podporovat sport a tělovýchovu.

Miliardový zisk

Za tři čtvrtletí 2010 vytvořila Sazka čistý zisk 1,036 miliardy korun, což bylo na úrovni stejného období roku 2009. Celoroční zisk bude o něco vyšší než za rok 2009. Zisk ze sázkové a loterní činnosti překročil 950 milionů korun, zisk z neloterijních činností, podléhajících dani z příjmu, činil téměř 86 milionů korun.

Penta byla založena v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, telekomunikací a privátního bankovnictví. Její portfoliové společnosti zaměstnávají přes 25.000 lidí a konsolidované příjmy těchto společností dosáhly loni 2,2 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy. Nejvíce investičních projektů zatím uskutečnila v Česku, na Slovensku a v Polsku.

Čtěte také: Sazka má dluhy, věřitel hrozí insolvenčním řízením