Návrh na věřitelskou reorganizaci loterijní společnosti Sazka od PPF a KKCG dokazuje podle investiční skupiny Penta, že reorganizaci firmy nemyslí vážně a že na věřitelské schůzi 26. května budou prosazovat bankrot Sazky. Sdělil to dnes mluvčí Penty Martin Danko. Penta je označována za možného investora Sazky, ke kterému se kloní generální ředitel Sazky Aleš Hušák. Sazka je od konce března v úpadku.

Podle Danka tvrzení Penty potvrzuje fakt, že plán KKCG a PPF je nekonkrétní a v hlavních rysech se prakticky neliší od plánu, který předložilo vedení Sazky a který PPF a KKCG kritizují. "Jejich reorganizační plán neobsahuje žádné konkrétní parametry, což naznačuje, že jeho autoři buď nerozumí byznysu Sazky, anebo má tento plán sloužit jen k vytvoření dýmové clony, přičemž ve skutečnosti jde o prosazení bankrotu/konkurzu Sazky," uvedl.

Společnosti KKCG, Moranda, Sidereus Holding a PPF, které jsou jedněmi z největších věřitelů loterijní společnosti Sazka, v úterý soudu podaly vlastní návrh na reorganizaci Sazky. Ta by měla podle nich spočívat v restrukturalizaci dluhů, prominutí části dluhů a odkladu splatnosti. Dále by podle tohoto návrhu věřitelské reorganizace měla být prodána část majetku Sazky, vydány akcie, zajištěno financování provozu a změněny stanovy firmy.

Podle plánu šéfa Sazky Hušáka by reorganizace Sazky měla spočívat především v restrukturalizaci dluhů, prominutí jejich části a odkladu jejich splatnosti. Dále by Sazka měla prodat část svého majetku nebo podniku, zajistit financování provozu a provést provozní restrukturalizaci.

BQ Investment navrhuje rozdělení Sazky

Další návrh na reorganizaci eviduje soud podle insolvenčního rejstříku od ostravské společnosti BQ Investment. Ta má u Sazky pohledávku za více než 883.000 korun a navrhuje v rámci reorganizace rozdělení Sazky. Do jednoho podniku by podle návrhu měla být vložena všechna aktiva spojená s provozem hlavní činnosti Sazky a tento podniky by byl oddlužen. Ve druhém podniku by zůstaly všechny závazky a vše co nesouvisí s hlavní činností Sazky, tedy nemovitosti, pohledávky a jiné investice.

Návrh BQ Investment předpokládá dále vydání dvou emisí akcií. Věřitelům by náleželo z první emise 80 procent akcií a 20 procent nynějším akcionářům. Druhá emise by byla částečně nabídnuta finančním investorům a z výtěžku by se obnovil provoz Sazky. Další část druhé emise by náležela tomu, kdo bude pověřen řízením reorganizace.

Soud dnes podle informací v insolvenčním rejstříku rovněž vyzval insolvenčního správce Sazky Josefa Cupku a předsedu prozatímního věřitelského výboru Josefa Novotného, aby se do sedmi dnů k návrhu KKCG a PPF vyjádřili. Stejně tak již dříve učinil i ohledně návrhu a reorganizaci od Hušáka a ostravské BQ Investment.

Více k Sazce čtěte ZDE