Podle finančních odborníků je penzijní spoření výhodnou variantou zhodnocování peněz. „Je to velmi výhodná forma spoření podporovaná státem, která vám umožní zajistit si zajímavý objem prostředků pro zabezpečení ve stáří," říká Zbyněk Laisek z Porovnej24.cz.

Například při měsíční úložce 1000 korun (bez příspěvků zaměstnavatele) slibují aktuální nabídky až 1,4 milionu korun k výplatě za 30 let (při dynamické strategii, při které nejvíc riskujete, ale nabízí se nejvyšší zhodnocení). Státní podpora v našem případě pak činí za dobu spoření 82 800 korun. Ne každého ale penzijní spoření se státním příspěvkem přitahuje, a tak mají přijít lákavé změny.

Takzvané „doplňkové penzijní spoření", neboli třetí pilíř, mají zatraktivnit například větší daňové slevy, možnost si část naspořených peněz vybrat nebo šance na spoření pro lidi, kterým nebylo ještě ani osmnáct let. A to není zdaleka všechno. Změny prošly nedávno sněmovnou. Zatraktivněním penzijního připojištění se státní podporou vláda reaguje na to, že sama vystavila stopku spoření na důchod v soukromých fondech. Podívejte se na přehled všech novinek.

Penzijní spoření i pro děti

Jednou z novinek je možnost založit penzijní spoření i dětem. Skončí tedy podmínka plnoletosti. Bude tedy možné smlouvu o doplňkovém penzijním spoření uzavřít i na dítě mladší 18 let, tedy podobně, jako je to u stavebního spoření.

Rodiče přitom budou, v případě potřeby s penězi hýbat, osvobozeni od podávání žádosti k opatrovnickému soudu, jako je tomu právě v případě stavebního spoření. Analytici ale tvrdí, že spořit malým dětem na důchod namísto na bydlení a studia nedává smysl. V zákoně se proto objevila i možnost část peněz (jednu třetinu) v 18 letech vybrat a použít jinak.

Můžete vybrat peníze v 60 letech

Od roku 2013 je možné zakládat smlouvy jen v novějších účastnických fondech. Češi si je ale příliš neoblíbili. Jedním z důvodů je, že peníze z nich nejde vybrat jako u starých fondů v 60 letech, ale až s odchodem do důchodu. Důchodový věk se má přitom stále zvyšovat.

Toto omezení se ruší a nově tedy bude možné vybrat peníze také v 60 letech (stejně, jako u starých smluv, které má asi 4,4 milionu lidí). Týká se to zhruba 300 tisíc lidí a tedy všech budoucích klientů, pro něž je snížení věku při výběru naspořených peněz jedna z významnějších změn.

Výhodnější podmínky pro postupné výběry

V současné době lidé většinou vybírají naspořené peníze najednou. V budoucnu to ale přestane být tak výhodné, levnější budou postupné výběry. Stát totiž zvýhodní ty klienty, kteří se rozhodnou vybírat peníze v důchodovém věku postupně.

V takovém případě nebudou platit daň z výnosů, která je ve výši 15 procent. Na dani z výnosu ušetří ten, kdo si bude vybírat peníze aspoň deset let.

Vyšší odpočet z daní

Podstatnější změnou je zvýšení částek placených do penzijního spoření, které si můžete odečíst z daní. U účastníka to bude 24 tisíc ročně namísto 12 tisíc korun, u zaměstnavatele dokonce 50 tisíc (nyní je to 30 tisíc korun).

Nicméně tato jediná, skutečně zásadní změna, začne platit až od roku 2017. Zákonodárci tuto novinku v zákoně o rok odložili. Na druhou stranu, týkat se bude jen minima lidí. Více odečítat z daní budou moci lidé, kteří si měsíčně posílají na spoření přes dva tisíce korun.
Zvýšení poplatků za správu fondů

O dvě desetiny procenta se zvýší poplatky, které lidé platí penzijním společnostem za správu fondů ve třetím pilíři. A růst má i výše odměny z ročních výnosů – z 10 na 15 procent. Ve výsledku to může znamenat za roky spoření až o stovky či tisíce korun ročně víc na poplatcích, než by to bylo teď. Výše stržených poplatků závisí na výši uložených peněz klientů.

Tyto podmínky se budou týkat pouze nově uzavřených smluv po roce 2013, kromě fondů s konzervativní investiční strategií. Klientů, kteří spoří v takzvaných transformovaných fondech, se zase týkají jiné změny. Poplatek za správu peněz jim vzroste také o dvě desetiny procenta, klesne jim ale odměna pro penzijní společnosti z ročních výnosů, a to z 15 na 10 procent. To představuje zvýšení nákladů asi o desítky korun ročně.