Diverzifikované portfolio totiž obecně znamená, že své peníze rozdělujete do několika různých finančních produktů. Mzda vám přijde na běžný účet, zároveň část financí třeba pravidelně ukládáte na penzijní připojištění a stavební spoření.

Ředitel investičních produktů ING Bank Petr Žabža
Dlouhodobé investování se vyplatí

Peníze navíc možná posíláte i na spořicí účet, nebo větší sumy na terminovaný vklad. Úrokové sazby ovšem v posledních letech padají téměř střemhlav a není vyloučené, že by banky v budoucnu mohly zavést i pro fyzické osoby takzvané záporné úroky. To by znamenalo, že za možnost uložení peněz v bance se bude ještě platit.

Pokud chcete vyzkoušet jiný způsob zhodnocení financí, zvažte investice do podílových fondů. Podílové fondy nabízejí díky diverzifikovanému portfoliu mnohem více šancí na zajímavý výnos. Nesázíte totiž vše jen na jednu kartu, ale finance máte uložené ve více aktivech. Podílový fond navíc sestavuje a spravuje zkušený portfoliový manažer, který se o něj stará a dokáže zkombinovat akcie vhodné právě pro konkrétního zájemce.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš
Rozpočet 2018 přinese růst důchodů, platů a dávek, ale i schodek 50 miliard

Pokud nechcete zbytečně riskovat, doporučí vám konzervativnější fond s přiměřeným rizikem. Pro odvážnější investory pak nabízí progresivnější typ s vyšší mírou rizika, ale také s možností vyššího výnosu. Navíc – investice nejsou jen pro bohaté. Například u ING Bank můžete investovat už od sto korun měsíčně.

Petr Žabža, ředitel investičních produktů ING Bank