VYBERTE SI REGION

Pilsner Urquell chutná stejně jako před 115 lety, zjistili vědci

Plzeň – Nejznámější české pivo Pilsner Urquell, které v pátek oslaví 170 let od uvaření první várky v Plzni, si 115 let udržuje stejnou chuť i kvalitu. Laboratoř Labor Veritas z Curychu srovnala současné pivo se stejnou značkou, kterou testovala už v roce 1897, tehdy jako chemická laboratoř v St. Gallen spolu s Lučebním výzkumným ústavem v Plzni.

3.10.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Podle výsledků měření jsou odchylky minimální v řádu setin až desetin procenta. Jsou stejné jako rozdíly mezi várkami Pilsner Urquell vyráběné současnou moderní technologií, řekl Václav Berka, sládek Plzeňského Prazdroje. Výsledky Švýcarů potvrdila laboratoř Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.

Testy z roku 1897 jsou nejstarším dochovaným rozborem Pilsner Urquellu, který mají v Prazdroji k dispozici. V tomto roce byl plzeňský pivovar druhým největším výrobcem piva v Rakousku-Uhersku, vyvážel ho do mnoha zemí Evropy i USA. O rok později si nechal zaregistrovat značku Pilsner Urquell, nyní nejvíce exportované pivo z ČR. Loni ho firma vyvezla 685.000 hektolitrů do 55 zemí, meziročně o tři procenta více. V Česku i v dalších 30 zemích ho čepují tisíce restaurací a barů.

„Po porovnání výsledků můžeme konstatovat, že hodnoty jsou prakticky totožné," uvedl Markus Lüönd z Labor Veritas. „To, co řekla nezávislá laboratoř, která zkoumá potraviny z celého světa, potvrzuje slova generací našich sládků o tom, že pivo je stále stejné, a to i díky tomu, že při zavádění nových technologií důsledně dbáme na dodržení receptury a tradičních výrobních postupů," dodal Berka.

Odborníci denně degustují vzorky stáčení. Pivo z nerezových tanků srovnávají s mokem dozrávajícím v dubových sudech. „Máme každodenní jistotu, že jdeme pořád stejným směrem," uvedl Berka. V ležáckých sklepích se o tom mohou přesvědčit návštěvníci pivovaru, jichž tam loni zavítalo přes čtvrt milionu, meziročně o 11 procent více.

Suroviny se po 170 let nezměnily

Unikátnost chutě piva Pilsner Urquell je daná údajně nejkvalitnějšími českými surovinami, které se podle Berky po 170 let nezměnily. „Voda z plzeňských studní je hodně měkká, vlastní slad je z nejlepších českých a moravských ječmenů. Chmel, žatecký poloraný červeňák, obsahuje výrazné aromatické složky. "Unikátní chuť ležáku je také dána tím, že pivo je méně prokvašené, a má tedy méně alkoholu než ostatní ležáky, ale právě proto je tam více zbytkového extraktu sladu, který nápoji dává plnost a chlebnatost," uvedl Berka.

Trvale stejnou kvalitu a chuť piva potvrzují tři legendy, které čepují Pilsner Urquell 30 až 40 let. Podle Karla Hulaty z pražské pivnice U Zlatého tygra, Romana Smolíka z pražského Bredovského dvora a Františka Šlapáka z písecké pivnice U Reinerů je právě stabilní kvalita a originální chuť dobře ošetřeného piva největším tahákem pro hosty.

Kvalitu surovin i parametry piva prověřuje laboratoř pivovaru, výzkumný ústav a Vysoká škola chemicko-technologická. "Pivo projde od příjmu ječmene po hotový nápoj více než 200 analýzami přístrojů a degustátorů všech výrobních oddělení. Konečná degustační komise posuzuje každou várku, která se dostává na trh, uvedl Berka.

Členové degustačního týmu, jichž je ke 30, musejí skládat pravidelné zkoušky ověřující stálost jejich chuťových schopností. Mezi nimi jsou i ženy, které jsou citlivější na některé vůně a aromata. Plzeňský degustátor Pavel Konáš se letos stal mistrem Evropy na degustačním panelu všech pivovarů mateřské skupiny SABMiller.

Autor: ČTK

3.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Areál nymburské nemocnice.
2 4

Nemocnice Nymburk: Pacient zemřel kvůli chybě jednotlivce, ne péče

Joe Biden

Viceprezident USA Biden se obává vměšování Ruska do evropských voleb

Brno podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy ve městě

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Hosté plesu Zemanových mohou opět vyhrát večeři s prezidentským párem

Praha - Návštěvníci pátečního charitativního plesu Miloše a Ivany Zemanových na Pražském hradě budou moci opět vyhrát večeři s prezidentským párem, divočáka z lánské obory nebo vstupenky na koncert Karla Gotta. Právě vystoupení "zlatého slavíka" bude jedním z vyvrcholení plesu. Předtančení se, stejně jako loni, ujme prezident se svou manželkou, řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ústav pro studium totality se kvůli rekonstrukci budovy stěhuje

Praha - Historici z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se budou v únoru kvůli rekonstrukci stěhovat. Budova v Siwiecově ulici na Žižkově je dlouhodobě v nevyhovujícím stavu, kvůli velkým tepelným ztrátám a zatékání se musí zrekonstruovat fasáda a vyměnit okna, navíc je obložena nebezpečným azbestem. Ústav i část Archivu bezpečnostních složek se proto přesunou na jiná pracoviště v Praze. Stěhování se dotkne až 130 historiků včetně administrativy, řekl mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies