Na majetku města způsobila ničivá povodeň v srpnu před osmi lety škody za zhruba 190 milionů korun. Česká pojišťovna (ČP) však jako náhradu vyplatila jen dvacet milionů.

Pokus o smír nevyšel

Písek ale toto řešení nepřijal a v roce 2003 zastupitelstvo souhlasilo s podáním žaloby na ČP. Zástupci pojišťovny však opakovaně tvrdili: „Žaloba nemá šanci na úspěch, protože naše pojišťovna přesně dodržela smluvní vztah. Město mělo v minulosti hned několik příležitostí smlouvu upravit, ale žádnou nevyužilo.“ Po celou dobu ČP toto stanovisko nezměnila.

Obě strany se v roce 2004 pokusily o smír. „Požadovali jsme na České pojišťovně dalších padesát milionů korun. Ta však nabídla tři a půl. Podmínkou výplaty navíc bylo, že město podepíše prohlášení, že tato částka je konečná. S tím však nemůžeme souhlasit. Komise pro spor s Českou pojišťovnou proto doporučila podat žalobu o sto milionů korun,“ uvedl tehdejší starosta Písku Luboš Průša.

Ani u Nejvyššího soudu město neuspělo

Případem se zabývaly Okresní soud v Českých Budějovicích a Obvodní soud pro Prahu 1. Oba žalobu Písku zamítly a zamítavý rozsudek v odvolacím řízení potvrdil i Městský soud Praha.

Písek podal dovolání k Nejvyššímu soudu ČR, ale ani tady neuspěl. Navíc musí ČP zaplatit 102 180 korun jako náhradu nákladů dovolacího řízení. Teprve po osmi letech se zdá, že vleklý spor, který vyšel město na tři miliony korun, dospěl k závěru. Radní vzali informaci o rozsudku na vědomí. „Další řízení pokládáme za bezpředmětné, město se nebude odvolávat a celý spor s Českou pojišťovnou pokládáme za uzavřený,“ uvedl místostarosta Písku Vojtěch Bubník (VPM).