Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivaři v Česku mění desítku za jedenáctku

Praha - Čeští pivaři se naučili novou číslovku – jedenáct. A tato „číslovka“ jim nebývale zachutnala. Alespoň podle tuzemských pivovarů, které ve velkém začaly útočit na konzumenty jedenácti stupňovým pivem.

27.5.2009 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Zuzana Plocková

Do výroby „jedenáctku“ v posledních dvou letech zavedly prakticky všechny velké i menší pivovary. A ve středu se k nim přidal další – se svojí jedenáctkou nazvanou „Pardál Echt“ vyrazil na trh Budějovický Budvar. Nový Pardál s přídomkem „Echt“ navazuje na stejnojmennou desítku, kterou v Budějovicích uvedli na trh před dvěma roky.

Stejně jako tehdy se i nyní na vývoji piva podíleli samotní pivaři, kteří společně s odborníky dolaďovali výslednou chuť. Pivovar si teď slibuje další zlepšení produkce. „Jedenáctky jsou na vzestupu, uvedl k novému produktu generální ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Stejně jako on nyní mluví všichni tuzemští pivovarníci. Jedenáctistupňová piva se totiž v Česku stala doslova hitem v restauracích i obchodech. „Jedenáctku Gambrinus Excelent jsme uvedli na trh v listopadu loňského roku. Přízeň pivařů ale předčila naše očekávání a už v březnu se naše jedenáctka stala nejprodávanějším pivem ve své kategorii,“ potvrzuje například mluvčí Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček.

Za poslední tři roky se v České republice výstav jedenáctek zvýšil z 270 000 hektolitrů na téměř 400 000 hektolitrů za rok. Pivovarníci tvrdí, že i v době ekonomické krize si jedenáctky udržují nebývale dobrá čísla prodeje. Například v prvním čtvrtletí, kdy pravidelně spotřeba piva prudce klesá kvůli chladnému počasí, spadl prodej jedenáctek meziročně o pouhé 3,25 procenta. To je vzhledem k ročnímu období velmi dobré číslo.

Od dubna totiž prodej piva, včetně jedenáctek, opět roste. „Je to jednoznačný trend. Ten úspěch jedenáctek začal před čtyřmi roky, kdy pivovar Zlatopramen uvedl svoji jedenáctku. V podstatě i celý úspěch pivovaru Svijany, který měl desetinásobný nárůst produkce je založen na jedenáctce,“ řekl Deníku šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. „To pivo chutná jako dvanáctka, zároveň je ale levnější. I tenhle aspekt je potřeba v dnešní době mít na paměti,“ dodal Veselý. Podle něj bude trend jedenáctistupňových piv pokračovat i nadále i v letošním roce.

Kromě toho se pivaři nemusí obávat, že by se pivovary odhodlaly ke zvyšování cen, a to ani u oblíbených jedenáctek. Kvůli nízké inflaci podle analytiků pivovary ke zdražování letos nesáhnou.

Autor: Jan Klička

27.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Aukční síň tvrdí, že hodinky, které prodala za více než milion eur, ruskému prezidentovi nepatřily.
8

Putinovy hodinky za milion euro? Nebyly prý jeho, dementoval Kreml

Unikátní plovoucí solární systém
5

Čína posouvá hranice v ekologii. Vybudovala největší plovoucí elektrárnu světa

Člověk v tísni se rozroste. Pobočku bude mít v Londýně

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Člověk v tísni dostane k letošním pětadvacátým narozeninám dárek: novou pobočku v Londýně. Deníku to řekl ředitel humanitární organizace Šimon Pánek.

Veselnická, která se sešla s Trumpem mladším, dělala i pro FSB

Ruská právnička Natalia Veselnická, která se před americkými prezidentskými volbami sešla s Donaldem Trumpem juniorem, má mezi svými klienty i ruskou tajnou policii FSB. Uvádí to agentura Reuters s odkazem na dokumenty, které získala k dispozici. 

Nejbizarnější přestup fotbalového léta? Portugalsko přišlo o klenot

/VIDEO/ Mohl si říct, kam půjde. Chtěla ho Chelsea, po jeho ceně pátrali i zástupci Arsenalu, Liverpoolu nebo Manchesteru United. Rúben Neves však zaskočil fotbalový svět.

Víc než na vojenské misi se bojím na D1, říká armádní lékař

Vidět mladé americké kluky, jak přichází třeba i o obě nohy, je těžké, říká armádní lékař Radek Uher. Pětatřicetiletý rodák z Břeclavi se v červnu po více než šesti měsících vrátil se svým týmem z polní nemocnice v Iráku. „Člověk musí být srdcař, aby tam jezdil,“ říká lékař.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení