VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivo do kelímku, párek na tácek. Budou hospody obcházet účtenky?

Pro ortodoxního pivaře je něco takového nemyslitelné: sedět v hospodě či na zahrádce a pít pivo z plastového kelímku. Se zavedením elektronické evidence tržeb (EET) se ale takové situace mohou množit.

21.10.2016 30 AKTUALIZOVÁNO 21.10.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Martina Hašková

Důvod? Výjimka, kterou ministerstvo financí v létě udělilo stánkovému prodeji. Pokud stánek nemá „zázemí" jako stolky, WC a podobně, účtenky vydávat nemusí. Respektive bude do EET spadat až od jara 2018. Platí to i pro zboží (jídlo, pití) vydávané s sebou. V takovém případě nejde o „stravovací službu", ale o „dodání zboží".

Více k tématu EET najdete ZDE

A v tom je potíž. Dobře míněná úleva pro stánky se může stát Pandořinou skříňkou povinných účtenek v kamenných hospodách.

Jak totiž naznačují dodavatelé pokladních systémů, i klasičtí hospodští poptávají, jak jejich systémy budou zvládat „dvojkolejnost". Tedy situace, kdy se část zboží prodá a zkonzumuje uvnitř hospody (a s povinnou účtenkou) a část venku (a bez účtenky). A tato (legální) dvojakost může nahrávat pokusům o obcházení.

Tady, nebo s sebou?

„To, že zákon pravděpodobně přinese nějaké výjimky, většina provozovatelů očekávala, neboť tlak na ministerstvo byl enormní. Bohužel současné nastavení, které umožňuje neevidovat platby za jídlo a nápoje, určené ke konzumaci mimo provozovnu je poměrně nešťastně zvolená. Provozovatelé mohou začít například čepovat piva do kelímků a místo talířů používat tácky a v takovou chvíli zákon povinnost evidovat tržby posouvá až na 1. březen 2018, " říká Jiří Maier ze společnosti Storyous, která je největším dodavatelem pokladních systémů pro gastronomii.

EET.„Naše pokladny na základě požadavků uživatelů umožňují rozdělení evidence na položky určené ke konzumaci přímo v restauraci, hospodě nebo kiosku – tedy ty, které je třeba evidovat již od 1. 12. 2016 – a položky, které si kupuje zákazník s sebou," potvrzuje Maier.

Rozdělení na stánky a restaurace se přitom obávají i ostatní. „Tato nesmyslná výjimka nejenže diskriminuje restauratéry, kteří svým zákazníkům poskytují servis ve formě posezení, toalet, obsluhy apod., ale navíc otevírá prostor pro hledání kliček a obcházení zákona, který původně avizovanému narovnání podnikatelského prostředí rozhodně nepomůže," myslí si Zbyněk Švec, zakladatel pokladního systému Septim.cz. Obdobnou výtku už dříve vznesla i Unie daňových poplatníků.

Generální finanční ředitelství (GFŘ) s dvojakostí počítá. „Pokud provozovatel nabízí v rámci svého obchodního modelu možnost prodeje „s sebou" nebo i pro přímou konzumaci v prostorách provozovny, a to na základě rozhodnutí zákazníka, je nutné tyto situace rozlišit," píše GFŘ v metodice. Jak konkrétně se by se ale řešila situace lidí sedících v hospodě, ale s kelímky, není zcela zřejmé.

Jak včera Deníku popsala mluvčí GFŘ Petra Petlachová, na začátku tohoto týdne požádalo o vstup do EET (o tzv. autorizaci) 11 834 z odhadovaných 50 tisíc podnikatelů, kteří mají tržby evidovat od prosince. K povinným účtenkám je teď „přihlášeno" 6261 provozoven. Vedle toho 50 lidí požádalo, aby tržby mohli posílat jen jednou za pět dní, protože nemají dostupný internet.

Problematika zavedení EET byla důležitým tématem předvolební debaty lídrů uspořádané Deníkem 29. září:

Více na na www.debata.denik.cz

Dvě třetiny podnikatelů se EET obávají
Každý šestý hospodský, hoteliér nebo kavárník chce kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) skončit s podnikáním. Vyplývá to z průzkumu mezi 600 podniky a živnostníky, který proběhl letos v srpnu na objednávku poskytovatele pokladních systémů pro elektronickou evidenci tržeb eet1. Přes dvě třetiny podnikatelů se obávají, že EET v budoucnu negativně ovlivní jejich podnikání a 15 procent podnikatelů zvažuje, že svůj podnik zavře. Z průzkumu dále vyplývá, že třetina podnikatelů se obává vysokých nákladů na pořízení a provoz systémů. Další obavou je časová náročnost používání systému, zdržování od práce a s tím související zpomalení prodeje a obsluhy zákazníků (17 procent). Strach mají restauratéři i ze zvýšení administrativní zátěže a nutnosti zdražování (15 procent). Čtyři procenta podnikatelů naopak očekávají pročištění trhu a narovnání podmínek.

Autor: Jan Klička

21.10.2016 VSTUP DO DISKUSE 30
SDÍLEJ:
Miloš Zeman na Pražském hradě ohlásil svou kandidaturu na prezidenta.
1 13

Zeman poletí za Trumpem. Termín návštěvy se dozví až tři týdny před odletem

Doktor Abass Jahaf.
9 5

Islámský stát? Fanatici, kteří nemají náboženský cíl, říká lékař Abass Jahaf

Poslední rozhovor Věry Špinarové pro Deník: Stále miluji živá vystoupení

/ROZHOVOR/ Připomeňte si spolu s námi Věru Špinarovou v posledním velkém rozhovoru, který poskytla Deníku loni v prosinci - tři dny před svými půlkulatými narozeninami. Rozjímala tehdy například nad vánoční svátky, které měla moc ráda. Jen se jí nelíbil ten shon a nakupování…

Provozovatel kiosku u Pekla skončil kvůli EET. Hledá se náhrada

Polná na Jihlavsku hledá nájemce bufetu v rekreačním a sportovním areálu u rybníka Peklo. Současný provozovatel bufetu skončil, dle vyjádření starosty kvůli elektronické evidenci tržeb (EET).

Sexuální asistentky poskytly postiženým zatím 250 asistencí

Pětice sexuálních asistentek, jejichž služby využívají lidé s postižením či senioři, poskytla za téměř rok a půl svého působení na 250 asistencí. Na speciálně vyškolené pracovnice se obracejí nejen přímo klienti, ale také jejich příbuzní i zařízení pro handicapované. Společnost počítá do budoucna s vyškolením dalších asistentek, ale také asistentů.

Volby v Srbsku: Putin si vybral jako kandidáta Vučiče

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Moskvě přijal srbského premiéra Aleksandara Vučiče, kterého také jednoznačně podpořil jako kandidáta na prezidenta. Novou hlavu státu budou Srbové volit 2. dubna.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies