Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivo do kelímku, párek na tácek. Budou hospody obcházet účtenky?

Pro ortodoxního pivaře je něco takového nemyslitelné: sedět v hospodě či na zahrádce a pít pivo z plastového kelímku. Se zavedením elektronické evidence tržeb (EET) se ale takové situace mohou množit.

21.10.2016 30 AKTUALIZOVÁNO 21.10.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Martina Hašková

Důvod? Výjimka, kterou ministerstvo financí v létě udělilo stánkovému prodeji. Pokud stánek nemá „zázemí" jako stolky, WC a podobně, účtenky vydávat nemusí. Respektive bude do EET spadat až od jara 2018. Platí to i pro zboží (jídlo, pití) vydávané s sebou. V takovém případě nejde o „stravovací službu", ale o „dodání zboží".

Více k tématu EET najdete ZDE

A v tom je potíž. Dobře míněná úleva pro stánky se může stát Pandořinou skříňkou povinných účtenek v kamenných hospodách.

Jak totiž naznačují dodavatelé pokladních systémů, i klasičtí hospodští poptávají, jak jejich systémy budou zvládat „dvojkolejnost". Tedy situace, kdy se část zboží prodá a zkonzumuje uvnitř hospody (a s povinnou účtenkou) a část venku (a bez účtenky). A tato (legální) dvojakost může nahrávat pokusům o obcházení.

Tady, nebo s sebou?

„To, že zákon pravděpodobně přinese nějaké výjimky, většina provozovatelů očekávala, neboť tlak na ministerstvo byl enormní. Bohužel současné nastavení, které umožňuje neevidovat platby za jídlo a nápoje, určené ke konzumaci mimo provozovnu je poměrně nešťastně zvolená. Provozovatelé mohou začít například čepovat piva do kelímků a místo talířů používat tácky a v takovou chvíli zákon povinnost evidovat tržby posouvá až na 1. březen 2018, " říká Jiří Maier ze společnosti Storyous, která je největším dodavatelem pokladních systémů pro gastronomii.

EET.„Naše pokladny na základě požadavků uživatelů umožňují rozdělení evidence na položky určené ke konzumaci přímo v restauraci, hospodě nebo kiosku – tedy ty, které je třeba evidovat již od 1. 12. 2016 – a položky, které si kupuje zákazník s sebou," potvrzuje Maier.

Rozdělení na stánky a restaurace se přitom obávají i ostatní. „Tato nesmyslná výjimka nejenže diskriminuje restauratéry, kteří svým zákazníkům poskytují servis ve formě posezení, toalet, obsluhy apod., ale navíc otevírá prostor pro hledání kliček a obcházení zákona, který původně avizovanému narovnání podnikatelského prostředí rozhodně nepomůže," myslí si Zbyněk Švec, zakladatel pokladního systému Septim.cz. Obdobnou výtku už dříve vznesla i Unie daňových poplatníků.

Generální finanční ředitelství (GFŘ) s dvojakostí počítá. „Pokud provozovatel nabízí v rámci svého obchodního modelu možnost prodeje „s sebou" nebo i pro přímou konzumaci v prostorách provozovny, a to na základě rozhodnutí zákazníka, je nutné tyto situace rozlišit," píše GFŘ v metodice. Jak konkrétně se by se ale řešila situace lidí sedících v hospodě, ale s kelímky, není zcela zřejmé.

Jak včera Deníku popsala mluvčí GFŘ Petra Petlachová, na začátku tohoto týdne požádalo o vstup do EET (o tzv. autorizaci) 11 834 z odhadovaných 50 tisíc podnikatelů, kteří mají tržby evidovat od prosince. K povinným účtenkám je teď „přihlášeno" 6261 provozoven. Vedle toho 50 lidí požádalo, aby tržby mohli posílat jen jednou za pět dní, protože nemají dostupný internet.

Problematika zavedení EET byla důležitým tématem předvolební debaty lídrů uspořádané Deníkem 29. září:

Více na na www.debata.denik.cz

Dvě třetiny podnikatelů se EET obávají
Každý šestý hospodský, hoteliér nebo kavárník chce kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) skončit s podnikáním. Vyplývá to z průzkumu mezi 600 podniky a živnostníky, který proběhl letos v srpnu na objednávku poskytovatele pokladních systémů pro elektronickou evidenci tržeb eet1. Přes dvě třetiny podnikatelů se obávají, že EET v budoucnu negativně ovlivní jejich podnikání a 15 procent podnikatelů zvažuje, že svůj podnik zavře. Z průzkumu dále vyplývá, že třetina podnikatelů se obává vysokých nákladů na pořízení a provoz systémů. Další obavou je časová náročnost používání systému, zdržování od práce a s tím související zpomalení prodeje a obsluhy zákazníků (17 procent). Strach mají restauratéři i ze zvýšení administrativní zátěže a nutnosti zdražování (15 procent). Čtyři procenta podnikatelů naopak očekávají pročištění trhu a narovnání podmínek.

Autor: Jan Klička

21.10.2016 VSTUP DO DISKUSE 30
SDÍLEJ:
Karolína Plíšková na Roland Garros.
20

Soupeřky rozhodly: Plíšková bude jedničkou i při US Open

Desetisíce obyvatel Hongkongu vyšly do ulic
1 4

Tisíce lidí v Hongkongu vyšly do ulic kvůli zatčení trojice aktivistů

Pláčete nad červivým ovocem? Odvezte ho do palírny

Červivé ovoce zavařovat nebudete, ale byla by škoda ho vyhodit. Může z něho být totiž dobrá pálenka. V článku vám nastíníme stručný postup, jak plody na pálení připravit.

Nabarvené ptáče je dřina. Musí se dělat srdcem

/REPORTÁŽ/ Letní požár obilného lánu za Konstantinovými Lázněmi vyhlížel jako scéna z filmu. Do adaptace knihy Nabarvené ptáče by sedl jako ulitý. Šlo ale o přírodní divadlo. Režisér Václav Marhoul ten den točil vizuálně krotší záběry. „Kozácký nájezd je teprve před námi,“ shrnul lakonicky.

K ochraně rysů v Evropě se spojí šest zemí včetně Česka

Tři evropské rysí populace včetně té na Šumavě budou v následujících třech letech sledovat odborníci ze šesti zemí, kteří vytvoří strategii pro mezinárodní ochranu tohoto silně ohroženého druhu. Projekt s názvem 3Lynx připravilo ministerstvo životního prostředí a bude stát asi 2,3 milionu eur, největší část půjde z evropských peněz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení