VYBERTE SI REGION

Pivo jako zdroj obživy i medicína

Písek/Vojkovice – Krásná příroda v podhůří Beskyd není to jediné, co láká turisty do našeho regionu. Originální BBB Pivní lázně na Bahenci ve Slezských Beskydech se staly vyhledávanou atrakcí. Magnetem jsou také minipivovary. Oblíbený je vojkovický rodinný minipivovar U Koníčka s vlastním kvasnicovým pivem.

29.5.2011
SDÍLEJ:

Vyhledávanou turistickou atrakcí se staly originální pivní lázně v Písku, okres Frýdek-Místek.Foto: Eva Martinková

Zájem o unikátní proceduru roste

„Když jsme toto u nás unikátní wellness na konci roku 2007 slavnostně otevírali, čekali jsme určitý zájem ze strany veřejnosti. Skutečná návštěvnost však předčila všechna naše očekávání. Jen loni absolvovalo procedury Originálních BBB Pivních lázní už přes 7 tisíc lidí,“ řekl Deníku majitel zařízení Alexandr Hradil s tím, že jej velice těší zájem nejen z řad domácích turistů, ale také hostů z Rakouska.

„Na spojení prvků pivo, wellness, relaxace lidé s ohledem na silu české pivní tradice skutečně slyší. Originalita celého projektu, který rámuje provoz hotelu pro rodiny s dětmi spočívá v tom, že procedura se samotným alkoholem nemá mnoho společného,“ doplnil Hradil.

Uvedl, že pivní lázně jsou nejen výjimečné, ale především jsou léty prověřenou procedurou. „Recept máme opatřen ochrannou známkou. Součástí je finská sauna, koupel s pivními přísadami, regenerace organismu na lůžku z ovesné slámy, kdy se vstřebávají kladné účinky z pivních procedur. Hlavní složkou samotné lázně jsou voda o teplotě 37° C a alkoholu prosté pivní ingredience. Množství, kvalita jednotlivých přísad i pořadí jejich přidávání do koupele je obchodním tajemstvím,“ informoval majitel. Koupel zde trvá 20 minut, následná, nejméně půlhodinová relaxace na loži z ovesné slámy, tělo uvolní. Celou procedurou projde návštěvník asi za 2 až 3 hodiny.

„Na letní sezónu jsme dobře připravení,“ ubezpečil Deník Alexandr Hradil. Kapacita rodinného hotelu 45 lůžek je už podle něj v některých prázdninových termínech beznadějně vyprodána. Pivní lázně společně s wellness provozem budou na Bahenci v plné permanenci. Voda ve vnitřním bazénu má stabilní teplotu 32° „Pro děti jsme postavili unikátní dřevěnou vesnici. Lákadlem jsou i animační programy. Přibyla velká nová terasa u dřevěné koliby kde ve stylu tropicana budeme po celé léto podávat míchané nápoje. Pobyt na Bahenci to je hlavně pohoda, klid, relaxace a krásné výlety do okolí,“ uzavřel Alexandr Hradil.

Začátky výroby piva nebyly jednoduché

Vojkovický rodinný minipivovar U Koníčka, který je vyhlášen nejen svou pohostinností, ale především vlastním kvasnicovým pivem. Chlubit se zde mohou Ryzákem, Vraníkem, Grošákem, nebo třeba Netopýrem. Světlá, tmavá a polotmavá piva jsou vyráběna klasickou technologií přímo v minipivovaru, který je součástí zdejšího hostince.

„Na výrobu piva používáme výhradně české suroviny, jakými jsou moravský slad, žatecký chmel, kulturní kvasnice a především pramenitou vodu z Beskyd. Některá piva si mohou hosté vybrat z nápojovém lístku každý den, jiná se vaří pouze příležitostně. Například světlý šestnáctistupňový kvasnicový speciál s názvem Klaďas vaříme na svatého Václava a o Velikonocích. Zájemci mohou také příležitostně ochutnat bylinkovou jedenáctku nebo medové pivo, takzvaného Čmeláka,“ prozradil majitel minipivovaru Mojmír Velký, který se před rokem 1999 za pomocí členů rodiny pustil do rozsáhlé rekonstrukce jedné z vojkovických bu­dov.

Ta původně sloužila jako chlév a hospodářská budova. Hostinec se v průběhu let přetvářel až do dnešní podoby, která byla završena v roce 2006. V té době byl postaven minipivovar, který začal vařit kvasnicové pivo.

„Začátky nebyly jednoduché. Lidé, zvyklí na nošovický Radegast, zprvu potřebovali vysvětlit, proč má naše nepasterizované pivo mírný zákal, jinou chuť i vůni,“ vzpomíná Mojmír Velký na první zkušenosti s vařením piva. Připouští, že jeho první výrobky zřejmě nebyly ani na takové úrovni jako dnes.

„Teď už snad nikoho nemusíme přesvědčovat, že je dobré pít přírodní živé nepasterizované pivo. Máme štamgasty s potížemi zažívání, kteří k nám chodí na pivo jako do lékárny,“ řekl Mojmír Velký.

Důkazem, že pivo jde na odbyt, jsou věčně žízniví zákazníci, kteří se průběžně v restauraci zastavují. Ti, kteří si zlatavý mok nevypijí na místě, mohou si jej odvézt domů v připravených lahvích.

LADISLAVA VAVROŠOVÁ
MAREK CHOLEWA

Autor: Marek Cholewa

29.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies