VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivo jako zdroj obživy i medicína

Písek/Vojkovice – Krásná příroda v podhůří Beskyd není to jediné, co láká turisty do našeho regionu. Originální BBB Pivní lázně na Bahenci ve Slezských Beskydech se staly vyhledávanou atrakcí. Magnetem jsou také minipivovary. Oblíbený je vojkovický rodinný minipivovar U Koníčka s vlastním kvasnicovým pivem.

29.5.2011
SDÍLEJ:

Vyhledávanou turistickou atrakcí se staly originální pivní lázně v Písku, okres Frýdek-Místek.Foto: Eva Martinková

Zájem o unikátní proceduru roste

„Když jsme toto u nás unikátní wellness na konci roku 2007 slavnostně otevírali, čekali jsme určitý zájem ze strany veřejnosti. Skutečná návštěvnost však předčila všechna naše očekávání. Jen loni absolvovalo procedury Originálních BBB Pivních lázní už přes 7 tisíc lidí,“ řekl Deníku majitel zařízení Alexandr Hradil s tím, že jej velice těší zájem nejen z řad domácích turistů, ale také hostů z Rakouska.

„Na spojení prvků pivo, wellness, relaxace lidé s ohledem na silu české pivní tradice skutečně slyší. Originalita celého projektu, který rámuje provoz hotelu pro rodiny s dětmi spočívá v tom, že procedura se samotným alkoholem nemá mnoho společného,“ doplnil Hradil.

Uvedl, že pivní lázně jsou nejen výjimečné, ale především jsou léty prověřenou procedurou. „Recept máme opatřen ochrannou známkou. Součástí je finská sauna, koupel s pivními přísadami, regenerace organismu na lůžku z ovesné slámy, kdy se vstřebávají kladné účinky z pivních procedur. Hlavní složkou samotné lázně jsou voda o teplotě 37° C a alkoholu prosté pivní ingredience. Množství, kvalita jednotlivých přísad i pořadí jejich přidávání do koupele je obchodním tajemstvím,“ informoval majitel. Koupel zde trvá 20 minut, následná, nejméně půlhodinová relaxace na loži z ovesné slámy, tělo uvolní. Celou procedurou projde návštěvník asi za 2 až 3 hodiny.

„Na letní sezónu jsme dobře připravení,“ ubezpečil Deník Alexandr Hradil. Kapacita rodinného hotelu 45 lůžek je už podle něj v některých prázdninových termínech beznadějně vyprodána. Pivní lázně společně s wellness provozem budou na Bahenci v plné permanenci. Voda ve vnitřním bazénu má stabilní teplotu 32° „Pro děti jsme postavili unikátní dřevěnou vesnici. Lákadlem jsou i animační programy. Přibyla velká nová terasa u dřevěné koliby kde ve stylu tropicana budeme po celé léto podávat míchané nápoje. Pobyt na Bahenci to je hlavně pohoda, klid, relaxace a krásné výlety do okolí,“ uzavřel Alexandr Hradil.

Začátky výroby piva nebyly jednoduché

Vojkovický rodinný minipivovar U Koníčka, který je vyhlášen nejen svou pohostinností, ale především vlastním kvasnicovým pivem. Chlubit se zde mohou Ryzákem, Vraníkem, Grošákem, nebo třeba Netopýrem. Světlá, tmavá a polotmavá piva jsou vyráběna klasickou technologií přímo v minipivovaru, který je součástí zdejšího hostince.

„Na výrobu piva používáme výhradně české suroviny, jakými jsou moravský slad, žatecký chmel, kulturní kvasnice a především pramenitou vodu z Beskyd. Některá piva si mohou hosté vybrat z nápojovém lístku každý den, jiná se vaří pouze příležitostně. Například světlý šestnáctistupňový kvasnicový speciál s názvem Klaďas vaříme na svatého Václava a o Velikonocích. Zájemci mohou také příležitostně ochutnat bylinkovou jedenáctku nebo medové pivo, takzvaného Čmeláka,“ prozradil majitel minipivovaru Mojmír Velký, který se před rokem 1999 za pomocí členů rodiny pustil do rozsáhlé rekonstrukce jedné z vojkovických bu­dov.

Ta původně sloužila jako chlév a hospodářská budova. Hostinec se v průběhu let přetvářel až do dnešní podoby, která byla završena v roce 2006. V té době byl postaven minipivovar, který začal vařit kvasnicové pivo.

„Začátky nebyly jednoduché. Lidé, zvyklí na nošovický Radegast, zprvu potřebovali vysvětlit, proč má naše nepasterizované pivo mírný zákal, jinou chuť i vůni,“ vzpomíná Mojmír Velký na první zkušenosti s vařením piva. Připouští, že jeho první výrobky zřejmě nebyly ani na takové úrovni jako dnes.

„Teď už snad nikoho nemusíme přesvědčovat, že je dobré pít přírodní živé nepasterizované pivo. Máme štamgasty s potížemi zažívání, kteří k nám chodí na pivo jako do lékárny,“ řekl Mojmír Velký.

Důkazem, že pivo jde na odbyt, jsou věčně žízniví zákazníci, kteří se průběžně v restauraci zastavují. Ti, kteří si zlatavý mok nevypijí na místě, mohou si jej odvézt domů v připravených lahvích.

LADISLAVA VAVROŠOVÁ
MAREK CHOLEWA

Autor: Marek Cholewa

29.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bohuslav Sobotka.
EXKLUZIVNĚ
9

Osobnosti regionů: Drsňák Sobotka? To mu nevěříme

Několik policejních zásahových jednotech zasahovalo v pondělí v podvečer v českolipském hypermarketu Albert na sídlišti Lada.
AKTUALIZOVÁNO
10

V České Lípě v Albertu se údajně střílelo

Michal Klíma: Stát má podporovat nezávislá média

Téma svobody médií v České republice se už dostalo i do agendy plenárního jednání Evropského parlamentu. 1. června se budou poslanci zabývat tématem Riziko politického zneužití médií v ČR.

DOTYK.CZ

29. květen 1985. Den, kdy anglická zvěř zardousila fotbal

Ta tragédie byla nevyhnutelná. V Bruselu, na Heysel Stadionu, se před finále fotbalového poháru mezi Liverpoolem a Juventusem Turín sešlo příliš výbušných ingrediencí. Desetitisíce zpitých chuligánů, nože, střelné zbraně, zchátralý a drolící se stadion, stupidní systém prodeje lístků, v podstatě nulová přítomnost policie. Byla to jatka zbytečná, ale poučná.  

Tatra Trucks zmodernizuje armádní děla. Obrana za ně zaplatí přes miliardu

Samohybné houfnice Dana pro českou armádu zmodernizuje kopřivnická firma Tatra Trucks. Ministerstvo obrany za zakázku zaplatí 1,27 miliardy korun. Zrenovováno bude 33 děl. Zakázkou se v blízké době bude zabývat vláda. Smlouvu by ministerstvo chtělo podepsat v září.

AKTUALIZOVÁNO

Odstartovaly dotace na dešťovou vodu. Zájem je obrovský

Během prvních dvou hodin od otevření nového dotačního programu Dešťovka přijal stát přes 800 žádostí za zhruba 39,5 milionu korun. Je to zhruba 40 procent celkového rozpočtu programu, ve kterém chce stát přerozdělit 100 milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies