VYBERTE SI REGION

Pivo v práci? Jen slabé a někde

Praha – Při pohledu na aktuální předpověď a nepolevující vedra to napadne asi hodně lidí. Jak by bylo v práci snesitelněji se sklenkou opravdového piva v ruce.Pod slovem „opravdové" si samozřejmě každý představí tekutý mok se skutečným alkoholem. Jenže zákoník práce je v tomto poměrně striktní. Alkoholizované pivo povoluje jen pro minimum profesí, a to jen velmi slabé. Zákoník řeší pitný režim zaměstnanců a hovoří přitom o takzvaných „ochranných nápojích". Zvláštní důraz je kladen na manuální pracovníky, hlavně na ty, kteří pracují u „výhně".

20.7.2015 10
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/archiv

Dělníkům ve slévárnách či hutích se proto ochranné nápoje poskytují již při teplotě 15 °C (normálně je to 20 °C a více stupňů), minimální množství ochranného nápoje přitom činí při této teplotě 1,2 litru a zvyšuje se o 0,2 litru při každém zvýšení uvedené teploty o 1 °C.

U slévárenských dělníků zákon stanoví jako ochranný nápoj „středně mineralizovaný nápoj", a právě zde platí drobná výjimka na pití alkoholu. Ochranným nápojem
v tomto případě může být též pivo se sníženým obsahem alkoholu. Problém je v tom, že zákon stanoví jako hranici alkoholu 1,2 objemových procent (jedno hmotnostní procento), což je velmi málo.

„Ochranným nápojem pro zaměstnance, kteří pracují ve velmi nepříznivých mikroklimatických podmínkách, může být pivo se sníženým obsahem alkoholu. S podáváním piva se ale v praxi ani v dovolených případech prakticky nelze setkat. Nízkostupňové pivo je totiž pro zaměstnavatele jen velmi obtížně k sehnání," vysvětluje Martin Hrdlík, advokát ze společnosti KPMG Legal.

Povolení slabého piva neznamená večírek 

Pro lepší představu: Pivo „desítka" mívá kolem čtyř procent alkoholu a dokonce i někde vyráběná „osmička" (kdysi často nazývaná jako sklářská či huťská) balancuje mezi dvěma až třemi procenty alkoholu. Pro hutníky či skláře by se tak hodila spíše nějaká „šestka". Jak ale zdůrazňuje Martin Hrdlík, ani povolení slabého piva nerovná se bujarý večírek na pracovišti.

„Smyslem této výjimky je však výlučně doplnění potřebných tekutin a minerálů daného zaměstnance, nemá sloužit jako záminka pro nezřízenou konzumaci alkoholu v pracovní době," upozorňuje advokát.

Stále přitom platí, že zaměstnavatel má právo své zaměstnance kontrolovat, třeba detekční trubičkou, a pozitivní test alkoholu může být „odměněn" vyhazovem.

Autor: Jan Klička

20.7.2015 VSTUP DO DISKUSE 10
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Poškozenou halu v České Třeboví opraví
18

OBRAZEM: Zřícenou střechu sportovní haly postaví znovu

Michal Pavlata.
5

Zemřel herec, dabér a publicista Michal Pavlata

Pátrání po pohřešované Míše o víkendu nabírá na intenzitě. Tým se rozšířil

Ústí nad Labem - Pátrání po pohřešované Michaele Patricii Muzikářové z Ústí nad Labem nepolevuje ani o víkendu. Kriminalisté vyhodnocují informace získané od veřejnosti. Kromě speciálního týmu se do pátrání zapojil rozšířený tým kriminalistů z jednotlivých územních odborů v kraji.

Zaorálek: Češi a Němci nejsou jen sousedé, ale i partneři

Česko-německá deklarace před 20 lety pootočila vzájemné vztahy obou zemí směrem do budoucna a umožnila jim spolupracovat, řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle šéfa české diplomacie význam deklarace, v níž se vlády obou států zavázaly, že se nebudou vracet k minulým křivdám, trvá i dnes. Češi a Němci díky ní jsou nejen sousedy, ale i významnými partnery.

AKTUALIZOVÁNO

Ze zavaleného hotelu v Itálii se zachránilo 11 lidí, pět zahynulo

Z trosek lavinou zasypaného hotelu ve střední Itálii záchranáři v noci na dnešek vyprostili další čtyři živé lidi. Podle čerstvé bilance se tak zachránilo 11 lidí, potvrzeno je pět mrtvých. Úřady provincie Pescara dnes oznámily, že nejméně 23 lidí se stále pohřešuje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies