VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Plzeňský pivovar má svůj orloj

Plzeň – Plzeňský Prazdroj si k letošnímu 170. výročí od uvaření první várky ležáku Pilsner Urquell nadělil vlastní orloj. 

20.4.2012 2
SDÍLEJ:

Pivní orloj na budově Plzeňského Prazdroje hned vedle historické brányFoto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

„Byli bychom rádi, aby se podobně jako sousední brána stal součástí loga a firemní identity,“ uvedl manažer značky Jan Šolta, který věří, že hodiny se stanou i novým lákadlem pro turisty.

Výrobu originálních hodin pivovar svěřil do rukou uznávaných řemeslníků. Hodinářské práce se ujal Martin Brož, jeden z mála specialistů na věžní hodiny. Kovářské práce se ujal Robert Kabeš, který díky svým zkušenostem s výrobou vitráží zpracoval také skleněné dekorativní desky.

„Od pivovaru jsme dostali rámcové zadání, jinak jsme ale měli volnou ruku,“ pochvaluje si Kabeš. Jedním z požadavků bylo, aby byly hodiny měděné, tedy ze stejného materiálu jako varní nádoby. Dekorativní zelené desky zase odkazují ke stejně barevným pivním lahvím. Z nich jsou i přímo vyrobené. Na výrobu padlo zhruba osm bas piva, které vypili sami autoři díla. Čistého času kováři na tvorbě hodin strávili zhruba sedm týdnů. „Poslední tři dny jsme nepracovali na ničem jiném. Až přijedeme domů, budeme muset hlavně uklidit v dílně,“ říká s úsměvem Kabeš. 

Při slavnostním odhalení se do hodin ostře opíralo slunce, což ještě více podpořilo jejich lesk. „Už za týden se hodiny tolik blýskat nebudou, měď postupně zajde a orloj splyne s okolím,“ vysvětluje Kabeš. Naopak pozornost by hodiny měly přitáhnout v noci, kdy budou svítit. Náklady na výrobu hodin přesáhly milion korun. Orloj je umístěný hned vedle historické brány. Ta byla postavená v roce 1892, tedy při padesátém výročí.

Pivní orloj vedle historické brány Plzeňského Prazdroje

Co uvidíte

- Hodiny mají celkem tři ciferníky.
- Kromě klasického času se kolemjdoucí dozvědí, kolik času zbývá do 170. výročí od uvaření první várky plzeňského ležáku.
- Na druhém led displeji se neustále mění několikaciferné číslo ukazující, kolik už lidé vypili půllitrů tohoto moku.
- V den odhalení to bylo přes 22,7 miliardy půllitrů.
- Hodiny o rozměrech zhruba 4 krát 2,5 metru jsou pověšené ve výšce 15 metrů nad zemí, tvoří jej zhruba 150 kilogramů mědi, nejtěžší je nosný ocelový rám, který váží 370 kilogramů.
- Některé kotvy na uchycení orloje vedou až do kanceláří.

Autor: Hana Pražáková

20.4.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Útočná puška ČZ 805
1 7

Právo na obranu se zbraní získá podporu poslanců, tvrdí šéf výboru

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.
AKTUALIZOVÁNO
18

Dopravní uzel? Židenické nádraží může převzít část vlaků z přetíženého hlavního

Česko zasáhly rozsáhlé kybernetické útoky, původci požadují výkupné

Aktuální vlna kybernetických útoků, jejichž původci požadují výkupné za odšifrování napadených zařízení, postihla i Česko. Aktuálně je země podle antivirové společnosti Eset devátým nejvíce zasaženým státem. Útoky, které odpoledne postihly Ukrajinu, se začaly šířit do dalších zemí. Antivirová firma Kaspersky Lab zatím celosvětově zaznamenala zhruba 2000 napadených uživatelů.

ČEZ dal peníze albánskému lobbistovi. Policie vyšetřuje proč

Česká policie se zabývá tím, proč energetická společnost ČEZ v roce 2009 za éry generálního ředitele Martina Romana poslala do Albánie ve dvou transakcích celkem sedm milionů eur (nyní asi 184 milionů korun) na soukromý účet kosovského lobbisty Nue Kalaje.

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Mizerná. Tak označil letošní sklizeň ozimého ječmene předseda Okresní agrární komory na Břeclavsku Antonín Osička. V okrese odhaduje kvůli velkému suchu propad v průměru o čtyřicet procent. „Máme posečených asi padesát hektarů a výnos se pohybuje mezi dvěma a třemi tunami na hektar. U jarních ječmenů to nebude lepší. A podobně špatné to bude i u pšenice. Obilí nedozrálo a uschlo," řekl Osička s tím, že loni byl v okrese průměrný výnos ozimého ječmene 5,1 tuny na hektar.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies