VYBERTE SI REGION

Pivovar vyměnil řetězy, které pivu dodávají chuť

Plzeň /FOTOGALERIE/ - Technici Plzeňského Prazdroje měnili pětimetrové ručně vyráběné řetězy, které otírají dno pánví na míchání sladu. Měděné řetězy jsou součástí technologie na přípravu plzeňského piva a při výrobě mu tak dodávají specifickou chuť i barvu.

16.2.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie
Výměna míchacího řetězu ve varně Plzeňského Prazdroje

Výměna míchacího řetězu ve varně Plzeňského PrazdrojeFoto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

Bez měděného řetězu u dna varných pánví by prý pivo nemělo tu správnou chuť. Proto, aby mohl míchat sladinu tak, jak má, se musí každé čtyři měsíce vyměnit. „Ve varně smícháme slad a vodu pro takzvané rmutování, kdy část směsi oddělíme a zahřejeme v měděných rmutovacích, pánvích a poté je vrátíme do hlavní směsi,“ říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Teplota otevřeného ohně pod kotlem, která je důležitá pro jemnou karamelizaci sladových cukrů, je kolem 600 stupňů Celsia, a dno je proto nutné trvale řetězem stírat. Kontrolovat se musí každé dva týdny.

Podle Pavla Průchy z Plzeňského Prazdroje není samotný proces výměny nijak složitý. „Stačí na něj dva chlapi a trvá to několik hodin,“ dodává Průcha. Proto, aby se mohlo nové zařízení nainstalovat, je nutné vaření přerušit. Pracovníci totiž musí vlézt dovnitř kádě.

Řetězy se podle Průchy v pivovaru používají od přelomu devatenáctého a dvacátého století s nástupem kruhových nádob na vaření. Předtím se slad míchal dřevěnými hrably.

Řetěz váží 35 kilogramů

Řetěz s dvaašedesáti články ze speciální mědi měří 5,2 metru a váží pětatřicet kilogramů. Jednotlivé články se přitom v pivovaru zhotovují a spojují ručně.

Správnou měkkost pak řetěz získá v peci plzeňské Škodovky. U dna se otočí v průměru čtrnáctkrát až sedmnáctkrát za minutu.

„Fyzikálně–chemické vlastnosti mědi mají příznivý účinek na výslednou chuť piva a měděné varní nádoby se používají už od jeho zrodu,“ doplňuje Berka. Pro pivo Pilsner Urquell je prý charakteristický trojitý rmut, který tento proces zajišťuje.

Dříve se kádě čistily ručně, teď se využívá automatické tlakové čištění.

Diagnostik měření Stanislav Svoboda zároveň provedl přeměření dna. Kdyby totiž kleslo pod šest milimetrů, mohlo by se zhroutit. Včera mělo hodnotu 9,57.

„Nové dno měří dvanáct milimetrů, každý rok se pak ztenčí zhruba o jeden milimetr. Mění se tedy většinou jednou za šest let,“ sděluje Svoboda.

Na varně se ve třech varných soupravách denně vyrobí deset tisíc hektolitrů mladiny.

Čtěte také: Prazdroj postaví stáčírnu na PET lahve

Autor: Ladislav Vaindl

16.2.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policie intenzivně pátrá po pohřešované Míše Patricii Muzikářové.
21

Kriminalisté vyhodnocují stovky hodin záznamů. Míšu ale stále nenašli

Sněžka Sherpa Cup 2017, Petr Mazal
13

Příběh nejlepšího šerpy: Málem ho zabili v Zambii

AKTUALIZOVÁNO

Trump podepsal příkaz o odstoupení USA od transpacifické smlouvy

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes podepsal exekutivní příkaz o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP). Obchodní dohodu 12 tichomořských zemí vláda Baracka Obamy uzavřela před rokem, Kongres USA dokument ale ještě neratifikoval.

Otrávené návnady na zvířata v přírodě bude dohledávat cvičený pes

Otrávené návnady nastražené na vydry, kuny či lišky, na něž často umírají také draví ptáci, začne letos v Česku dohledávat první speciálně vycvičený pes. Česká společnost ornitologická (ČSO) ho získá díky mezinárodnímu projektu dotovanému unií. Podle ochránců přírody případů otrav volně žijících živočichů přibývá. 

AKTUALIZOVÁNO

Revoluce v F1 dle nového vlastníka. Boss Ecclestone po 40 letech končí

Formule 1 a Bernie Ecclectone? Spojení, které k sobě neodmyslitelně patřilo posledních 40 let. Teď je ale konec. Šestaosmdesátiletý Brit, jenž z královské motoristické třídy vytvořil miliardový byznys, potvrdil spekulace britských médií a v čele formule 1 opravdu skončil. Nový vlastník seriálu F1 Liberty Media uvedl, že Ecclestonea nahradil Chase Carey.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies