Pivovarem roku je podle ankety Sdružení přátel piva Pivovar Chotěboř, který byl otevřen v loňském roce. Jeho sládek Oldřich Záruba vyhrál i v kategorii Sládek roku. Novinářům to v Brně řekl předseda sdružení Tomáš Erlich. Podle něj sdružení pořádá v současnosti jedinou spotřebitelskou pivní soutěž v zemi. Stále více se v ní prosazují minipivovary.

Česká klasika mizí

Podle Oldřicha Záruby klasická česká piva pomalu z trhu mizí. "Je to díky, tomu, že na trh vstupují nadnárodní společnosti a snaží se v první řadě řídit ekonomikou, a ne kvalitou," uvedl Záruba v Brně. Sám věří, že zakládání nových českých pivovarů bude pokračovat a česká piva budou nadále ve světě známá svou charakteristickou chutí.

Nejlepší desítkou je podle milovníků piva světlé výčepní pivo Březňák z Pivovaru Velké Březno. Mezi jedenáctkami vyhrál Žatecký pivovar se značkou Premium, nejlepší dvanáctku vaří podle porotců Pivovar Kout na Šumavě, který v anketě oproti loňskému roku poskočil z 32. pozice a stal se Skokanem roku.

Minipivovar roku

Speciálem roku je šestnáctka pivovaru Náchod Exkluziv, mezi svrchně kvašenými pivy vyhrálo pšeničné pivo Pivovaru Matuška Broumy, tmavým pivem roku je Bohemian black lager Zámeckého pivovaru Herold. V kategorii polotmavých byl vyhlášen za nejlepší Primátor z Náchoda, mezi nealkoholickými pivy vyhrál Bernard Free z Humpolce. Minipivovarem roku je Pivovar Matuška Broumy.

Anketa Sdružení přátel piva je pořádána každoročně od roku 1990. V její nominační části hlasovalo přes 400 členů sdružení pro rekordních 289 různých značek, což je nárůst o téměř 100 značek oproti loňsku. "Tato informace, stejně jako celkové výsledky, vypovídá zcela jasně o stále větší oblibě piv z minipivovarů, jejichž počet se každým rokem razantně zvyšuje," uvedl Erlich. Anketní část napříč kategoriemi poněkud netradičně vyhrálo nelkoholické pivo Bernard Free z Humpolce, které obdrželo 332 hlasů.

V druhé části hodnocení posuzuje piva omezený počet degustátorů. Komise určuje pořadí na prvních třech místech v hlavních kategoriích. Posouzení se odehrává formou anonymní degustace. Na ni dohlížejí nezávislí pivovarští odborníci, kteří o degustaci vystavují veřejný protokol.

Pivní počin? Mapy pivovarů

Organizátoři soutěže letos udělili i cenu v kategorii Pivní počin roku, kterým je vydání mapy pivovarů ČR vydavatelstvím Kartografie Praha.
Podle Erlicha se v současnosti v českém pivovarském průmyslu mění trend. "Zejména to vnímají velké pivovary, které za poslední rok utrpěly propady ve výstavech až 20 procent. Běžný spotřebitel se začíná orientovat na malé pivovary," dodal Erlich.