Největší pivovar v kraji, uherskobrodský Janáček, paradoxně sám se žádnou velikonoční novinkou nepřichází. Neznamená to však, že by jeho zákazníci přišli zkrátka.

„Do zhruba osmdesáti hostinců v kraji budeme distribuovat takzvaný Velikonoční krasličák. Představují jej desetistupňové pivo červené barvy a šestnáctistupňové pivo v barvě brčálu. Obě vaří firemně spřízněný pivovar v Jihlavě,“ informoval tamní sládek Jaroslav Horehleď.

Samotný Janáček pak prý podle něj uvedl na trh úplnou novinku před pouhými třemi týdny. „Jedná se o tmavou jedenáctku s názvem Patriot. Teď čekáme, jak se ujme,“ přiblížil Horehleď.

S polotmavou velikonoční jedenáctkou vyrukuje před nejvýznamnějšími křesťanskými svátky pivovar ze Vsetínska Bon Zašová. „Uvařili jsme jí celý jeden tank a k dostání bude od příštího týdne. Předpokládáme, že o ni bude zájem ve většině restaurací, kam už naše běžná piva dodáváme,“ upřesnil sládek Milan Kuráň.

Zelená dvanáctka

Stranou nezůstane ani vsetínský minipivovar Valášek. „Symbolicky na Zelený čtvrtek zahájíme prodej zelené dvanáctky. Při sváteční příležitosti máme ale uvařen i čtrnáctistupňový kvasnicový speciál,“ představila nabídku pivovaru jeho provozní Jana Dohnalová. Obě piva podle ní budou k dostání přímo v pivovaru. „Zájemcům je však můžeme stočit i do pětilitrových či standardních sudů,“ poukázala Dohnalová.

To Rožnovské pivo žádnou převratnou novinku pro fajnšmekry nenabízí. „Původně jsme plánovali, že na Velikonoce přijdeme s medovým speciálem, ale nakonec jej vaříme už od Vánoc. Mezi pivaři je celkem žádaný, vypili ho už dva hektolitry,“ pochvaluje si sládek Richard Vetyška.

Dodal, že nevšední nápoj mohou ochutnat kupříkladu návštěvníci farmářských trhů, které se v Rožnově pod Radhoštěm uskuteční o nadcházejícím víkendu.

Stále zraje

To kroměřížský Černý orel velikonoční svátky připomene zelenou dvanáctkou. „Celkem jsme jí vyrobili 6 hektolitrů a momentálně zraje v tanku. Ve výčepu bude k mání od 21. dubna,“ hlásí sládek Martin Hrubeš. Stát by podle něj neměla více než 35 korun.

„Na takovém pivu se nevydělává, spíš se jedná o ukázkovou akci a krátkodobé rozšíření nabídky,“ vysvětluje sládek. Minipivovar navíc nabídne svým návštěvníkům i speciální velikonoční menu.

Pivovar Zlínský švec, který sídlí v Sazovicích, naopak zůstává věrný své dosavadní nabídce. „Stěží stíháme distribuovat své aktuální značky,“ poukazuje sládek a spolumajitel Martin Velísek. „V březnu jsme navíc museli provoz zásadně přestavovat, a velikonoční speciál by tak ani nestačil uzrát,“ uzavřel Velísek.

Čtěte také: Zelené pivo vařili i v dávných dobách