VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Platba kartou se může po novele zákona prodražit

Praha - Některé restaurace využily novelu zákona a navýšily ceny. Zákazníkům se to nelíbí, nechtějí nosit drobné.

13.4.2010 11
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Zašla si na oběd jako jindy, chtěla zaplatit kartou a čekalo na ni nepříjemné překvapení. Obsluha jí totiž sdělila, že pokud nemá hotovost, jídlo se jí prodraží. Takovou zkušenost má z posledních dnů Lucie Kalousková z Dejvic. Pokud vám to připadá nereálné, zbystřete. Některé restaurace totiž využily novelu zákona a zákazníkům začaly účtovat poplatky za platby kartou. Možná se to tedy brzy stane i vám.

Předem jí nic neřekli

„Předem mě nikdo v restauraci neinformoval o tom, že zaplatím víc, když použiji kartu. V jídelním lístku jsem si informace samozřejmě nevšimla. Je to drzost. Kdybych to věděla, nešla bych tam. Nejde o peníze, ale o princip. Přitom, kdyby o pár korun zdražili, nikdo si toho ani nevšimne,“ zlobí se překvapená Kalousková.

Restaurace se ale brání, že už nechtějí platit kreditním společnostem, a tak si lidé budou muset zvyknout, že je jednoduše převedou na ně.

Důvodem, proč jsme to zavedli, je snižování nákladů,“ vysvětluje Petr Klaus, jednatel společnosti Potrefená husa, která v Praze provozuje hned několik restaurací a na Pankráci, v Dejvicích a na Vinohradech už „zdražila“. „Při platbách kartami VISA a Master Card zaplatí klient o dvě procenta vyšší cenu. Pokud vlastní zákazník American Express, bude jeho účet navýšen o 3,9%. Držitelé Dinners Clubu bude stát večeře o 2,7% více než dříve,“ doplňuje.

Asociace nesouhlasí

S takovým postupem ale nesouhlasí generální sekretář Asociace restaurací a hotelů ČRVáclav Stárek.„Považuji to za naprosto nesmyslné. Zákazník má předem vidět výslednou cenu. Nějaké pozdější přirážky považuji za naprosto nesmyslné,“ řekl Stárek. Tento postup považuje za kontroverzní i Sdružení pro bankovní karty (SBK): „Je to nesmyslný krok. Společnosti, které to budou realizovat, budou jednoznačně ztrácet,“ řekl Deníku Roman Kotlán, výkonný ředitel SBK.

Lidé se ale nemusejí bát, že by po nich víc peněz zanedlouho chtěly i obchody. „Žádné takové opatření nemáme ani neplánujeme. Nechceme znevýhodňovat zákazníky platící kartou,“ řekl Libor Kytýr, tiskový mluvčí společnosti Ahold, které provozuje supermarkety Albert. Stejný postup potvrdila i mluvčí Tesca, Eva Karasová.

Klaus z restaurace Potrefená husa ale úbytek klientů nezaznamenal. „Ze 300 zákazníků se tak jeden ozve a i ten si to nechá vysvětlit. Naopak se velmi často setkáváme s pochopením hostů. Tržby nám nikde neklesly,“ tvrdí.

Zavedení přirážek rozproudilo debaty i v jiných hospodách. „Chápu, že u některých obchodníků je nevýhodné přijímat karty, zvlášť pokud zákazníci platí malé částky. V restauraci je ale taková přirážka nesmysl. My touto cestou určitě nepůjdeme,“ řekl Deníku Richard Klein, provozní restaurace Jedová chýše v Praze 1.

Některé podniky to chápou

Jiné podniky to ale naopak chápou, poplatky kreditním společnostem jsou pro ně natolik nevýhodné, že platbu kartou raději ani neumožňují. „Nemáme platební terminál. Některé srážky jsou tak vysoké, že by to pro nás bylo likvidační,“ sdělil provozní Pivnice Jamajka, Viktor Plicka.

S tím souhlasí i Stárek: „Například v Německu je tento postup naprosto běžný. Při částce do 150 korun se platba kartou obchodníkovi nevyplatí. Klient by s tím ale měl být dopředu srozuměn,“ řekl Deníku.

Takový postup však nepovažuje SBK za výhodný. „Zákazníky určitě odradí, pokud nebudou mít v dnešní době možnost zaplatit kartou. Nemyslím si, že je tento poplatek pro obchodníky natolik dominantní, aby to museli řešit takto,“ uzavřel Kotlán.

Autor: Lucie Valentová

13.4.2010 VSTUP DO DISKUSE 11
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze.

Dejvice i Letnou trápí zápach. Může za to čistírna odpadních vod

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.
18

Dopravní uzel? Židenické nádraží může převzít část vlaků z přetíženého hlavního

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Mizerná. Tak označil letošní sklizeň ozimého ječmene předseda Okresní agrární komory na Břeclavsku Antonín Osička. V okrese odhaduje kvůli velkému suchu propad v průměru o čtyřicet procent. „Máme posečených asi padesát hektarů a výnos se pohybuje mezi dvěma a třemi tunami na hektar. U jarních ječmenů to nebude lepší. A podobně špatné to bude i u pšenice. Obilí nedozrálo a uschlo," řekl Osička s tím, že loni byl v okrese průměrný výnos ozimého ječmene 5,1 tuny na hektar.

Pohledem Stanislava Šulce: Kouzelný bankomat

Bankomat slaví abrahámoviny. Podle různých anket jde o jeden z nejdůležitějších vynálezů minulého století a dodejme, že také jeden z nejkouzelnějších. Krom toho, že definitivně odtrhnul člověka od nutnosti mít peníze doma ve štrozoku, kouzelný je také proto, že se za těch pět desítek let takřka nezměnil.

Záhadná smrt bezdomovce Indiána: viděl jsem, jak ho surově mlátí, tvrdí svědek

Smrt ústeckého bezdomovce Jaroslava Dvořáka začala šetřit krajská kriminálka. Přihlásil se jí mladík, který viděl, jakým způsobem bývalý hokejista zemřel. Redaktor Deníku mluvil se svědkem, ještě než se přihlásil na policii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies