„Zlepšení platební morálky firem u nás by mělo i nadále pokračovat. Znamená to, že se oživí finanční toky v ekonomice a zlepší dostupnost provozního kapitálu," uvedl předseda představenstva ČSOB Factoring Tomáš Morávek.

Zlepšení platební morálky o tři dny zaznamenal ve třetím čtvrtletí maloobchod. Naopak prodloužení inkasa o čtyři dny zažívají dodavatelé do automobilového průmyslu, stále jsou ovšem na tom ze všech sledovaných oborů nejlépe. V maloobchodu se nyní faktury platí v průměru za 74 dní, v automobilovém průmyslu za 61 dní.

Nejdéle na peníze čekají firmy ve zdravotnictví, a to 122 dnů. Ve srovnání s druhým čtvrtletím se přitom splatnost faktur prodloužila o pět dní. Za zdravotnictvím je stavebnictví, kde se platí faktury v průměru za 95 dní.

Nejhorší platební morálka v regionu

Platební morálku mají tuzemské firmy stále jednu z nejhorších v regionu. Nejlépe jsou na tom Němci, u kterých se návratnost od vystavení faktury zlepšila o čtyři dny na 40 dnů. Rakušané si polepšili o dva dny na 50 dnů. Delší dobu na peníze musejí čekat Slováci (57 dnů) a Francouzi (64 dnů).

V Česku se v průměru platí 14 dní po splatnosti uvedené na faktuře, zatímco v Německu dva dny před splatností.

Index ČSOB Factoring naznačuje, že v dalším čtvrtletí pravděpodobně lze očekávat pokračující oživování ekonomiky. Index předpovídá další vývoj ekonomiky na základě vztahu mezi návratností pohledávek a vývojem HDP s využitím dat od roku 2005. „Ve čtvrtém čtvrtletí tak dojde pravděpodobně k potvrzení růstové trajektorie, která by mohla pokračovat přinejmenším do konce letošního roku," uvedl autor indexu Petr Zámečník ze společnosti Fincentrum.