V tomto týdnu schválilo vznik odborné komise, která má do konce roku sestavit prováděcí studii.

Co si od zavedení SMS parkovného město slibuje?

Podle primátorova náměstka pro dopravu Karla Březiny (ČSSD) se tímto zlepší výběr parkovného, usnadní se také kontrola placení parkovného. „V zájmu města je, aby řidiči měli více možností placení stání pro případ, že některý ze současných způsobů je pro ně nevhodný nebo v danou chvíli neproveditelný,“ dodal Březina.

Jak má systém v praxi fungovat? Podobně jako SMS platba za jízdenku v městské hromadné dopravě. Řidič zaparkuje, do mobilu do zprávy napíše poznávací značku auta a odešle.

Přijde i upozornění, že blíží konec povolené parkovací doby

Podobně jako u dopravce mu přijde zpět potvrzovací zpráva, kde bude vyznačena i doba platnosti parkování. Březina si také slibuje, že systém by měl těsně před uplynutím doby, na kterou je stání zaplacené, odeslat upozorňující zprávu s tím, že se blíží konec povolené parkovací doby. Řidič by ji pak další SMS zprávou mohl prodloužit.

Pražané podobně jako při platbě za SMS jízdenku v MHD zaplatí i poplatek operátorovi, cena parkovného bude podle příslušného tarifu.

Podle sdružení Auto*Mat, které se automobilovou dopravu zabývá, je systém platby parkovného přes mobil zjednodušením. „Jedná se o zpřístupnění služeb, mnohdy člověk nemá drobné v peněžence, a tak použije mobil. V zahraničí je platba prostřednictvím SMS zpráv naprosto běžnou praxí,“ domnívá se Michal Křivohlávek ze sdružení Auto*Mat.

Čtěte také: Ve čtyřech hypermarketech se testují platby mobilem