Upravená tabulka se podle předkládací zprávy nebude týkat zaměstnanců škol, školských zařízení a územních samosprávných celků. "Vláda se zmocňuje ke stanovení dalších platových tarifů v jednotlivých platových třídách a podmínek pro jejich určení," uvádí zpráva. Základní tabulka zachovává 16 tříd, rozsah tarifních platů činí od 8000 do 23.270 korun.

"Někdo chce, aby zkolaboval veřejný sektor"

Ministerstvo přiznává, že pokud by návrh platil, zaměstnancům ve veřejných službách by znatelně klesl plat "Proto se navrhuje zvýšení horní hranice rozpětí pro určení osobního příplatku z 50 na 100 procent a ze 100 na 200 procent," píše se v dokumentu. Odbory s předlohou podle předsedkyně odborového svazu státních zaměstnanců Aleny Vondrové zásadně nesouhlasí, je podle nich nepřijatelná. "Někdo chce, aby zkolaboval veřejný sektor," řekla Vondrová. Například špičkoví vědci by měli podle ní garantovaný plat 23.270 korun, legislativci 16.100, nebo 17.550 korun a finanční úředníci 11.930 a 12.770 korun.

Vondrová navíc upozornila na to, že ministerstvo chce zrušit ustanovení, podle kterého se přiznává výše osobního ohodnocení. O příplatku by subjektivně rozhodoval zaměstnavatel, podotkla odborářka, podle které by se mohlo stát, že vyšší plat by měli oblíbenci zaměstnavatele. Odbory chtějí zachovat současný systém odměňování. Ve čtvrtek budou jejich zástupci jednat o věci na ministerstvu, dodala Vondrová.

Ročně by stát ušetřil až 8,77 miliardy korun

Ministerstvo argumentuje tím, že návrh vychází z programu vlády snížit objem peněz na mzdy státních zaměstnanců o desetinu. Průměrný pokles platových tarifů činí podle zprávy zhruba 6150 korun. Stát by na asi 119.000 zaměstnancích včetně zdravotnických pracovníků ušetřil od ledna ročně asi až 8,77 miliardy korun. Úspory zdravotních pojišťoven za 86.000 zaměstnanců by činily až 6,4 miliardy korun. Úspory jsou teoretické; není možné například vyčíslit, jak vzroste osobní ohodnocení pracovníků. Žádný platový tarif není nově pod úrovní minimální mzdy. Pro zaměstnance škol a krajské, městské a obecní úředníky by měla vláda do budoucna vydat samostatné stupnice platových tarifů.