Evropská komise v pondělí oznámila, že schválila režim podpory obnovitelných zdrojů v Česku. Při nezapočítání těchto notifikací počítá ERÚ se snížením regulované složky, která tvoří u elektřiny více než polovinu výsledné ceny, o zhruba pětinu. "Do této chvíle nemám tyto notifikace v ruce a neznám jejich obsah," řekla dnes předsedkyně úřadu Alena Vitásková.

Uvedla, že pokud notifikační rozhodnutí nebudou vyžadovat zásah do legislativy, může úřad cenová rozhodnutí se změnami vydat nejpozději do první poloviny ledna. "Cenová rozhodnutí mohou být vydána i dřív. Ten 15. leden beru, když tam budou nějaké zádrhely, a budou se muset dělat znovu propočty do cenových rozhodnutí, a budeme znovu muset udělat konzultační proces, který jsme už provedli," uvedla. Pokud to bude bez problému, jsme schopni vydat je do konce roku, dodala.

Analytici již dříve uvedli, že při započítání podpory obnovitelných zdrojů bude cena elektřiny v roce 2017 meziročně stagnovat. To dnes potvrdila i Vitásková. Ceny elektřiny pro konečné zákazníky v tom případě budou na stejné úrovni jako letos, případně mírně klesnou, řekla.

Podle rozhodnutí EK takzvanou notifikaci získaly obnovitelné zdroje spuštěné v období 2006 až 2012. Ministr průmyslu Jan Mládek v pondělí řekl, že očekává, že ERÚ neprodleně rozhodnutí komise zohlední a příslušná cenová rozhodnutí vypíše.

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva průmyslu budou mít provozovatelé obnovitelných zdrojů příští rok nárok zhruba na 37 miliard korun. Některým zdrojům notifikace ale stále chybí. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva objem těchto zdrojů je dvě až tři miliardy korun.

Podporu obnovitelným zdrojům na letošní rok ERÚ vypsal na základě nařízení vlády těsně před koncem loňského roku. Výplatu umožnil během nepřítomnosti Vitáskové tehdejší místopředseda úřadu Jan Nehoda, jehož pak Vitásková odvolala. Vitásková už dříve uvedla, že většina podpory, která byla letos dosud vyplacena, byla vyplacena nezákonně.