„Ministerstvo samozřejmě podporuje ekologizaci vytápění v domácnostech. Ovšem zpráva ČPS se zdá poněkud zavádějící," řekla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Podle ní se Česko společně s ostatními členskými státy ve směrnici EED zavázalo, že do roku 2020 zvýší celkovou energetickou efektivitu EU o 20 procent. V celé Evropě má být podle mluvčí tento cíl dosažen prostřednictvím národních a operačních programů, které se úsporám energie věnují. V Česku jde například o program Nová zelená úsporám nebo Operační program životní prostředí.

„Z uvedeného ale nijak nevyplývá, že by díky tomuto cíli muselo 400.000 domácností do 2020 přestat topit uhlím a přejít na jiná paliva," upozornila Roubíčková.

O ekologičtější kotle je zájem

Češi přitom o nové ekologičtější kotle mají zájem. Například v Moravskoslezském kraji byla 1. srpna spuštěna výzva, v rámci které je pro žadatele o dotaci na výměnu kotle k dispozici 60 milionů korun. Podle mluvčí krajského úřadu Petry Špornové podali lidé už v prvních hodinách výzvy 224 žádostí za více než 12 milionů korun.

V Česku je asi 2,86 milionu odběratelů zemního plynu, ať už na topení nebo ohřev vody. Z toho je 92,7 procenta domácností a 7,3 procenta maloodběratelů, středních odběratelů a velkoodběratelů. Loni jeho spotřeba vzrostla o 1,4 procenta na 8,366 miliardy metrů krychlových.

ČPS je sdružení firem a odborníků působících v plynárenství a souvisejících oborech. Sdružuje asi 100 odborných sdružení a firem působících v plynárenství.