Německo dokončilo výstavbu plynovodu Opal, kterým má v budoucnu proudit strategická surovina z Baltického moře i do Česka, až dobuduje návazný plynovod Gazela. Opal nyní čekají několikaměsíční testy, než bude na počátku října uveden do ostrého provozu.

Více než 470 kilometrů dlouhé potrubí, vedoucí ze severoněmeckého Lubminu do saského Olbernhau u hranic s ČR, je napojeno na plynovod Nord Stream. Ten bude po dně Baltu přivádět do Německa plyn z ruských nalezišť mimo tradiční tranzitní trasy přes postsovětské republiky. Po spuštění má Opalem ročně protékat přes 35 miliard kubických metrů suroviny, což odpovídá asi třetině německé spotřeby.

„Nyní jsme připraveni dopravovat zemní plyn ze sibiřských nalezišť spotřebitelům v Německu i v sousedních evropských zemích,“ prohlásil u příležitosti svaření posledních dílů potrubí u braniborského Baruthu šéf skupiny Wingas Gerhard König. Konsorcium společností Wintershall a ruského Gazpromu budovalo dílo v ceně okolo jedné miliardy eur (24,4 miliardy Kč) spolu s koncernem E.ON Ruhrgas od září 2009.

S jádrem Německo končí

Po nedávném rozhodnutí berlínské vlády ukončit do roku 2022 provoz jaderných elektráren v zemi, které už schválil parlament a čeká jen na podpis prezidenta, nabylo pro Německo zajištěné zásobování plynem na významu. V budoucnu chce totiž spoléhat ve větší míře na energii z obnovitelných zdrojů a plynových elektráren. Na těch budou záviset dodávky elektřiny hlavně v zimních měsících, kdy produkce solárních a větrných zařízení vlivem počasí tradičně klesá.

Už loni byl Opal na německo-české hranici napojen na budovaný plynovod Gazela. Jeho dokončení se chystá na příští rok, a poté bude primárně přepravovat plyn přes české území do jižního Německa. Část suroviny ale bude zůstávat i v české síti, na kterou se napojí na čtyřech místech. Česko navíc bude mít příjmy z tranzitních poplatků.

Plynovodem Gazela by mělo protéct 30 až 33 miliard krychlových metrů plynu ročně. Projekt v délce 166 kilometrů za téměř deset miliard korun realizuje firma NET4GAS (dříve RWE Transgas Net), která patří do německého koncernu RWE a provozuje síť tranzitních plynovodů.

Čtěte také: Moravu protne nový plynovod