VYBERTE SI REGION

Plzeňský minipivovar Purkmistr čepuje dva vánoční speciály

Plzeň - Dva vánoční speciály uvařil pro letošní svátky plzeňský minipivovar Purkmistr podle vlastních i středověkých receptur. Jde o světlý 17stupňový vánoční speciál ze tří druhů sladu a tří druhů chmele a adventní medový ležák. Řekl to Petr Míč z pivovaru. Na rozdíl od dřívějších specialit, které obsahovaly netradiční chmel i slad, šel minipivovar v "ryze českém duchu". Obou nápojů vyrobil po 1000 litrech.

10.12.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Závěr roku na pivním trhu se vyznačuje zvýšeným zájmem zákazníků o silnější piva; ležáky a speciály, které si Češi o svátcích dopřávají ve větší míře než jindy. "Vyrábějí se speciality a lidé si dopřejí dražší pivo," uvedl šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Zejména pro velké pivovary jsou Vánoce v prodejích druhou špičkou roku po létě.

Vánoční "sedmnáctka"

"Medový dvanáctistupňový ležák už jsme pro adventní období nasadili. Je tam přídavek květového medu z Letin, nápoj má lehce nasládlou příchuť. Je velmi lahodný a navozuje vánoční atmosféru. Už v tomto období zahřeje," uvedl Míč. Vánoční "sedmnáctku" s obsahem alkoholu sedm procent začne pivovar prodávat v pondělí 17. prosince a nabídne ji kromě čepované verze i v lahvích o objemu 0,7 litru s patentním uzávěrem. "Půjde o nejsilnější z 50 druhů piv, které jsme za 5,5 roku existence vyrobili," uvedl Míč. Už dříve připravil "patnáctku" i "šestnáctku", ale jen tmavou a polotmavou s netradičním chmelem. Letos vsadil na tři žatecké chmele a tři české slady - plzeňský a trochu karamelového a mnichovského. "Je to hutnější pivo s krásně zlatavou barvou," vysvětlil Míč.

Závěrem roku se podle něj vždy vaří piva, která nejsou po celý rok na čepu. Jsou z nejkvalitnějších surovin a hlavně silnější a hutnější, aby zahřála a zasytila a byla něčím netypická.

Medové pivo

"Na advent jsem zvolila med, který se používá i do cukroví, aby se lidé nabudili na chuť Vánoc," řekla sládková Eva Straková. Pivovar použil květový med, který je v pivě výraznější než lesní. Na 100 litrů tam je 2,5 kilogramu medu, což je podle Strakové hodně. "Něco požerou kvasnice a zůstane tak jenom aroma medu," dodala. Medová piva už Purkmistr vařil. "Nyní jsme ale dali med do ležácké kádě na hlavním kvašení a do hotového piva, protože v kádi spotřebují hodně medu kvasnice. Chmelení bylo jiné než u normálního ležáku. Chmelila jsem třikrát a nakonec jsem dala chmel s výraznější hořkostí, než se dává běžně," dodala.

Pivovar, který loni vyrobil 1300 hektolitrů piva, rozšířil letos kvůli pivním lázním i vyšší poptávce kapacitu o 300 hektolitrů.

Autor: ČTK

10.12.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Poškozenou halu v České Třeboví opraví
18

OBRAZEM: Zřícenou střechu sportovní haly postaví znovu

Ilustrační foto
10

Mrznout bude do konce ledna, pak se oteplí

Pátrání po pohřešované Míše o víkendu nabírá na intenzitě. Tým se rozšířil

Ústí nad Labem - Pátrání po pohřešované Michaele Patricii Muzikářové z Ústí nad Labem nepolevuje ani o víkendu. Kriminalisté vyhodnocují informace získané od veřejnosti. Kromě speciálního týmu se do pátrání zapojil rozšířený tým kriminalistů z jednotlivých územních odborů v kraji.

Zaorálek: Češi a Němci nejsou jen sousedé, ale i partneři

Česko-německá deklarace před 20 lety pootočila vzájemné vztahy obou zemí směrem do budoucna a umožnila jim spolupracovat, řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle šéfa české diplomacie význam deklarace, v níž se vlády obou států zavázaly, že se nebudou vracet k minulým křivdám, trvá i dnes. Češi a Němci díky ní jsou nejen sousedy, ale i významnými partnery.

AKTUALIZOVÁNO

Ze zavaleného hotelu v Itálii se zachránilo 11 lidí, pět zahynulo

Z trosek lavinou zasypaného hotelu ve střední Itálii záchranáři v noci na dnešek vyprostili další čtyři živé lidi. Podle čerstvé bilance se tak zachránilo 11 lidí, potvrzeno je pět mrtvých. Úřady provincie Pescara dnes oznámily, že nejméně 23 lidí se stále pohřešuje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies