V rozhovoru pro regionální Deník to uvedl prezident Svazu vinařů ČR (SVČR) Tibor Nyitray.

„Bude to velice pestrý ročník, budou vína skvělá a pak standardní," odhaduje Tibor Nyitray. „Hlášení, která od vinařů chodí, jsou velký mix. Některé vinohrady byly velmi postiženy hnilobou, jiné skoro vůbec," dodává Tibor Nyitray.

První seznámení s letošní úrodou bude tradičně při Svatomartinském víně, jehož první láhve otevřou lidé 11. listopadu. Tím, že na Svatomartinská vína se používají rané odrůdy, nemusejí mít zákazníci obavy.

„Myslím, že situace nebude mít zásadní vliv na množství ani na kvalitu. Rané odrůdy byly v době sběru poměrně vyzrálé. Problém s počasím se týkal hlavně hroznů, které by ještě měly zůstávat na keřích," vysvětluje Tibor Nyitray.
I letos proto svaz očekává, že se na trh dostane kolem dvou milionů Svatomartinských vín. Do včerejška svá vína k anonymnímu posouzení odbornou komisí přihlásilo 129 vinařů a vinařských firem.

Žádné úlevy ale kvůli potenciální špatné úrodě vinaři nechystají. „Cílem svatomartinské tradice nikdy nebylo zahltit trh miliony a miliony láhví mladých vín," říká Pavel Večeřa z Vinařského fondu ČR.

„Posuzování Svatomartinských vín se nezměkčí. Kdybychom jakkoliv ulevili, šlo by o dlouhodobé znehodnocení značky Svatomartinských vín," potvrzuje za Svaz vinařů Tibor Nyitray. Stále tedy platí, že kdo chce získat značku Svatomartinského, musí od poroty získat aspoň 78 bodů ze stobodové tabulky hodnocení vín. Pro srovnání: vína s bodovým hodnocením kolem 84 bodů už bývají adepti na medaile v soutěžích.

Co se letos příliš měnit nebude, je cena. „Matematicky by při nižším výnosu měla cena o něco vzrůst, co ale dovolí trh, to nevíme," říká s odkazem na silné konkurenční prostředí Tibor Nyitray.

Horší úroda trápí celou Evropu a zatím se o několik desítek centů zvýšila cena u velkoobjemových vín.
Dvanáct zemí Evropy, jako jsou Itálie, Španělsko, ale také Česko, už oficiálně požádalo EU, aby mohly zvýšit normu na doslazování moštu pro nepřívlastková vína. Místo standardně povolených tří kilogramů cukru či zhuštěného moštu na sto litrů by vinaři v EU chtěli přidat až čtyři kilogramy.

Odrůdy pro Svatomartinská vína

* Bílé víno – odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský
* Růžové víno – odrůdy Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe
* Červené víno – odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké