"Relativně vysoký listopadový počet bankrotů obchodních společností považujeme spíše za jednorázový výkyv, podobně jako tomu bylo v červnu letošního roku. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by mělo jít o dlouhodobější trend," komentovala výsledky analytička CRIF Věra Kameníčková.

V listopadu bylo podáno 144 návrhů na bankrot obchodních společností, o šest více než v říjnu. Jde o třetí nejnižší počet v jednom měsíci během letošního roku. Zároveň bylo podáno 758 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů, tedy o 73 více než v říjnu.

Z hlediska hlavních odvětví bylo v listopadu nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v obchodě (30 bankrotů) a v průmyslu (16). Nejméně to bylo v odvětví doprava a skladování (dva bankroty) a v zemědělství a dobývání (čtyři bankroty).

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo vyhlášeno v Praze (40 bankrotů) a v Jihomoravském kraji (11). Nejméně bankrotů bylo v tomto měsíci vyhlášeno na Vysočině (jeden) a ve Zlínském, Ústeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji (po dvou bankrotech).

V listopadu bylo nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (75 bankrotů) a v Ústeckém kraji (54). Nejméně to bylo v kraji Vysočina (12 bankrotů) a v Plzeňském kraji (20).

V listopadu bylo o dva osobní bankroty méně než v říjnu
V listopadu bylo vyhlášeno 1289 osobních bankrotů, což bylo o dva méně než v říjnu. Zároveň bylo podáno 1552 návrhů na osobní bankrot, tedy o 124 více než v předchozím měsíci. Vyplývá to ze studie CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Počet vyhlášených osobních bankrotů se v posledních měsících výrazně nemění a přes drobné výkyvy oběma směry v jednotlivých měsících vykazuje pomalý pokles. "Pozitivní je to, že počet návrhů na osobní bankrot se snižuje o něco rychleji. Proto očekáváme, že tento trend pozvolného poklesu bude v nejbližších měsících pokračovat," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Od prosince roku 2015 do listopadu roku 2016 bylo vyhlášeno 16.123 osobních bankrotů. V meziročním srovnání jde o pokles o 625 bankrotů, tedy o čtyři procenta. Počet návrhů na osobní bankrot se ve stejném období snížil o šest procent na 18.949 návrhů.