Počet firemních bankrotů i návrhů na firemní bankrot se letos v dubnu proti březnu snížil. Vyhlášeno bylo 180 bankrotů, návrhů na firemní bankrot bylo podáno 490. Meziměsíčně se snížil i počet osobních bankrotů, vyhlášeno jich bylo 894 a návrhů bylo podáno 1334. Vyplývá to ze statistiky, kterou dnes poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau.

Meziročně ale v dubnu počet firemních i osobních bankrotů a návrhů na ně vzrostl. Počet firemních bankrotů se zvýšil o 53, přičemž rostl zejména počet bankrotů fyzických osob, tedy podnikatelů. "V nejbližší době se dá očekávat další růst bankrotů fyzických osob podnikatelů a v zásadě stabilní vývoj bankrotů právnických osob," uvedla vedoucí analytického oddělení CCB - Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Počet osobních bankrotů se proti loňskému dubnu dokonce téměř zdvojnásobil a růst bude podle Kameníčkové pokračovat, i když rychlost růstu se bude postupně snižovat.

Nejvíce bankrotů v Moravskoslezském kraji

V dubnu 2011 bylo nejvíce osobních bankrotů vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (113 případů) a v kraji Ústeckém. Za čtyři měsíce letošního roku se na první místo v počtu osobních bankrotů dostal také Moravskoslezský kraj (501 případů), následovaný krajem Ústeckým (494 případů). Meziročně se počet osobních bankrotů nejvíce zvýšil v Plzeňském a Karlovarském kraji (na čtyřnásobek). Na 10.000 obyvatel připadlo v prvních čtyřech měsících letošního roku 9,6 osobních bankrotů v Královéhradeckém kraji a 8,4 osobních bankrotů v Ústeckém kraji. Nejnižší hodnoty vykázala Praha a Liberecký kraj s 0,9 osobních bankrotů na 10.000 obyvatel.

Moravskoslezský kraj vévodí i statistice firemních bankrotů. V tomto regionu jich bylo v dubnu vyhlášeno nejvíc (37 případů), následuje Praha s 26 případy. Nejméně pak v kraji Vysočina (dva případy) a v Plzeňském a Karlovarském kraji (po třech případech).

Nejvíce bankrotů právnických osob bylo v prvních čtyřech měsících vyhlášeno v obchodě, dále ve stavebnictví a službách.

Za čtyři měsíce letošního roku bylo nejvíce firemních bankrotů vyhlášeno v Praze (120 případů) a v Moravskoslezském kraji (107 případů). Nejvyšší meziroční růst však vykázal Ústecký kraj (o 132 procent) a Moravskoslezský kraj (o 114 procent). Naopak v pěti krajích se počet firemních bankrotů meziročně snížil. Jedná se o kraj Pardubický, Vysočinu a Jihomoravský a Karlovarský kraj a také o Prahu.

Čtěte také: Děčín míří k bankrotu, tvrdí opoziční politik