Ještě v loňském roce vzrostla celková instalovaná plocha těchto kolektorů v tuzemsku meziročně o více než 50 procent 309.000 metrů čtverečních, letos již výrobci takový rozvoj nečekají. Vyplývá to z údajů ministerstva průmyslu a obchodu a anketou ČTK mezi firmami.

Popularita solárních kolektorů v loňském roce souvisela především se státními dotacemi v rámci programu Zelená úsporám, který přispíval na energetické úspory. Na konci loňského roku ale program kvůli nedostatku financí přestal přijímat nové žádosti. Řada plánovaných projektů v letošním roce tak zůstane nenaplněna.

Firmy musely měnit obchodní strategii

Podle obchodního ředitele výrobce kolektorů Propuls Solar Jaroslava Olivy řada firem po skočení dotací musela změnit svou obchodní strategii a hledat nové skupiny odběratelů. „V letošním roce po mnoha letech nejsou žádné dotační tituly a naše firma kvůli tomu neporoste,“ řekl Oliva. Jeho společnost je nyní nucena orientovat se především na velké zákazníky.

Výrobci kolektorů doufají, že stát obnoví dotace pro tato zařízení kolem roku 2013, kdy má získat výnosy z prodeje emisních povolenek. Problém ale vidí v tom, že jim úřady o případných podporách neposkytují dostatek informací. „Pak lze jen těžko nastavit nějakou strategii,“ dodal Oliva.

Dodávky solárních kolektorů na českém trhu loni vzrostly o téměř polovinu na 92.000 metrů čtverečních. Většinu z toho tvořily takzvané ploché kolektory.

V Česku se solární tepelnou energii zabývá 4000 firem

Solární kolektory na ohřev teplé vody a přitápění se liší od solárních panelů, které se používají pro stavbu fotovoltaických elektráren. Celkový počet firem, které se na českém trhu zabývají solární tepelnou energií, se podle MPO pohybuje kolem čtyř tisíc. Velká část kolektorů se na český trh dodává z Německa či Rakouska. V posledních letech roste také počet kolektorů dovezených z Číny.

Většinu dodaných kolektorů tvoří takzvané ploché kolektory, které jsou levnější. Vakuové trubicové kolektory nabízejí na druhou stranu vyšší účinnost. Levnější a oblíbenější mezi kupujícími jsou solární systémy umožňující ohřev vody, o zařízení na přitápění je zájem menší.

V Evropské unii pokrývají největší podíl v instalované ploše slunečních kolektorů Německo, Řecko, Francie, Itálie a Španělsko.