Sami exekutoři říkají, že taková čísla nečekali. Za alarmující výsledky podle nich mohou snadno dostupné úvěry. „V loňském roce se banky a bankovní instituce obraceli na exekutorskou komoru více, než kdykoli předtím,“ potvrzuje její prezident Juraj Podkonický. „Většinou se jedná o nejrůznější spotřebitelské úvěry a hotovostní půjčky, které lidé nejsou schopni splácet,“ dodává.

Snadno dostupné úvěry nabízejí také soukromé společnosti. Ty mají většinou ve smlouvách takzvanou rozhodčí doložku, která vymáhání nesplaceného dluhu výrazně urychlí. „Když lidé přestanou splácet, zpravidla do dvou měsíců je proti nim zahájena exekuce. Jsou to skutečně tisíce a tisíce případů,“ vysvětluje Juraj Podkonický.

Dalším důvodem nárůstu jsou koncesionářské poplatky ze televizi. Těch podle exekutorské komory bylo nařízeno kolem dvanácti tisíc. Evergreenem ovšem stále zůstávají drobné dluhy vůči zdravotním pojišťovnám, dopravním podnikům, elektrárnám, vodárnám či telekomunikačním společnostem.

„Loňský nárůst nových exekucí zjevně překvapil i samotné soudní exekutory. Něco takového nečekal nikdo z nás a nebyl na to připraven. Předpoklad na rok 2007 byl někde okolo 350 tisíc. Číslo významně přesahující hranici 400 je alarmující,“ uvedl prezident Exekutorské komory ČR.

Pozor na falešné exekutory

Aby toho nebylo málo, v Česku začínají řádit falešní exekutoři. Exekutorská komora například letos prvně přišla na falešné exekuční příkazy.

„V Brně se objevily příkazy, které vypadají, jako kdyby je vydal jeden z brněnských exekutorských úřadů,“ říká člen prezidia Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil. „Listiny vypadají jako pravé včetně záhlaví a kulatého razítka. Kontaktní telefonní čísla a čísla účtů, kam mají lidé své dluhy splatit, ovšem patří naprosto neznámé osobě,“ upozorňuje. Podle něho se na tento podvod přišlo náhodou a velkou otázkou zůstává, jak moc jsou tyto praktiky rozsáhlé.

„Proto bych rád doporučil, aby každý z domnělých dlužníků, pokud dostane takový příkaz, přišel na exekuční úřad, kde si může jeho pravost ověřit,“ radí Vladimír Plášil. Pokud jde o exekutory nebo jejich zaměstnance, tak ti se musí prokázat charakteristickými průkazy, navíc je možné si jejich totožnost ověřit telefonicky na exekutorském úřadu. „Pokud ale má dotyčný stále pochybnosti, může zavolat policii, která totožnost exekutora prověří,“ doplnil Juraj Podkonický, prezident Exekutorské komory ČR.

Počet exekucí ještě výrazně vzroste

Společně s tím, jak Česká národní banka upozorňuje na rostoucí počty zadlužených domácností, porostou i počty exekucí. Potvrzuje i to exekutorská komora. Jen během ledna zadluženost českých domácností narostla o devět miliard korun. Finančním institucím a bankám domácnosti dlužily na konci ledna 2008 asi 735 miliard korun.