VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podíl prodeje celých kuřat klesá, zájem je o polotovary

Vodňany - Čeští zákazníci dávají stále více přednost porcovaným kuřatům a polotovarům, podíl prodeje celých kuřat neustále klesá. Řekl to člen představenstva a generální ředitel společnosti Vodňanská drůbež Milan Říha.

31.8.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Z téměř 125.000 tun poražených kuřat ročně tvoří porcovaná kuřata dvě třetiny. Společnost je největším českým zpracovatelem drůbeže a má v portfoliu 1200 výrobků.

Podle šéfkuchaře a ředitele Gastrofestu Vladimíra Tůmy je obliba polotovarů celosvětovou realitou. Mladá generace, která nevyrůstala v tradičním rodinném zázemí na vesnici, neumí porcovat drůbež, nezná koření a neumí vařit. Drůbeží polotovary používají i profesionální kuchaři v průmyslových kuchyních a některých restauracích.

Vodňanská drůbež na trh vedle kořeněných a marinovaných kuřat či dílů dodává například kuře s nádivkou, kuřecí rolády, švédské smažené kuličky, holandský řízek či smažené nugety. Kvůli zájmu zákazníků plánuje v nové hale zdvojnásobit výrobu ze 150 na 300 tun drůbeže měsíčně.

„Společnost má zhruba šedesátiprocentní podíl na trhu z produkce ryze českých výrobků. Podíl dovozu se ale v Česku neustále zvyšuje. Za první pololetí import chlazené a mražené drůbeže z Polska činil 40 procent," uvedl ředitel. Společnost pod národními značkami garantuje původ dodávaného kuřecího masa. Ze 70 milionů ročně poražených kuřat je polovina z vlastních chovů společnosti, zbytek od českých farmářů.

Stoupá zájem o chlazenou kachnu

Vedle tradičních brojlerů, jejichž plemena jsou stejná na celém světě, společnost na trh dodává kuřata s delší dobou výkrmu pod značkou Zlaté kuře. Jde o speciálně vyšlechtěné plemeno, které má díky pomalému růstu vyzrálejší maso. Kůže plemene je výrazně žlutá, což je způsobeno genetickou dispozicí a také krmivem na bázi kukuřice a pšenice.

Vodňanská drůbež rozšiřuje také sortiment kachen. Stoupá zájem o chlazenou a porcovanou kachnu, chystá prodej uzené kachny.

Autor: ČTK

31.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
2 6

Ultimátum pro Katar je v rozporu s mezinárodním právem, tvrdí Erdogan

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZOVÁNO

V Newcastlu najelo auto do muslimů, na místě zůstalo šest zraněných

Šlo o další teroristický útok? V Newcastlu najel u sportovního centra Westgate automobil do chodců. Podle nejnovějších informací řidička zranila šest lidí, z toho tři děti. Na místě zrovna probíhaly oslavy konce ramadánu.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies