Pro VOP CZ byl letošní rok, řečeno vojenskou terminologií, významný na několika frontách. Podnik oslavil 70letou historii, jež se datuje od jeho založení v roce 1946, ale především se mu osvědčila loňská restrukturalizace civilní kooperační výroby a návrat k tradiční vojenské výrobě a servisu. Právě kvůli němu podnik krátce po skončení druhé světové války vznikl a i do budoucna je pro něho strategickou záležitostí.

Slovy čísel hospodářské výsledky VOP CZ vykazují po uplynutí tří čtvrtletí letošního roku zisk přibližně 28 milionů korun. V meziročním srovnání to je zlepšení hospodaření u zisku o téměř 67 milionů korun. Tržby navýšil podnik celkem o téměř 174 milionů a na investice padlo přes 45 milionů korun. „VOP CZ pro letošní rok hlásí čistý zisk v řádech desítek milionů korun a upevňuje svou pozici na trhu s dlouhodobější perspektivou. Po útlumu vojenské výroby v minulých letech dnes podnik opět opravuje vojenskou techniku pro soukromé firmy i českou armádu. Kromě toho nabízí i řešení v ochraně proti zbraním hromadného ničení nebo ochraně kritické infrastruktury," připomíná Petr Bohuš, tiskový mluvčí podniku, s tím, že VOP CZ je zároveň lídrem v oboru autonomních robotických pozemních systémů, kde spolupracuje s předními českými univerzitami.

V průběhu tohoto období prezentoval podnik své strategické produkty před zástupci NATO a dalšími potenciálním zájemci. „V letošním roce to byly desítky prezentací v rámci republiky i v zahraničí. V Praze na FUTURE FORCES EXHIBITION jsme předvedli i skenovací jednotku podvozků vozidel Kerberos Mobile. Ta dokonce získala ocenění v zahraniční novinářské soutěži," říká vedoucí marketingu Jan Šafařík. Mezi priority podniku patří úzká spolupráce s ministerstvem obrany. „Máme za to, že jediné možné je strategické partnerství s Ministerstvem obrany a Armádou České republiky. Naší snahou, ve spolupráci s MO ČR, je realizovat koncepci dlouhodobého zajištění servisu pozemní techniky české armády, včetně řízení a podpory životního cyklu, kterou jsme s MO ČR a AČR společně připravili," zdůrazňuje výkonný ředitel Kamil Kučera.

V současné době pracuje ve vojenském podniku, jehož zakladatelem je právě ministerstvo obrany, přes 870 zaměstnanců, a stejně jako u dalších průmyslových firem z Novojičínska, i zde je poptávka po nových spolupracovnících, zejména technických profesí. V civilní výrobě podnik upevňuje pozice na trzích v Německu, Velké Británii, Rakousku a Francii, u vojenských zakázek to je zmíněná Česká republika i zahraničí.