VYBERTE SI REGION

Podnikat v mlékárenství není dnes žádná slast

Frýdlant - Jednou z mála mlékáren, kterým se ještě daří udržet na trhu, je minimlékárna z farmy K.E.K. z Jeřmanic. „Začali jsme v květnu loňského roku a zatím to jde.

7.9.2015 3
SDÍLEJ:

David Erlebach a Marcela DlouháFoto: archiv

Ale musí se člověk ohánět, zadarmo to není," říká farmář David Erlebach. Ve velkých řetězcích ale na jeho výrobky nenarazíte. „Dostat se do supermaketů je pro malého zemědělce absolutně nemožné, tam jsou naprosto vražedné podmínky. Takže jezdíme po farmářských trzích a zkoušíme se dostat na pulty malých krámků. Třeba v Liberci jsme na třech místech a sháníme další. Chceme proniknout na Turnovsko i na Frýdlantsko. Je to o týmové práci. Nestačí jen zpracovat mléko a udělat z něj dobrý tvaroh nebo zákys, je potřeba mít pro výrobky také odbyt. Takže je to práce na 24 hodin denně," říká.

Hlavní devizou jeřmanické mlékárny je , že z mléka neodstraňuje smetanu. „To znamená, že všechny naše výrobky mají tučnost minimálně 3,5%. Tuk není škodlivý, je nositelem chuti, jen se to s ním nesmí přehánět," směje se Erlebach. Sám říká, že trefit se do přání zákazníků ale není lehké. „Jednu chvíli se hodně prodával náš zákys, teď spíš zase tvaroh a mléko. Nejde si říct teď budu vyrábět jen jogurty, o ty je zájem, tak to nefunguje, lidé jsou často hodně vybíraví."

Na farmě mají vlastní krávy, takže mléko ke zpracování nemusí kupovat, přebytky naopak prodávají ještě do Německa. „To je výhoda, že máme mléko vlastní. Teď, když se zrušily kvóty na mléko, tak klesly jeho výkupní ceny a pro řadu zemědělců to je likvidační. Nás to naštěstí nezasáhlo."

A co je podle něj největší překážkou pro podnikání v zemědělství? „Zprvu asi prokousat se všemi předpisy, hlavně hygienickými. A sehnat peníze do začátku. Když se to rozjede, tak se nesmí polevit, člověk se musí otáčet. Ale baví mě to." David Erlebach si z krajských dožínek odnesl cenu za svůj Jeřmanický tvaroh.

Autor: Jana Pavlíčková

7.9.2015 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Průměrná mzda v ČR se ve 3. čtvrtletí zvýšila na 27.220 Kč

Praha - Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27.220 Kč, tedy o 4,5 procenta. Reálně, po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj na růst mezd v mnoha oblastech tlačil nedostatek pracovníků, o které zaměstnavatelé mezi sebou soutěžili. Růst výdělků se shoduje s odhady analytiků.

AKTUALIZOVÁNO

Případ úplatků Horkého a lobbistky Mrencové se vrací do Chebu

Plzeň - Okresní soud v Chebu se bude kauzou korupce zabývat znovu.

Do Iráku odletěl polní chirurgický tým, pomáhat bude u Mosulu

Praha - Do Iráku dnes odletěl sedmnáctičlenný český polní chirurgický tým. Podporovat bude koaliční a irácké vojáky na americké základně několik desítek kilometrů od Mosulu. Sdělil to mluvčí generálního štábu Jan Šulc. O vyslání jednotky rozhodla vláda a schválil jej Parlament.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies