VYBERTE SI REGION

Podnikat v mlékárenství není dnes žádná slast

Frýdlant - Jednou z mála mlékáren, kterým se ještě daří udržet na trhu, je minimlékárna z farmy K.E.K. z Jeřmanic. „Začali jsme v květnu loňského roku a zatím to jde.

7.9.2015 3
SDÍLEJ:

David Erlebach a Marcela DlouháFoto: archiv

Ale musí se člověk ohánět, zadarmo to není," říká farmář David Erlebach. Ve velkých řetězcích ale na jeho výrobky nenarazíte. „Dostat se do supermaketů je pro malého zemědělce absolutně nemožné, tam jsou naprosto vražedné podmínky. Takže jezdíme po farmářských trzích a zkoušíme se dostat na pulty malých krámků. Třeba v Liberci jsme na třech místech a sháníme další. Chceme proniknout na Turnovsko i na Frýdlantsko. Je to o týmové práci. Nestačí jen zpracovat mléko a udělat z něj dobrý tvaroh nebo zákys, je potřeba mít pro výrobky také odbyt. Takže je to práce na 24 hodin denně," říká.

Hlavní devizou jeřmanické mlékárny je , že z mléka neodstraňuje smetanu. „To znamená, že všechny naše výrobky mají tučnost minimálně 3,5%. Tuk není škodlivý, je nositelem chuti, jen se to s ním nesmí přehánět," směje se Erlebach. Sám říká, že trefit se do přání zákazníků ale není lehké. „Jednu chvíli se hodně prodával náš zákys, teď spíš zase tvaroh a mléko. Nejde si říct teď budu vyrábět jen jogurty, o ty je zájem, tak to nefunguje, lidé jsou často hodně vybíraví."

Na farmě mají vlastní krávy, takže mléko ke zpracování nemusí kupovat, přebytky naopak prodávají ještě do Německa. „To je výhoda, že máme mléko vlastní. Teď, když se zrušily kvóty na mléko, tak klesly jeho výkupní ceny a pro řadu zemědělců to je likvidační. Nás to naštěstí nezasáhlo."

A co je podle něj největší překážkou pro podnikání v zemědělství? „Zprvu asi prokousat se všemi předpisy, hlavně hygienickými. A sehnat peníze do začátku. Když se to rozjede, tak se nesmí polevit, člověk se musí otáčet. Ale baví mě to." David Erlebach si z krajských dožínek odnesl cenu za svůj Jeřmanický tvaroh.

Autor: Jana Pavlíčková

7.9.2015 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
David Rath
3 18

Rathova korupční kauza: Soud vrátil k došetření druhou větev

Joe Biden
4

Viceprezident USA Biden se obává vměšování Ruska do evropských voleb

Brno podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy ve městě

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Nová škola pro sestry by měla vyřešit jejich nedostatek

Rumburk – Již za rok a půl by mohli nastoupit první studenti do nového oboru na vyšší odborné škole ve Varnsdorfu. Studovat by v něm měly budoucí zdravotní sestřičky.

Kavárník Ondřej Kobza: Jsem jezuitský podnikatel

V pražském kavárenském podhoubí nenajdete známější jméno. Ondřej Kobza má hrst plnou nápadů. Jeho tvář, nejprve spojenou s vršovickým podnikem Café V lese, začíná poznávat celá země, kterou v posledních letech rozehrál projekt Piána na ulici. Kobza má originální pohled na byznys, podporuje levicové ideje, věří v občanskou společnost i v sílu jednotlivce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies