Společnosti elektřinu získanou ze slunečních paprsků a světla, kterou panely vyrábějí, prodávají ČEZu za nemalé peníze. „Musíme umožnit lidem, kteří vyrábí elektřinu pomocí solárních elektráren, přednostní připojení k distribuční soustavě. Oni mají pak dvě možnosti. Za prvé - vykoupíme od nich elektřinu za 12,89 korun za kilowatthodinu. Výhodnější je ale druhá možnost, když spotřebují energii sami. Za každou vyrobenou kilowatthodinu dostanou od ČEZu 11,91 korun a přitom neplatí za energii, kterou sami spotřebují, nic,“ vysvětluje mluvčí společnosti ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka. Podle jeho slov je o alternativní zdroj elektřiny obrovský zájem.

Zkušenost s tím má například Plzeňan Jakub Mottl, který má vlastní solární elektrárnu na balkoně. „Cena pronájmu je na dohodě mezi vlastníkem domu a vlastníkem panelů. To je individuální stejně jako pronájem domu. Jeden fotovoltaický panel vyjde podle typu a výroby na 14 tisíc – to jsou ty nejlevnější, vyrobené v Číně, až po 20 tisíc korun. Pořizovací náklady se vám ale do šesti až deseti let vrátí zpět,“ uvádí Mottl.

Obecně zažívají alternativní elektrárny nevídaný boom. Počet solárních a fotovoltaických elektráren připojených k síti vzrostl za předchozí rok pětinásobně. Společnost ČEZ je nyní zavalena žádostmi o další připojení a odhaduje, že do dvou let stoupne jejich počet ještě až desetinásobně. Testovací solární elektrárna vznikla i na střeše bývalé továrny v centru Plzně. Testuje se zde třináct různých invertorů a sedm druhů panelů v reálných podmínkách, které nabízí Česká republika.

Co je co?

SOLÁRNÍ PANEL
Využívá sluneční záření. Slouží převážně k ohřevu vody.

FOTOVOLTAICKÝ PANEL
Vyrábí elektrickou energii. Nepotřebuje přímé sluneční záření, stačí mu denní světlo.

INVERTOR
Koncové zařízení, které mění energii dodávanou ze solárních panelů na střídavý proud, ten je pak možné dodávat do sítě.

Graf se srovnáním počtu elektráren a jejich výkonu ve formátu PDF najdete ZDE.

„Invertor je koncové zařízení, které mění energii dodávanou ze solárních panelů na střídavý proud, ten je pak možné dodávat do sítě. Na základě těchto dat získáme při stejné ploše minimálně o 11 procent vyšší výkon,“ uvádí Vladimír Klesl projektový manažer společnosti, která panely dodává. Panely používají nejmodernější technologii výroby energie, která nevyžaduje přímé slunce ani orientaci k jihu či konkrétní sklon panelu. K tomu začínají dodávat energii o hodinu dříve než jiné výrobky a o hodinu déle se také vypínají.

Na alternativní výrobu energie poskytuje stát i dotace. „Když si pořídíte fotovoltaické panely na svůj dům a budete chtít energii sami spotřebovat nebo ji prodat do sítě – nedostanete žádný příspěvek. Mohou jej ale dostat obce nebo školy,“ uvádí příklad Tomáš Popp z plzeňského ENVIC. Tam také všem zájemcům o alternativní energii poradí s možnostmi i výběrem panelů.