Ten srovnával obchodních výsledky firem v letech 2005 až 2006, ze kterých vyplynulo, že nejziskovějším mezi kraji se stalo s přehledem hlavní město. Špatně se nevedlo ani podnikům v Moravskoslezském a Středočeském kraji, které obsadily druhou a třetí příčku. Když se ale dosažený zisk za celý kraj vydělí počtem firem, pomyslnou zlatou medaili by si překvapivě neodnesla Praha ale Moravskoslezský kraj.

„Hlavním důvodem rozdílů hodnot celkového čistého zisku a hodnot průměrného čistého zisku na jednu firmu jsou rozdíly mezi počty firem v Praze a jednotlivých krajích,“ vysvětluje spoluautor studie Ondřej Pirohanič. V Praze má podle něho velké zisky jen několik málo společností, a přitom je tu spousta dalších firem, které takových výnosů zdaleka nedosahují. Pokud se tedy udělá průměr, severní Morava z tohoto srovnání vyjde daleko lépe.

„Já bych to nesváděl jen na statistiku. Moravskoslezský kraj zaznamenal v posledních letech obrovský posun směrem dopředu,“ myslí si analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. „Když se podíváme na tamní vysokou školu báňskou, na jejich technologický inkubátor a na jejich spolupráci s podniky, tak je to přesně ten příklad, jak se to má dělat. Jsou tu průmyslové zóny, technologické centrum – co si víc přát,“ komentoval úspěch severomoravských byznysmenů Aleš Michl.

Zisky i dluhy

Naopak nejhůře, co se ziskovosti s přepočtem na jednu firmu týče, si vedli podnikatelé na jižní Moravě. Tamní společnosti vydělaly jen třicet procent celorepublikového průměru. O něco lépe na tom bylo se šedesáti procenty Liberecko a Olomoucko.

Studie si všímá nejen zisků, ale i dluhů, které jednotlivé firmy mají. Nejvíce jsou v souhrnu zadlužené firmy v hlavním městě, Středočeském kraji a na severní Moravě. Na opačném konci tabulky jsou pak firmy Karlovarského a Olomouckého kraje.

A jakému oboru by se měli podnikatelé věnovat, aby nejvíce vydělali? Největším byznysem se zdá být vše, co se nějakým způsobem dotýká energií, plynu a vody. Stejně tak neprohloupí ani ti, kteří se začnou věnovat ve svém podnikání zpracování kovů.

„Poslední roky jsou jen o komoditách, což by mohlo být vysvětlením. Například letos můžeme sledovat velké zdražování energií. Klíčové ovšem je, aby těmto firmám nerostly náklady. Třeba rafinerie musí dovážet stále dražší ropu,“ uvedl už jednou zmiňovaný Aleš Michl.

Naopak nejmenším dílem k celkovému zisku přispěly firmy v pohostinství, ubytovaní, dopravě a lesnictví