K moři zamíří na konci října část lidí, kteří nikam nejeli v létě. "Zájem v porovnání s loňskem vrostl. Vysvětlujeme si to tím, že část klientů, která dovolenou v létě odložila, se nyní rozhodla ji absolvovat na podzim," uvedl marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma.

"Už delší dobu jsou vyprodané klasické pobytové destinace, jako je Turecká riviéra, řecké ostrovy nebo Dubaj. Lidé vyrážejí i do evropských metropolí, jako je Řím, Amsterdam nebo Londýn," dodal mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Rostoucí zájem Čechů o zahraniční pobyty na podzim potvrzují prodejci letenek. "Už v září prodeje rostly o 15 procent, což přičítáme určitému zklidnění po červencových atentátech a zlepšující se finanční situaci Čechů. Zdá se, že obavy z uprchlické vlny a teroristických útoků přinesly lidem novou motivaci užívat si života," uvedl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

Populární poznávací zájezdy

Populární zůstávají víkendy v evropských metropolích. "Top destinacemi pro poznávací zájezdy jsou na podzim Řím a Benátky, toto prvenství si drží už několik let. V letošním roce jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po prodloužených víkendech v Lisabonu," uvedla ředitelka portálu dovolena.cz Eva Sedlmajerová. Rodiny s dětmi podle ní využívají nabídku zájezdů do německého Legolandu nebo akvaparku Tropical Islands u Berlína.

Podle údajů hotelového vyhledávače Trivago.cz mají Češi z tuzemských regionů největší zájem o pobyty v Jihočeském a Jihomoravském kraji. "Po pobytech a dovolených na konec října, kdy je státní svátek a podzimní prázdniny, se jen zaprášilo. Nejvíce rezervací zabraly rodiny s dětmi," uvedla ředitelka Slevomatu Marie Chytilová.

První výlet na lyže

Zhruba pět procent klientů portálu dovolena.cz využije podzimní státní svátky pro první lyžařskou dovolenou. Letoviska v Rakousku a Itálii zahajují na konci října tradičně sezonu speciálními akcemi. "Na tyto termíny proto nabízejí i velmi atraktivní ceny. Nejvíce se mezi českými klienty prodávají pobyty do rakouských Alp v délce od jednoho do čtyř dnů," dodala Sedlmajerová.

Každý druhý Čech v letošním létě strávil dovolenou v tuzemsku nebo na Slovensku. Bezpečnostní situace ve světě ovlivnila plánování dovolené osmi z deseti Čechů a zhruba třetina lidí do zemí pokládaných za rizikové záměrně necestovala, vyplynulo z průzkumu agentury Ipsos. Čtvrtina Čechů na dovolenou nejela kvůli nedostatku peněz či času.